Actualitate

Președintele CJ, despre colaborarea cu UMF Târgu Mureș. SJU Bistrița va deveni spital clinic

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat un protocol privind colaborarea dintre Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și Județul Bistrița-Năsăud, prin Consiliul Județean și Spitalul Județean de Urgență Bistrița, în vederea dezvoltării procesului de învățământ superior medical.

”Cred că am făcut un lucru foarte bun pentru concetățenii noștri. În urma acestui parteneriat, vom face împreună demersurile legale pentru acreditarea unei extensii a UMF la Bistrița și sper să poată fi autorizată până la începerea anului universitar 2022-2023, pentru că este o documentație stufoasă și complexă. În urma acestui protocol, se va înființa pentru început o școală de asistente medicale și vom face demersurile necesare ca Spitalul Județean de Urgență Bistrița să devină spital clinic județean de urgență, lucru care va crește finanțarea per capita pentru spital decontată de CAS, deci un venit suplimentar care va crește calitatea serviciilor”, a spus președintele CJ Radu Moldovan.

El a menționat că, prin colaborarea cu UMF Târgu Mureș, medicii de la SJU Bistrița care vor dori să îmbrățișeze o carieră universitară își vor putea desfășura și acolo studiile doctorale și apoi să devină cadre didactice universitare. Totodată, parteneriatul va da posibilitatea celor de la SJU Bistrița să participe la toate congresele și manifestările de specialitate.

Șeful CJ a afirmat că SJU Bistrița trece deja într-o altă etapă: ”Suntem aproape de finalizare cu cele două investiții mari la secțiile externe de pe str. Alba Iulia și de pe str. Ghinzii. Spitalul a început să facă demersuri pentru a găsi soluții de finanțare pentru reabilitarea, extinderea și modernizarea secției de psihiatrie. Căutăm soluții pentru reabilitarea și modernizarea fostului hotel Krone, unde vrem să facem o secție ultramodernă de recuperare. Și, nu în ultimul rând, facem toate diligențele necesare pentru a rămâne în PNRR cu noua aripă a spitalului, investiție vitală pentru serviciile de sănătate”.

Acreditarea heliportului de pe terasa spitalului este în fază finală, pentru ca în timp util să se primească autorizația de la Autoritatea Aeronautică Civilă și să devină funcțional cât mai repede. La sfârșitul verii – începutul toamnei va fi finalizată și investiția de la UPU – extindere, reabilitare și modernizare.

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/videos/2015121001974387

14 comentarii

  • Da, asa suna mult mai bine! După mintea mea, exista interese naționale mult mai importante, pentru a se face un spațiu medical de excepție, la Bistrita! Asa ca investițiile, se fac! Comunitatea trebuie sa fie mulțumită, fiindcă, sigur calitatea serviciilor medicale este buna și în continua creștere! Este un efort mai larg, care trebuie apreciat! Cu respect! MNPop

    • Domnule Pop Marius, va arasez comentariul pe care l-ati dat ieri la stirea cu aceeasi tema. Deci conteaza cine spune, chiar daca e aceeasi treaba.

      „Dr Marius Nicolae Pop

      29 iulie 2021 la ora 14:43

      Dacă, o eventuala colaborare cu o UMF, (Cluj, Tg-Mureș) s-ar limita la cursuri de prim ajutor, fizio-balneo, recuperare, asistenți de farmacie, diverse modalități de perfecționare, e foarte bine! Mai mult, mi se pare exagerat, vezi Arad, Galați….! Sa nu exageram! Poate, domnule Simionca, vreți sa se intre la Medicina cu nota 6,7 la Bac și notele din liceu, la Chimie, sau Biologie! Ați văzut notele de la extensie la diversele facultăți? Eu și cei din generația mea și cea dinainte am dat, scris :Chimie, Fizica și Anatomie, trei zile consecutiv iar după corectare:Anatomie, oral!! Ma abțin deocamdată, sa va spun procentul de aspiranți la Medicina, spre exemplu, care merita, au chemare și dețin abilități, in acest sens! Asa ca, mare atenție! Cu respect, dr. MNPop”

