Actualitate

Şeful ADI Deşeuri, Dragomir Câmpan, despre preţul actual al gunoiului. Când ar putea scădea tarifele

Plătim mai mult cu 20% pentru ridicarea şi transportul gunoiului fiindcă aşa a negociat comisia formată la nivel judeţean, a declarat pentru Timp Online directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri, Dragomir Câmpan. El a explicat şi când s-ar putea diminua preţurile actuale.

„Din păcate, faţă de tarifele existente la data rezilierii contractului, în urma negocierii, acestea au crescut. Îi asigur pe cetăţeni că aceste tarife sunt valabile doar pentru perioada de tranziţie, de trei luni. Şi aici aş mai vrea să fac o precizare. Contractul cu Supercom s-a încheiat pentru o perioadă de trei luni, care însă se poate prelungi până la semnarea unui contract de concesiune în condiţiile Legii 100 cu noul operator. Nu vrem să fim puşi în situaţia în care, dacă după trei luni, nu semnăm un contract cu un nou operator, să avem iar probleme cu colectarea”, a declarat Dragomir Câmpan, şeful ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud.

Întrebat când estimează că va putea fi atribuit noul contract de concesiune, Câmpan a răspuns că este destul destul de spus ţinând cont de precedenta experienţă.

„Noi am încărcat atunci documentaţia pe SEAP şi am făcut anunţul în noiembrie 2012. Abia în mai 2013 am reuşit să adjudecăm acest contract. Apoi am avut şapte contestaţii la cele 11 complete de judecată de la CNSC şi am avut trei procese la Curtea de Apel Cluj pe subiectul desemnării câştigătorului licitaţiei. Din noiembrie 2012, abia în 17 februarie 2014 am semnat contractul cu noul operator. Asta nu înseamnă că noul contract se va derula cu atâta greutate. De data aceasta, noi ne pregătim ca toată documentaţia să fie în regulă, hotărârile pe care le luăm să fie în spiritul legii şi să avem cât mai puţine contestaţii ca, într-o perioadă cât mai scurtă, să avem un nou operator, un nou contract de concesiune. Lucrăm de mult timp la documentaţia pentru atribuirea unui contract de concesiune care se face în conformitate cu Legea 100/2016. Din păcate pentru noi, această lege nu are norme de aplicare, dar noi nu ne împiedicăm de asta, îi dăm drumul la documentaţie. La această licitaţie sunt convins că vor veni foarte mulţi operatori, iar preţurile vor fi cele rezultate în urma licitaţiei. Ne dorim ca pe o perioadă cât mai scurtă să fie valabile aceste preţuri care sunt astăzi”, a declarat Câmpan.

Reamintim că firma Supercom Bucureşti a câştigat, prin negociere directă, contractul pe durată determinată pentru serviciul de salubrizare din judeţ pe care nu l-a mai asigurat Vitalia întrucât a pierdut licenţa de la ANRSC. Contractul are valabilitate de trei luni, dar poate fi prelungit până la desemnarea unui nou operator prin licitaţie publică prin SEAP, însă procedura poate dura până la un an şi jumătate.

O comisie formată din reprezentanţi ai ADI Deşeuri, cinci reprezentanţi ai CJ (inclusiv administratorul public Florin Moldovan), doi reprezentanţi ai Primăriei Bistriţa (inclusiv administratorul public George Avram), doi reprezentanţi ai Primăriei Năsăud, unul al Primăriei Sîngeorz-Băi, precum şi trei reprezentanţi ai comunelor Lechinţa, Şieu Măgheruş şi Dumitra a deschis oferta Supercom şi a negociat preţurile şi celelalte condiţii contractuale. În urma negocierilor, locuitorii din mediul rural s-aua les cu un preţ pentru ridicarea şi transportul deşeurilor de 3 lei inclusiv TVA, iar cei din mediul urban cu 10 lei cu tot cu TVA, preţurile fiind mai mari cu 20% faţă de cele practicate de Vitalia.

Familiile de la ţară nu vor plăti însă mai mult de 12 lei, tarif pentru patru persoane, indiferent câţi membri au, iar firmele vor plăti 340 de lei cu tot cu TVA.

O modificare adusă în noul contract este aceea că persoanele fizice vor plăti taxă de salubrizare la primării, întrucât ADI Deşeuri a decis să mai încheie contracte individuale decât firmele.

4 comentarii

  • Cum încearcă unii să ne prostească pe fată.La Vitalia am plăti 6,60 iar acum pretul este de 9,90 de persoana,poate sa schimbat regula de trei simplă și nu știm noi.Curios si modul de calcul al tarifului,familia compusă din 7 persoane din Sarata,Singur,Pintic plătește 70 de lei lunar,iar cea din Prund,Magherus compusă tot din 7 persoane plătește maxim 12 lei lunar,in timp ce frecventa de ridicare este aceiași.

  • Nu acuz ! Doar intreb:o fi vorba de ceva comisioane pentru onorabili negociatori?Suta la suta ei sunt reprezentantii nostrii , ai platitorilor !!Si cred ca era nevoie de un pret mult mai mic !!!

  • E clar ca au de gand sa mareasca preturile. Campan ar trebui demis deoarece a luat salar degeaba in ultimii 4 ani. ADI a urmarit interesele altora.

  • Explicatiile d-lui Campan,sunt cel putin hilare! ma opresc sa mai fac comentarii!! …Sefii lui stiu cand,si cum sa-l destituie pentru incompetenta crasa de care a dat si da dovada!!! As vrea sa semnalez un aspect de ne acceptat!! Containere semiingropate nu se mai folosesc in prezent ,desi ,cred ca au costat milioane de euro!! Marele CARMUITOR al judetului,si de asemenea al municipiului sfideaza pe toti cetatenii de buna credinta! s-au adus containere asemanatoare cu cele dinaintea implementarii proiectului si in care se amesteca toate ,fara vreo selectie! Raiul tiganilor,si celor care cauta si imprastie gunoaiele !! Am revenit la vechile metehne ! Si apoi preturile aberante pe care le platim,cine si-a permis sa le accepte???De ce??Cetatenii mai au inca rabdare,dar nu stiu inca cat timp!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.