”În clasamente suntem în top, dacă facem un clasament pe bugete ar trebui să fim în ultimele zece cluburi. Locul 2 în clasamentele din 2012 pe probe olimpice, ultimele oficiale apărute la MTS, pentru Bistriţa înseamnă extrem de mult, nu ştiu în câte domenii municipiul şi judeţul se pot lăuda cu astfel de clasări. Toţi bistriţenii ar trebui să se mândrească cu astfel de rezultate, cu ce însemnăm noi în sportul românesc. Începutul anului din punct de vedere financiar este foarte greu, cred că e cel mai dificil an din 2002 încoace. Am întrebat şi la Bucureşti, la ministru, care au fost criteriile după care s-au distribuit bugetele. Noi şi CSM Cluj, adică primele două cluburi din ţară pe probe olimpice, suntem cei mai afectaţi la bugete. Încă n-am primit răspunsuri, deşi toată lumea ne dă dreptate şi spune că se va rezolva. Pentru activitate, avem un pic peste 10% din execuţia bugetară a anului precedent. Bugetul pentru activitate, adică subvenţii de la Bucureşti şi venituri proprii, este de 192.000 de lei. Nu ştiu ce o să se întâmple în ritmul ăsta. Bine că ne-au dat bani pentru salarii. De ce bugetul ăsta când bugetul MTS e mai mare cu 10-12% decât anul trecut? Unde sunt banii?”, a spus directorul Clubului Sportiv Municipal Bistriţa, Adrian Moldovan, într-o conferinţă de presă.
El a afirmat că va face o solicitare către Consiliul Local de a sprijini şi celelalte secţii ale clubului, nu doar handbalul, şi că nu va mai putea ţine echipa de handbal feminin dacă CL nu acceptă să aprobe un anumit buget: ”Nu că ne plângem, dar să înţeleagă alţii că avem un temei în care solicităm bani. Şi handbalul este o incertitudine foarte mare. Dacă nu o să ia CL o hotărâre spre sfârşitul lunii mai, n-o să mai am ce să fac. Nu mai amăgesc sportivii, să ne asumăm nişte obiective. Dacă consilierii vor fi de acord cu ce solicităm, bine, dacă nu, nu mai îmi asum această echipă de handbal. Mă duc cu un buget, se taie, vedem la anul. Ne păcălim pe noi şi sportivii. Dacă se doreşte echipă de handbal, voi merge cu obiectiv de performanţă promovarea în Superligă la anul, cu un buget. Dacă nu, îmi pare rău”.
Adrian Moldovan a prezentat în sprijinul celor afirmate locurile fruntaşe pe care s-a clasat CSM Bistriţa în 2012, conform Anuarului Sportului apărut de curând sub egida MTS. ”A apărut în 2014 pentru 2012, mai bine mai târziu decât niciodată. La competiţiile internaţionale oficiale, din 382 de cluburi care au punctat, CSM este pe locul 15. La probe olimpice şi neolimpice, din 141 suntem pe locul 6. La cluburile din subordinea MTS, locul 5 din 43. Pe probe olimpice, CSM este pe locul 2 după CSM Cluj. În clasamentele naţional, din 954 de cluburi CSM este pe 18. Oare ei cunosc statistica asta făcută de ei? O să merg la doamna ministru cu asta, că ei o fac. Astea ar trebui să fie criteriile de împărţire a banilor. Să fim serioşi, federaţia suntem noi, cluburile, dacă nu-i pregătim pe sportivi ce lot naţional se formează? Avem 25 de sportivi la loturi. Cineva din MTS trebuie să vadă că există şi activitate în ţara asta. Să desfiinţeze cluburile care nu-şi fac treaba, de acord, dar nu să ne bage pe toţi în aceeaşi oală. Oare oamenii ăştia gândesc?”, a comentat directorul CSM Bistriţa.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bistriţa-Năsăud, Constantin Florian, a declarat că la nivel sportiv judeţul este undeva pe locurile 16-17 în clasamentele generale ţară, la probele olimpice pe locul 6, iar la neolimpice pe 10. ”În spatele rezultatele e un club foarte puternic, CSM, ponderea fiind cam de 90%. LPS e undeva în primele 50 în clasamentul general, e totuşi o performanţă. Nici DJST nu are o finanţare strălucită, în 2012 am avut un buget prost, în 2013 a fost 70% din acel buget, iar în 2014 la fel. S-a plecat de la o eroare, când s-a pus problema descentralizării, direcţiile trebuiau să plece în subordinea CJ, iar cineva s-a gândit: la ce să le dăm buget dacă tot pleacă? Şi a dat un buget de doi bani la direcţii. Nimeni nu s-a mai gândit să reaşeze bugetul pe cifre reale. Bistriţa e un paradox, ca rezultate e în primele zece în orice clasament, iar finanţarea e în ultimele zece. Explicaţia ar fi, ca să ne lăudăm un pic, profesionalismul nostru. Faptul că ne descurcăm an de an în condiţiile astea, că potenţialul sportiv e în top face ca decidenţii să închidă ochii: dacă nu se plâng înseamnă că le merge bine. Şi nu ne plângem, nu mergem cu jalba în proţap cu tot felul de prostii, ci când ne-a ajuns cuţitul la os. Vom vedea ce se va întâmpla la rectificarea din iulie, ce va face Gabriela Szabo, fiindcă bugetul n-a fost făcut de ea”, a spus şeful DJST.
Florian a menţionat că Sala Polivalentă era rentabilă până în 2004, când nivelul cheltuielilor erau mai mici decât veniturile. ”Noi nu avem venituri mai mari decât în 2004, ba chiar s-au diminuat un pic, pentru că au mai plecat clienţi”.
de ce se intampla toate astea atunci cand la guvernare sunt cei de aceeasi culoare, asta in conditiile in care se intelege ca in alte parti bugetele sunt mai mari chiar daca rezultatele sunt inferioare? Pai ori nu sunteti pe placul cuiva din minister din diverse motive ( aici nu dam frâu imaginatiei ca nu ne mai oprim), ori nu sunteti sustinuti suficient politic, in ce priveste activitate, de catre cei care o pot face de la noi din judet. De ce nu va sustin cei din judet de aceeasi culoare politica cu voi air nu dam frâu imaginatiei. Si inca ceva…de ce dati exemplu anul 2012? Aveti voi ca sefi de institutii vreun merit pt rezultatele de la olimpiada? Din cate ne aducem aminte ati fost repusi in functie cu cateva saptamani inaintea jocurilor olimpice. Probabil bugetele sunt din ce in ce mai mici si din cauza faptului ca dupa 2012 sportul bistritean, brusc s-a trezit in cadere libera, fara rezultate, cu scandaluri internationale de dopaj, etc … nu credeti ca si din cauza asta?