Economie

Se renunţă la impozitarea bacşişului. Modificarea în lege s-ar putea face de la 1 iunie

După ce în aprilie, printr-o OUG, au fost introduse reglementări în lege cu privire la sumele încasate în plus sub formă de bacşiş, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate precum şi pentru asigurarea fiscalizării acestuia, Ministerul Finanţelor a anunţat că va elimina obligativitatea taxării bacşişului.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă: ”Din păcate, nu se poate reglementa în toate speţele sale”.

Modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament.

Legiferarea bacşişului, care trebuie evidenţiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015, modifică şi completează mai multe acte normative. Potrivit noilor reglementări, operatorul economic are obligaţia marcării bacşişului pe un bon fiscal distinct, însă va putea opta dacă bacşişul înregistrat fiscal şi contabil rămâne la dispoziţia sa, ori se distribuie salariaţilor, potrivit unui regulament propriu de ordine interioară. Bacşişul primit se va impozita, actul normativ menţionând astfel: impozitarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor (16% sau 3% în cazul microîntreprinderilor); necuprinderea bacşişului în sfera TVA în cazul în care se distribuie angajaţilor; impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin reţinere la sursă, în cazul în care bacşişul se distribuie salariaţilor; necuprinderea în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate – deci netaxarea din acest punct de vedere.

Totodată, actul normativ adoptat de Guvern introduce obligaţia întocmirii de documente justificative, atât pentru sumele de bani introduse în punctele de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, cât şi pentru sumele extrase din acestea, astfel încât organele de control să aibă la dispoziţie instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu sunt justificate prin documente conform legii. Operatorul economic va avea obligaţia să asigure înregistrarea banilor deţinuţi de angajaţi la ora începerii programului de lucru, într-un registru de bani personali. Astfel, în cazul unui control, eventualele sume de bani găsite în plus faţă de sumele înregistrate, să nu poată fi justificate ca fiind banii aparţinând angajaţilor. Angajaţii operatorului economic vor avea obligaţia să prezinte la solicitarea organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, atunci când se află în incinta unde îşi desfăşoară activitatea şi în timpul programului de lucru.

Etichete

3 comentarii

  • eu nu m-asi bucura prea tare. am presimtirea ca mintile ,, luminate,, de la Anaf lucreaza deja la ceva , care sa inlocuiasca aceasta taxa sau impozit. asa ca sa respiram adinc si sa stam(pe scaune ) ca in picioare este periculos , sa vedem ce va aduce 1 iunie.

  • PSD ( ciuma rosie ) e o adunatura de impotenti intelectual . Astia-s ca in bancul cu individul care o lamureste pe una 3 ore sa se culce cu el si dupa aia isi cere scuze doua ore pentru ca nu are erectie . Da bacsisul ia bacsisul – ministrul Orlando de la Caransebes .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.