Actualitate

Secțiile SJU Bistrița de pe str. Alba Iulia, în casă nouă. Aici va fi 90% din activitatea Covid

(FOTO-VIDEO) Secțiile externe ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița de pe str. Alba Iulia – Boli infecțioase (55 de paturi), Pneumoftiziologie (40 de paturi), Dermatovenerologie (10 paturi) – au fost inaugurate, după modernizarea cu bani europeni, în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, a ministrului Apărării, Vasile Dîncu, dar și a președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și a vicepreședintelui Senatului, Paul Stănescu. Au mai participat la eveniment oficialități locale, primari și parlamentari.

Lucrările din proiectul ”Creşterea eficienţei energetice a Secţiilor externe ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, situate pe str. Alba Iulia, nr. 7, Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud”, derulat cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional și cofinanțat de CJ, în valoare totală de 15.890.176 lei (3,2 milioane euro), au fost executate de firmele bistrițene Inst-Nistor și Kes Business.

Unul dintre cele mai importante aspecte este că pacienții vor beneficia de un confort sporit, având baie în fiecare salon și rampe pentru distribuția fluidelor medicale, printre care și oxigen, dar și sistem de alarmare a cadrelor medicale de către pacienți.  

”Proiectul inițial a fost modificat substanțial, pe banii noștri, pentru că între timp a venit pandemia și am adaptat toate facilitățile, am sporit confortul hotelier și dotările. Secțiile externe de pe str. Ghinzii vor fi inaugurate în toamnă”, a spus președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că spitalul de pe str. Alba Iulia este perfect funcțional, iar investițiile în Sănătate la Bistrița reprezintă un model de bună practică.

Managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, a spus că acest proiect a adus foarte multe provocări începând cu partea de construcție, având în vedere că era o clădire construită în 1890, având fundația pe bolovani: ”Am încercat să scoatem tot ce putem dintr-o clădire veche de 130 de ani și cred că am reușit. În perioada următoare vom începe mutarea activității. Activitatea Covid se va desfășura în acest pavilion în proporție de 90%, în spitalul mare vor fi pacienții Covid care au patologii si intervenții chirurgicale. În această clădire va fi o Secție ATI intermediară, cazurile grave urmând să fie tratate la spitalul mare”.

Principalele lucrări:

  • Consolidarea elementelor, subansamblurilor sau a ansamblului structural;
  • Protejarea, repararea elementelor nestructurale şi/sau restaurarea elementelor arhitecturale şi a componentelor artistice, după caz
  • Refacere finisaje interioare și exterioare și repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea clădirii
  • Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii: (izolare termică a fațadelor)
  • Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum: (înlocuirea centralei termice, înlocuirea corpurilor de încălzire cu radiatoare, etc)
  • Lucrările de reabilitare/ modernizare a instalației de iluminat în clădiri
  • Crearea de facilităţi/adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi: rampe de acces, grup sanitar
  • Lucrări specifice necesare obținerii avizului ISU: (instalații de detectare/avertizare incendiu și stingere a incendiilor)
  • Procurarea şi montarea unui lift exterior la Obiect 3: Corp Dermato-Venerologie
  • Reabilitarea/modernizarea instalației electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate
  • Lucrări de înlocuire a tâmplăriei interioare (uși de acces și ferestre);
  • Lucrări de modernizare a instalației de paratrăznet
  • Lucrări de amenajare exterioară și interioară a curții
  • Construire clădire stație de oxigen + Echipamente aferente Stație oxigen
  • Reparație corp de legătură Oncologie și Laborator Biologie moleculară
  • Lucrări suplimentare putere electrică instalată 630kVA prin post trafo nou și racordare linie joasă
  • Lucrări de echipare și montare grupuri sanitare pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița, locația strada Alba Iulia
  • Lucrări de reparații trasee gaze medicale.

Secția de Oncologie a fost mutată la spitalul de pe str. Ghinzii, acolo unde se lucrează, tot pe bani europeni, pentru modernizarea clădirilor.

9 comentarii

  • Scârbă profundă!
    Ati inaugurat atâta spitalul asta că deja devin mai scumpe costurile inaugurărilor decât lucrarile in sine, cu tot cu comisioanele aferente.
    Mai lăsați in supărare puii de tortionari comuniști că provocați greață! Să vă dea Dumnezeu atâta bine cât a făcut tăticul Rafila!
    Si nu uitați să mulțumiți UE că putinul pe care l-ați făcut și multul pe care l-ați dosit de-acolo e.

    • De povestea asta cu marile investiții în sănătate ne-am cam săturat. Mai bine spuneți-ne care e procentul celor care au intrat in terapie intensivă la Spitalul Județean, bolnavi de covid și au scăpat cu viață de acolo.
      Aveți curajul? După ce ne răspundeți , dați-vă încă un premiu de excelență.

