Într-una din secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița sunt asistenți medicali care câștigă lunar salarii nete de peste 10.000 de lei, unul dintre ei ajungând, în luna august, chiar la 12.000 de lei, datorită sporurilor pe care le-a obținut și care pot ajunge până la 85%.
Este vorba despre secția de Anestezie-terapie intensivă unde în luna august a.c., trei asistenți au câștigat peste 10.000 de lei net lunar, asistentul social principal ajunâng chiar la 12.512 lei.
”Nivelul de salarizare este diferit. Chiar dacă toți pornesc de la un salariu de bază egal, în funcție de specificul fiecărei secții, de complexitatea fiecărei secții, se primesc anumite sporuri care sunt între 12 și 85%. Salarizarea diferă și în funcție de cum lucrează personalul, în ture de noapte, sâmbăta, duminica. Cine lucrează pe secții mai complexe are salariul mai mare. Dacă ne referim la asistenții medicali ce lucrează în secțiile cu spor de 85% sunt persoane care iau peste 10.000 de lei, un salariu decent”, a explicat Gabriel Lazany, fostul manager, actual primar al Bistriței, în conferința de presă de final de mandat.
Întrebat dacă au diplomă de bacalaureat acești asistenți, el a răspuns: ”La asistenții medicali, bacalaureatul nu este o condiție de partipare la concursuri pe posturi. Observând unele lacune în pregătirea școlară a asistenților medicali, ne-am făcut propriul regulament de concurs, mai complex. E foarte important ca personalul să fie de calitate dacă vrem să avem servicii de calitate. Am introdus o probă eliminatorie, și anume cea pe calculator care constă în deschiderea unui document, copierea lui, salvarea și printarea lui. Am constatat cu surprindere că circa 30% nu au aceste noțiuni”.
Gabriel Lazany a menționat că a mai introdus și un punctaj acordat pe dosar profesional, dosar care conține dovada studiilor absolvite, experiența profesională și voluntariatul: ”De când am introdus aceste criterii a crescut mult numărul de voluntari care vor să prindă un post la spital pentru că știu că astfel vor avea punctaj mai mare. Am mai introdus și interviul cu un psiholog pentru a crea un profil psihologic al candidatului fiindcă nu toți se pliază pe un post în camera unde se fac autopsiile sau în sala de operații, iar proba practică se dă pe manechin simulator și am introdus, în ultimii ani, obligativitatea de a înregistra video concursurile ca să nu avem contestații”.
Conform grilei de salarizare publicată AICI de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, cel mai mare salariu net îl are medicul șef de la Neonatologie – 26.532 de lei lunar.
Gabriel Lazany a preluat funcția de manager la 1 iulie 2017, atunci când spitalul avea 1227 de angajați și l-a predat astăzi succesorului său, Paul Szekely, cu 1663 de angajați. În cei 7 ani, practic au fost angajate 436 de persoane, dintre care 157 medici noi. În baza unei organigrame aprobată în 16 octombrie de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin care s-a dat aviz favorabil înființării a 15 specialități medicale noi, numărul de medici va ajunge la 300.
Bravo dl. primar! Asta da probă eliminatorie: copy, paste, save, print! Cred ca după criteriul ăsta cam toți copii ce clasa 3-a care au „butonat” un calculator ar putea fi angajați asistenți și mai nou în primărie! Dar să stam drept și să judecăm strâmb: doar cine trebuie câștiga concursurile de angajare!
Votați psd și apoi vă mirați că pleacă oamenii în lumea largă și ne merge din ce în ce mai bine!
Pentru mine este absurd sa lucrezi in orice domeniu public si sa nu ai minim bacalaureat, ca sa nu zic studii superioare. Este absurd. Legat de culoarea politica, nici albastru nu ne-a facut bine. Nu exista in momentul de fata o culoare politica despre care sa putem spune ca e mai presus de restul. Toate sunt la fel. Bistrita cel putin, a ramas mult de tot in urma la capitolul dezvoltare si rand pe rand au fost toate culorile. 0 toate. Ultimul s-a laudat 4 ani cu proiectele celorlalti, proiecte cretine care au lasat un oras intreg fara parcari. Cele 50 de locuri de parcare intre blocuri, e fix 0 fata de ce are nevoie orasul. Sa fim realisti.
Nu contest intenția de a face lucrurile mai bine, cu toate că nu a „transpirat” nicio astfel de informație din zona spitalului, dar din ceea ce spune „Crețu versiunea 2.0” (să nu fie cumva Crețu versiunea 0.0?!) putem să tragem concluzii ale nivelului său de … (vă las pe voi să completați punctele!):
– a fost întrebat referitor la lipsa bacalaureatului în cazul unor asistenți
– el a răspuns că a introdus regulament propriu (probabil pt a se asigura de o calitate ridicată) însă în loc să ne spună că au fost testați de o comisie de specialiști adevărați referitor la cunoștințele și abilitățile medicale, candidații au fost testați despre abilitățile de utilizare a PCului!!!???!!!
