Recomandări Social

Un secol de la moartea poetului George Coșbuc, în vechiul Hordou (FOTO)

La 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc, în comuna care îi poartă numele au avut loc o serie de evenimente de comemorare a ”poetului țărănimii”: dezvelirea unui bust, operă a sculptorului G. Pîrvan, un Te Deum cu participarea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, lansări de carte (George Coșbuc / „Poezii 100”, Ovidiu Coșbuc / „Rolul poetului George Coșbuc în trezirea națiunii române”) în prezentarea dr. Maria Nistor din Ministerul Educației, un spectacol și proiecția filmului ”Mari clasici: George Coșbuc”, făcută chiar pe celebrul pod de lemn din localitate.

   

Printre invitați, actorul Dorel Vișan și istoricul literar Ion Buzași.

 

”Despre Coșbuc, la fel ca despre iubire, nu poți vorbi. Și geniul lui Coșbuc și iubirea se simt și se trăiesc! Astăzi, la împlinirea a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui poet, zeci de mii de bistrițeni au fost cu numele său pe buze: elevii din toate școlile care au dedicat pauza mare lui George Coșbuc, noi cei care astăzi am fost în comuna natală a poetului. În vechiul Hordou, azi Coșbuc, am avut bucuria ca alături de IPS Andrei și maestrul Dorel Vișan să dezvelim un bust al lui George Coșbuc și să participăm la un spectacol extraordinar pus în scenă de elevii școlii din Coșbuc. La finalul zilei, în casa memorială Coșbuc am participat la lansarea cărții ”Rolul poetului George Coșbuc în trezirea națiunii române”, scrisă de descendentul marelui poet, Ovidiu Victor Coșbuc. Coșbuc va trăi atât cât noi ne vom iubi țara și românii!”, a menționat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

   

Foto: Facebook Radu Moldovan

8 comentarii

  • Maria Nistor Mihaela, directorul Editurii Pedagogice și Didactice s-a propulsat în funcția respectivă după ce a avut o activitate prestigioasă într-o firmă Dice Consulting Agency, cu o cifră de afaceri de 900 de lei.
    E protejata actualului rector de la Academia Națională de Informații.
    După ce criterii, a scris și presa.
    https://pressone.ro/filiera-clujeana-sefa-editurii-care-va-domina-piata-manualelor-e-ucenica-noului-rector-de-la-academia-sri/
    30 ani.
    Bun.
    Oamenii care coordonează teoretic integrarea în occident și NATO, importă Rusia, acasă (ortodoxismul mesianic naționalist, legimitizarea oficială pe plan politic a corupților locali prin coparticiparea la evenimentele respective).
    Ups.
    Integrarea e de fațadă.
    Metodele tactice sunt copiate rând cu rând, din manualele preistorice rusești de îndoctrinare.

  • Neinvitarea clerului greco-catolic la Sfințirea bustului lui Coşbuc şi la comemorarea de la Hordou nu este doar o încercare de rescriere a istoriei ci o lipsă de respect față de memoria preotului.

  • Cunoaștem, evident, cui aparțin aceste comentarii tendențioase și nu ne putem supăra. Stimată doamnă, am un doctorat in relații internaționale și prin faptul ca promoveze cultura și e primul an in care o sa existe manuale pentru toate disciplinele și pentru toti elevii nu văd nimic “rusesc”. In plus, cartea lui Ovidiu Victor Coșbuc pe care am lansat-o ieri e teza de doctorat a stra-stra-nepotului poetului, care a primit suma cum laudae și va fi promovată și la Vatican, iar volumul de poezii “Sus inima, români!” are prefața semnata de Eugen Simion. Legat de activitatea mea economică, va rog mai cercetați, am fost destula vreme director științific cercetare dezvoltare, trainer si evaluator la multinaționale. Asta este, invidia doare. Sa va ierte bunul Dumnezeu! Numai bine!