    • Proiectul ”Creşterea eficienţei energetice a Secţiilor externe ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, situate pe str. Alba Iulia, nr. 7, Bistriţa,
      Eficienta energetica? Se vede din dronă. Pe pavilionul încălzit s-a topit deja zăpada, pe celălalt unde nu a fost pornită căldura zăpada rezistă.

    • Dacă cu 3,2 milioane s-au făcut atâtea la Spitalul de pe Alba Iulia, stati sa vedeti ce-o să iasă la Posmus unde baronul a băgat 5 milioane de euro. În pământ. Acolo o sa fie 10 etaje subterane si tunel de fugă care face legătura cu tunelurile dacice de sub Carpați. Și un teren de golf cu lac cu plajă și nisip din Egipt. Totul ascuns de ochii lumii, să nu fie proștii invidioși.

  • Motto:
    „Alte măşti, aceeaşi piesă,
    Alte guri, aceeaşi gamă,
    Amăgit atât de-adese
    Nu spera şi nu ai teamă.”
    (Mihai Eminescu- Glossă)
    Din anul 2012, de când la conducerea judetului se află Radu Moldovan, orasul Bistrita a intrat in epoca improvizatiilor. Lucrul acesta se manifestă cel mai evident in domeniul medical unde nu există o viziune clară de dezvoltare apelându-se la tot felul de cârpeli costisitoare si ineficiente. Un exemplu concret este tocmai la spitalul de pe strada Alba Iulia, unde in anul 2013 a fost inaugurată Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, reabilitată cu 1,5 milioane de lei bani de la Guvern şi CJ. (vezi: https://timponline.ro/conditii-moderne-in-sectia-de-oncologie-a-spitalului-judetean-doi-europarlamentari-prezenti-la-inaugurare-foto/)
    La nici zece ani, tocmai această sectie modernizată urmează a fi mutată in localul spitalului TBC de pe strada Ghinzii, ceea ce denotă tocmai lipsa de viziune soldată cu o imensă risipă de bani publici.
    Si asta nu e totul. Se vorbeste despre proiectul „Extindere pavilion spital prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă şi cea propusă”, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cu o valoare de peste 50 milioane euro. Dacă tot e nevoie de extinderea unor sectii spitalicesti atunci de ce să le inghesui intre blocuri spatele clădirii actuale a spitalului judetean unde există probleme legate de umbrire a corpurilor de clădire prea apropiate intre ele, ca să nu mai vorbim de amenajarea unor spatii exterioare necesare pentru iesirea bolnavilor internati . Cel mai bine este să se renunte la astfel de improvizatii si aceste extinderi să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. După cum se stie, incă din anul 2009 , se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista chiar si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi. Acest proiect ar fi trebuit reactualizat si depus pentru implementare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dar unde nu-i cap, vai de picioare.

  • Mă uit la poza in care se văd și preoții și constat că sunt 13 bărbați și 1 femeie.
    Ce scandal ar ieși in Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Islanda.
    Până și Germania a hotărât ca 50% din miniștri sa fie femei.
    România este cu 100 de ani in urmă!
    Dar poate ca este un lucru bun. Femeile cu facultate, cu bani, cu funcții nu-și găsesc bărbați pe măsură.
    Cred ca jumătate dintre bărbații din țările scandinave (fără educație și plătiți cu salariul minim) rămân neînsurații, pt că femeile nu au nevoie de ei.
    Ce să facă ele cu ei!
    Ele isi doresc bărbați puternici, care sunt superiori celorlalți bărbați, și care pot asigura o viața liniștita familiei.
    Egalitatea de șanse între femei și bărbați are consecințe sociale grave, duce la nefericire și boli psihice, mai ales in rândul bărbaților!

    Cred ca am urmărit pe YouTube mai mult de 100 de ore de psihologie cu Dr. Andrei.

  • Alex, mă întreb firma care îl reabilitează este autorizata pe monumente? Cică e o firma de casa.
    Se aude că, are lacuri acolo pe care le a deținut ias eul ,luate gratis de un brigadier IAS și unde se fac sindrofii.

  • numai spoiala; faptul ca zugraviti peretii si vopsiti paturile, nu face din aceasta cladire un spital modern; e plin de bacterii mortale in zidarie; astfel de cladiri trebuie demolate nu vopsite; dupa standardele europene este o casa a mortii; o cladire unde ducem batranii sa nu moara acasa; pacat de noi ca va avem pe voi 🙁

  • Spitalul de boli infectioase iar fi mai potrivit nume de spitalul morții, lipsit de personal cu suflet începând de la medicul șef și unele asistente asistente , necomunicative, vorbesc de sus cu pacienții , sa nu ajungi acolo intr-un schimb de noapte
    și sa fie de garda d-ra medicul sef,va spun din întâmplare

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.