Construirea Cloudului Regional Nord-Vest în zona Dealul Cocoșului este în faza dezbaterii publice a PUZ, anunță Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud. Timp de trei săptămâni, publicul poate depune observaţii, comentarii sau sugestii, anunță instituția.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud anunţă publicul interesat asupra planului PUZ ”Constituire zonă cu destinație specială, în vederea realizării obiectivului de investiții Cloud Regional Nord-Vest”, în municipiul Bistrița, localitatea componentă Unirea, str. Aerodromului, nr. 33, titular: Serviciul de Telecomunicații Speciale – Direcția Logistică.
Prima versiune a planului poate fi consultată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în zilele de luni-joi, între orele 9.00 și 15.00 şi vineri între orele 9.00 și 13.00. Observaţiile/comentariile şi sugestiile se primesc în scris la sediul A.P.M. Bistriţa-Năsăud, în termen de 18 zile de la data publicării anunţului. Data afişării anunţului pe site: 09.11.2023.
Cloud-ul de date este un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Scopul principal al cloud-ului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituţii în parte).
Printre beneficiile concrete pentru cetăţeni se numără: acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie ca cetăţeanul să se deplaseze la instituţie, reducerea greutăţii birocratice şi facilitarea interoperabilităţii cu instituţiile relevante – practic realizarea cerinţelor/specificaţiilor tehnice minime necesare lansării achiziţiei pentru dezvoltarea soluţiilor software, istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală.
Totodată, cetăţenii beneficiază de transparenţă în procesarea datelor, la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor publice beneficiare, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea acestora.
Cloud-ul regional va fi complementar Cloud-ului guvernamental, livrabilul fundamental al investiţiilor în transformarea digitală a României din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) Componenta 7 – Transformare Digitală, care va reuni într-o arhitectură informatică sigură şi consolidată instituţiile administraţiei publice centrale.
Cloud-ul Regional va fi finanţat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027- Prioritatea 2 – O regiune cu localităţi SMART -, pentru care Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management.
Prioritatea dispune de o alocare financiară de 60,332 milioane de euro şi are ca obiectiv specific valorificarea avantajelor digitalizării, în beneficiul cetăţenilor, al companiilor, al organizaţiilor de cercetare şi al autorităţilor publice, din care 31,450 milioane de euro este bugetul alocat realizării centrului de date.
Construirea Cloudului Regional Nord-Vest la Bistrița reprezintă o investie importantă pentru județul Bistrița-Năsăud, inclusiv în perspectiva reorganizării administrativ-teritoriale a României.
Referitor la amplasarea acestui obiectiv în zona dealului Cocoș, lucrurile pot fi analizate mai profund având în vedere că acolo se conturează o gamă de activităti sportive si de agrement fără nici o legătură cu domeniul informaticii.
De aceea, o locatie mai bună ar fi în Parcul Industrial Bistrița-Sud unde se prevede construirea unui incubator de afaceri care ar putea beneficia de domeniul IT (tehnologia informatiei)
Cuvântul „cloud” vine din engleză şi în româneşte înseamnă „nor”. In limba română există expresia „nor de puncte” care se referă la o reprezentare grafică a unui mare număr de date posibil de interpretat prin identificarea de relații sau repartiții mai mult sau mai puțin omogene, care corespund aplicării unei distribuții normale sub formă de clopot care se mai numeşte curba lui Gauss. Prin extensie, s-a ajuns la conceptul de „Cloud computing” care se refera la domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să trebuiască să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Asadar, „Cloud computing” înseamnă gestionarea bazelor de date, în sensul înmagazinării, regăsirii, prelucrării si prezentării informatiei. Inconvenientul major al sistemului „cloud computing” se referă la probleme de confidențialitate, deoarece furnizorul de servicii poate accesa oricând datele din cloud.
O porcărie pe bani mulți care nu avea ce să caute acolo și nu va servi la nimic. Un anunț degeaba, doar ca să se viteze încă o etapă și să prostim lumea cum că ar fi vreo consultare și ar conta observațiile publicului. Nu contează!