– dacă nu au fost în stare să ia BACu’ (la cât de ușoare sunt probele, din ce în ce mai ușoare) cum să știe despre „deschiderea unui document”? poate era mai simplu de testat dacă au abilități pt „deschiderea unui plic”? sau poate s-a considerat că știu să-l deschidă dacă știu să-l umple!
PS. Nu acuz asistenții de nimic, ci doar vreau să scot în evidență calitatea slabă a lui Găbiță atât managerială, cât și cea politică!
Corect ar fi ca nici un absolvent de scoala de asistenti sa nu primeasca certificaz de libera practica fara bacalaureat. Ba mai mult ,chiar daca se admit, pina la finalizarea studiilor obligatoriu sa aiba sí bacul. Sí Da cei care nu Au fost in stare sa ieie bacalaureatul nu stiu cum iau examenele finale? Cu siguranta nu stiu nici pe calculator sa lucrez( ín afara de TIK tok, Facebook sí altele) cu fisiere,programe categoric nu!
In curand o sa avem medici fara bac dar vor trece proba cunostintelor de operare pe calculator. Momentan avem medici aproape fara Bac si fac referire fara exceptie la toti medicii pregatiti la Sibiu, Oradea, Arad si partial Tg Mures, unde, toti respinsii de la Centrele universitare medicale precum Cluj, pica cu note de 2-3, dar no problrm, sunt primiti in centrele mentionate la inceput cu brio. Si avem exemple chiar la spital unde odrasle de medici renumiti, pe banii lui tati si au facut o facultate pe bani la Arad iar acum suntem mare medic, ch notiuni de baza ZERO!!
Daca asa selectie va face Lazany si la primarie, unde oricum sunt directori care nici nu stiu sa scrie corect gramatical, ce pretentii avem ca aceia sa gandeasca o strategie practica de dezvoltare. Iar daca Lazany insista sa pastreze prostimea de directori si sefi cat cuprinde, peste 4 ani va fi cataclism in acest oras si as vrea sa vad ce scuza va avea mergand pe modelul Turc si Cretu.
Cum poți avea pretenții și emite păreri despre necesitatea bacalaureatului în anumite domenii și să scrii în halul ăsta? Tu cum ai luat bacul, dacă l-ai luat?
analizand lista salariilor din Spitalul Judetean observ un lucru comic. Cele mai mari salarii sunt la medicii unde vii pe lume (Neonatologie) – 26.532 lei si la medicii unde parasesti aceasta lume (Medicina Legala) – 41.676 lei.
Deci, doamna Sabau, cel mai mare salar din SCJUB este cel de la Medicina Legala.
Asistentele, în general, sunt slab pregătite profesional, cele tinere un dezastru, uitați-vă la unghiile lor, la cremele de pe față, la ruj, la țoale, parcă-s la bal…Noroc cu cele mai în vârstă, cu experiență, care mai vor să facă ceva bun, dar nici prea mult , că obosesc ușor, se apropie pensia…Tinererii asistenți medicali ar trebui învățați să facă un banal bandaj, chestii elementare în domeniu etc., nu să printeze un document, sunt specialiști în spital în I.T., ce naiba?Salariile pe care le încasează nu le merită, sunt exorbitante în raport cu alte categorii de personal, nu au răspundere, nu au o minimă afecțiune față de bolnavi, nu au nimic, dacă Doamne ferește moare o persoană din vina lor, au grijă doctorii să le acopere, pentru că sunt uniți foc, nu-i așa?Așa să le dea Dumnezeu când vor avea rude internate, copii,părinți, bunici, să-i trateze la fel ca pe ceilalți!
Aveti dreptate pregatire zero,nu stiu sa puna O branula,( te ciuruiesc toata) un bandaj nu stiu schimba. Despre tinuta sa nu vorbim! Regular este : fara unghi mari ,fara bijuteri ceas,inele, cu halat maneca lunga,incheiat pana sus, boneta.. dar daca respectam toate astea atunci audio manichiura de 10 cm, cum etalam bijuteriile ,decolteul? Trebuie sa fi ingrijita dar nu asa!
Santem la pamant la toate, nici sa vrei sa merga Romania asa de rau nu cred ca ar reusi nici cel mai mare dusman al Romaniei sa realizeze asa ceva, la politia animalelor se cere bac si o facultate, iar la asistentele de oameni nu se cere nimic.
DACA VORBIM DOAR DESPRE SPITAL 🏥 SI DE
TRAFICANȚI, ADICȚII,
TOATĂ ZIUA DA-I CU SPITALUL!
înseamnă că suntem un oraș de BOLNAVI!.:(