Actualitate

Lucrări de 17,9 milioane lei la Campusul CNLR și de 1,9 milioane lei la ”Bistrița 2” în 2016

ACTUALIZARE Consiliul Local Bistrița a fost convocat joi 10 decembrie, la ora 16.30, în ședință de îndată, pe ordinea de zi fiind înscris un singur proiect, inițiat de primarul Ovidiu Crețu: ”Proiect de hotărâre pentru aprobarea includerii în lista de investiţii pe anul 2016 a proiectelor cu finanţare europeană care se finalizează la 30.06.2016”.

Fondurile necesare pentru finalizarea proiectelor respective vor fi asigurate din bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2016. Primarul Ovidiu Crețu va semna actele adiţionale la contractele de finanţare.

AMPOR a emis o Instrucţiune care prevede că toate contractele cuprinse în ”Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013” vor putea face obiectul unor acte adiţionale de prelungire a duratei acestora, în scopul îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor şi în vederea asigurării funcţionalităţii din surse proprii ale beneficiarilor (cheltuieli neeligibile în cadrul proiectelor).

Primăria Bistriţa implementează proiectele ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” şi ”Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 2”, ambele fiind incluse pe lista mai sus menționată, termenul de finalizare fiind acum 30.06.2016.

Proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” este în curs de implementare pe o perioadă de 15 luni, începând cu data de 11.09.2014, dată la care a fost semnat contractul de finanţare. În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanţare, partea desenată şi devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentaţia tehnico-economică a fost elaborată şi aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută. Acestea au condus la întârzieri în execuţia lucrărilor şi la apariţia riscului de nefinalizare a lucrărilor până la data de 31.12.2015.

În urma modificărilor, costurile totale ale proiectului ajung la 32.500.979,77 lei (7,4 milioane euro).

Lucrările care fac obiectul contractului de finanţare constau în: reabilitare imobil şcoală gimnazială (cu mansardare), reabilitare internat şcolar (cu mansardare), reabilitare sală de sport şi transformare în sală de sport polivalentă cu extindere (sală de gimnastică), reabilitare, mansardare şi refuncţionalizare imobil existent în centru de documentare şi informare, construire cantina si sala de sport polivalenta precum şi sistematizare pe verticală.

Valoarea estimată a lucrărilor în 2016 la Campusul CNLR: 17.900.000 lei.

Proiectul ”Îmbunătăţirea eficienței energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 2” este în curs de implementare în perioada: 05.02.2014 – 30.06.2016. Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea eficienţei energetice a 15 blocuri de locuinţe proiectate in perioada 1950-1990, prin reabilitarea termică a unui număr de 1.047 apartamente.

Până în această perioadă au fost finalizate lucrările de reabilitare termică la 9 blocuri, restul de 6 blocuri fiind în curs de execuţie. Au fost înregistrate întârzieri în execuţia lucrărilor, astfel încât există riscul nefinalizării tuturor lucrărilor până la data de 31.12.2015.

Până acum au fost finalizate lucrările de reabilitare termic la următoarele blocuri: str. Octavian Goga, Bl. 3, Bloc A3 – 40 apartamente; str. Octavian Goga, Bl. 5, Bloc A4 – 40 apartamente; str. Octavian Goga, Bl. 7, Bloc A5 – 40 apartamente; str. Axente Sever nr. 1, str. Gh. Pop de Băsești nr. 2 și str. 1 Mai nr. 2 – 93 apartamente; str. Gh. Pop de Băsești nr. 1 – 123 apartamente; str. Gh. Pop de Băsești nr. 11 – 20 apartamente; str. Axente Sever nr. 2 – 36 de apartamente; str. Mărășești nr. 1 – 11 apartamente; str. Mărășești nr. 2 și Bulevardul Independenției nr. 5 – 22 apartamente.