    • Când afirmați, insidios -Cunoaștem-
      Faceți publică și lista coechipierilor, nu de alta, dar să știu echipa…:)
      Apoi ce este tendențios??
      Când am făcut un comentariu , sunt pe date factuale preluate din presă.
      Ați primit o funcție importantă la 30 de ani.
      Negați că ați avut 30 de ani?
      Nu puteți accepta o opinie , că 30 de ani pentru cineva care nu are experiență practică și de muncă într-o editură, care întâmplător devine de o importanță strategică e zbirul gândirii în educație… e cam devreme după orice standard profesional? Comparativ cu directorii instituțiilor echivalente etc din alte țări?

      De aici putem dezvolta discuția, care e experiența managerială REALĂ, cât timp ați avut stabilitate pe un post chiar și la multinaționale (de fapt reprezentanțele din România și nu posturile din țările cu sediul social) pe ce post, care sunt competențele care v-ar fi recomandat, cum a fost organizat concursul, care au fost contracandidații.
      Dar la fel e în opinia mea greu de contestat, că a fost o numire politică înlesnită de oameni din zona PSD(Liviu Pop) și a unora mai bătrâni din sfera serviciilor de informații îndoctrinați cu mentalitatea vechii securități ca și poliție politică.
      Recitiți-vă introducerea.
      Aici urmează o părere personală de om liber .
      De ce au ales un om care a petrecut 3 luni în străinătate.
      Pentru că e prea puțin, ca să fie *contaminat* cu ideile despre societate liberă.
      Pentru că își garantează astfel strategia de manipulare-îndoctrinare a bieților copilași prin publicarea de manuale a căror conținut fac afacerea ideologiei post-securiste naționalist ortodoxiste.
      Selecționarea atentă a autorilor care susțin viziunea identitară particulară a celor de la putere, lista”adevărurilor și personalităților convenabile”.
      Știu și eu tacâmul autocrațiilor și bucătăria de tip rusesc a identității.
      Apoi printre oamenii cu care ați apărut în poză.
      https://www.timponline.ro/motivul-halucinant-pentru-care-cosbucenii-se-roaga-de-zece-ani-la-icoana-lui-pavel-sangeorzan/
      Păcat, experiența occidentală scurtă nu v-a servit la absolut nimic.
      Timp foarte scurt.
      Nu discutăm de urmașii dlui Coșbuc , a scris un volum , bravo e memorabilă aducerea aminte și efortul, dar rămâne acolo unde rămâne și teza dvoastră de doctorat, în zona cunoștințelor fără utilitate practică și fără un h-index

      Deocamdată am aflat alte bârfe să le spunem, că nu sunt confirmate.
      http://gazetadecluj.ro/filiera-clujeana-sri-maria-nistor-adrian-ivan-toma-rus/
      Nu am timp astăzi , dar cu un software gen Academicplagiarism,PlagScan, Turnitin nu ar fi nici o minune dumnezeiască, stabilirea valorii academice a lucrării.
      Chiar acum mi-a venit în minte un nume.
      Emilia Șercan.

  • Dacă nu îl vedeam în multime pe nenea Pavel Sîngeorzan juram ca este bustul lui Worf din serialul Star Trek. Cum doamne a iesit in halul asta,știind ca George Cosbuc avea fata rotundă si un chip blând? Nu cumva si-a schimbat fata văzând adunătura de „telectuali” in jurul său?
    Zău asa!

  • Daca ar fi trait Cosbuc sigur ar fi scris o poezie celor care au furat biserica greco catolica. Comunismul si asuprirea continua si azi.

  • La aceasta comemorare trebuia, in primul rind, sa participe reprezentanti ai bisericii greco-catolice.
    Din pacate si in prezent se afla in functii de decizie fostii comunisti sau odraslele lor. De aceea biserica greco catolica nu si-a recuperat nici pina azi proprietatile !!!
    Apreciez in mod deosebit pe domnii Ovidiu Victor Cosbuc si Dorel Visan !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.