Ocolul Silvic Municipal Bistrița s-a angajat că nu va mai tăia lemne de pe cel puțin 20 de hectare din suprafața administrată timp de 5 ani pentru a putea asigura, în felul acesta, condiții optime de cuibărit, adăpost şi hrănire pentru animalele din pădure.
Regia Publică Locală Ocolul Silvic Municipal a anunțat că anul acesta a întocmit și trimis la APIA documentația tehnică pentru accesarea Măsurii 15.1 ”Servicii Silvo-Mediu” prin care s-a angajat că nu va mai recolta lemnul aferent produselor de igienă și nici cel din tăieri de conservare timp de cinci ani în zona de liniște și timp de patru ani în restul suprafeței angajate.
Compensațiile pentru acest angajament sunt de circa 94000 euro.
Ca urmare, în 2021, vor fi făcute următoarele tăieri:
- Produse principale (inclusiv accidentale 1) – 12375 mc
- Produse secundare (inclusiv accidentale 2) – 1324 mc
- Produse de igiena – 0 mc
- Tăieri de conservare – 0 mc
Din totalul de 13.699 mc, 2564 mc vor fi valorificați din faza “picior” și 11135 mc din diverse faze. Aproape jumătate din lemn va fi vândut direct către instituții publice, persoane fizice, PFA, II și IF, asociații și fundații conform art. 45 , din HGR 715/2017.
”Se constată că, în situația în care s-ar valorifica către agenții economici toată cantitatea de material lemnos – lemn lucru G1+G2 , diferența de material lemnos nu ar putea asigura necesarul de lemn pentru populație, instituții publice și nevoi locale. Astfel, 150 mc vor fi destinați instituțiilor publice, 200 mc pentru nevoi locale, iar diferența de 5834 mc se pot oferi persoanelor fizice în scopul încălzirii locuințelor”, arată OS într-un raport înaintat CL Bistrița care are pe ordinea de zi a ședinței de azi Proiectul de hotărâre privind aprobarea volumului de masă lemnoasă care se va recolta în anul 2021 precum și cantitatea și destinația materialelor lemnoase care pot fi vândute direct corespunzător fondul forestier proprietate publică a municipiului Bistrița.
Regia are în administrare fondul forestier proprietate publică al municipiului Bistriţa şi al comunei Livezile în suprafaţă totală de 5693 ha, din care municipiul Bistriţa are 3418 ha, iar comuna Livezile 2235 ha.
Reamintim că, prin APIA, se acordă o sumă fixă pe unitatea de suprafată (hectar) pentru asigurarea zonelor de liniște, ceea ce reprezintă o compensație pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de deținătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani.
Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafaţă (hectar), proprietarilor (inclusiv Unităţilor Administrativ Teritoriale) de păduri din fondul forestier naţional, în baza unui angajament încheiat pentru o perioadă de 5 ani şi vizează compensarea pierderilor de venit şi a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a implementării unuia sau a celor două pachete ale schemei de ajutor de stat: Pachetul 1 – Asigurarea de zone de linişte, pentru care beneficiarul primeşte 38 euro/an/ha pentru întreaga suprafaţă inclusă în angajament; Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri, pentru care beneficiarul primeşte 137 euro/an/ha pentru suprafaţa anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2 (Acest pachet poate fi accesat numai împreună cu Pachetul 1).
Peste 51,3 milioane de euro din fonduri europene au putut fi accesaţi în perioada 2 martie – 15 mai 2020 pentru servicii de silvomediu şi conservarea pădurilor.
Dar de plantat , cate hectare plantați in 2021 ? Dupa ce ani la rând ati ras pădurile din jurul orasului , vi se pare putin sa mai băgați drujba in alți 13000 mc ?Ce efect ecologic poate avea mult lăudata linie verde , in comparație cu tăierea a 600 de camioane de padure ? Opriți total tăierile si replantati toate terenurile defrișate in ultimii 10 ani !
13699 mc de lemn inseamna ( la o medie de 300 mc / hectar ) aproximativ 45 de hectare tăiate doar in 2021 !!!