Blocurile care se află in reabilitare termică sunt: str. Năsăudului nr. 1 – 226 apartamente; str. 1 Decembrie, Bl. 10 – 20 apartamente; str. Andrei Mureșanu nr. 13, Bloc 13 – 129 apartamente; str. Andrei Mureșanu nr. 14, Bloc 14 – 129 apartamente; str. Andrei Mureșanu nr. 30, Bloc 30 – 61 apartamente; str. Andrei Mureșanu nr. 8, Bloc 8 – 57 apartamente.

Valoarea estimată a lucrărilor în 2016 la proiectul ”Bistrița 2” – 1.982.000 lei.

Ultima ședință din acest an a Consiliului Local Bistrița, una ordinară, va avea loc în 23 decembrie, ora 14.00.

9 comentarii

  • Nu fiti rautaciosi! Sedintele Consiliului local pot fi ordinare, extraordinare sau de indata (art.36 alin.4 din L.215/2001).
    Oricum, dispozitia de convocare este semnata de d-na secretar, care gireaza pt legalitatea acesteia.
    Numai bine tuturor!

  • Ce sa fie, ce sa fie, de e zarva-n primarie ? Articolul 39, aliniatul 4 din legea 215/2001, prevede urmatoarele: „În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului sau în alte situaţii stabilite de regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local, convocarea consiliului local se poate face de îndată.”
    Avand in vedere ca pe ordinea de zi figureaza un singur punct ce se refera la un Proiect de hotărâre pentru aprobarea Listei de investiţii privind contractele cu finanţare europeană care se finalizează în anul 2016, este de presupus ca aceste investitii aveau scadenta la 31 decembrie 2015. Depasirea termenului de finalizare poate atrage dupa sine pierderea unei parti din fondurile europene pe exercitiul financiar 2007-2013.

  • Domnia si prostia se platesc. Cineva este raspunzator pentru tergiversarea realizarii investitiilor de la CNLR. Trebuie stiut ca la inceputul lunii septembrie, 2014, cu ocazia unei vizite la Bistrita, Liviu Dragnea la vremea aceea Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi primarul Ovidiu Creţu au semnat, contractul de finanţare pentru realizarea Campusului Şcolar al Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu”. Dupa semnarea contractului, Liviu Dragnea a atras atenția asupra termenului-limită, care trebuie respectat în acest caz: ”Am semnat un contract de finanţare, o parte dintr-un program ambiţios al Guvernului de investiţii masive în educaţie. Vreau să vă atenţionez, domnule primar şi domnule director, că acest contract are termen de finalizare 15 luni, vă atenţionez că după decembrie 2015 nicio factură nu mai poate fi trimisă la Bruxelles şi vreau să fiţi atenţi, dar şi constructorul, ca termenul să fie respectat şi calitatea lucrărilor să fie ireproşabilă. Vom monitoriza calitatea lucrărilor”.
    Prin urmare, se stia din timp ca în cazul în care proiectul nu va fi realizat până la finalul anului 2015 cheltuielile reprezentând lucrări neexecutate până la data susmenţionată vor fi suportate din bugetul Municipiului Bistriţa pe anul 2016. Si totusi, din prostie sau rea-vointa, lucrarile au fost taraganate iar inevitabilul s-a produs.

    • Si totusi, nu raspunde nimeni pentru pierderea fondurilor europene chiar daca atat primarul Cretu cat si directorul Rus au fost avertizati in momentul semnarii contractului ca lucrarile trebiue incheiate in 15 luni. Orice justificare suna a paguba si nu are nici o acoperire. Trebuie stiut ca daca vrei, poti. De exemplu, pentru constructia Hotelului Metropolis de cinci lucrarile au durat noua luni, investitia ridicandu-se la peste 12 milioane de euro. Peste 1000 de oameni si 100 de firme au contribuit la ridicarea hotelului.

    • Raspunsul este NU. Nu raspunde nimeni pentru ca traim intr-o societate anormala. Pentru un asemenea esec si primarul si directorul liceului trebuiau sa-si cate de lucru in alta parte.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.