    • Domnule doctor,
      Cu toata stima pe care o am pentru medici in general, avand in vedere munca enorma pe care au depus-o in anii lungi de studiu, nu pot sa nu ma intreb totusi ce cauta in spitale acei medici plictisiti si obositi, care vorbesc extrem de urat cu pacientii, tratandu-i ca pe animale? De ce este necesar ca acei medici sa ramana in sistem? De ce nu se ofera pacientilor externati, sub forma anonimatului, evident, un chestionar privind calitatea serviciilor medicale oferite? Puteti fi convins ca procentul ar fi mare in randul pacientilor care sunt nemultumiti. Desi salariile au crescut, unii medici, mai ales cei in prag de pensionare, se poarta ca in evul mediu.
      Exista o rautate extrema atat intre cadrele medicale dar si in relatia medic-pacient. Face cineva ceva? Nu!
      Domnul Lazany are grija mereu sa se laude cu orice dar mai putin trateaza nemultumirea bietilor pacienti internati.
      Nu cred ca sistemul medical se va schimba vreodata in tara asta, atat timp cat respectul fata de semeni, este zero.

  • Pt. Dr. Pop, raspuns: Ma bucur ca sunteți un cititor constant al acestui ziar! Ceea ce se intenționează și observ ca deja s-au făcut câțiva pași, ar fi fost bine, măcar de forma,sa se petreacă puțin altfel…. Exista doua Colegii teritoriale, care cuprind toți medicii din judet, sunt o seama de colegi care au organizat simpozioane, cursuri post universitare cu personalități medicale din tara… Poate era bine sa punem umărul cu toții, doar banii investiti sunt din buget sau bani europeni … În fine, e un început care se făcea oricum… După cum spuneam, important este sa beneficiem cu toții de condiții mai bune de spitalizare și tratamente! Și, se va întâmpla! Eu ma bucur ca, din toamna va fi și la Bistrita, după concurs, urgenta non – stop Stomatologie, la Upu-Spital! Și, în curând vom avea și din nou ma bucur, în Spital, și un chirurg Buco-Max-Facial! Cu respect, dr. MNPop

  • Bistrita a intrat in epoca improvizatiilor din 2012, de când la conducerea judetului se află Radu Moldovan. Acesta a inceput prin mutarea Bibliotecii Judetene in sediul fostei filiale a BNR, după ce la dorinta IPS Bartolomeu Anania clădirea respectivă a fost gata reabilitată si pregătită să gazduiască un muzeu de arta religioasă. Răducu venit la de-a gata si a schimbat destinatia clădirii, in cuda faptului ca spatiul respectiv era insuficient pentru bibliotecă, iar ulterior a improvizat o anexă pentru depozitul de carti, inghesuită in părculetul respectiv. Acelasi spirit de improvizatie l-a manifestat si in cazul Cinematografului Dacia. Astfel in mandatul său a fost „mutilat” Cinema Dacia singurul cinematograf din judet, transformând sala mare intr-un fel de impovizatie pentru spectacole folclorice, in care au inghesuit o scenă de dimensiuni reduse. Iata ca acum se incearca o nouă improvizatie, prin cumperarea clădirii fostului hotel Krone, care să fie reabilitat si adaptat pentru unele sectii din Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
    Dacă tot e nevoie de extinderea unor sectii spitalicesti atunci cel mai bine este să se renunte la improvizatii si acestea să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. Ba mai mult Spitalul de pe Alba Iulia ar trebui sa ramana numai pentru sectia de boli infectioase. După cum se stie, incă din anul 2009 când ministrul sănătătii in guvernul Emil Boc era liberalul Eugen Nicolaescu, se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi.
    Acest proiect ar trebui reactualizat si depus pentru implementare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dar unde nu-i cap, vai de picioare.

    • Draga Iuliu,
      Unde ai construi tu sectiile spitalicesti?
      Si in Cluj si in orase din tari mai evoluate ca Romania, se cladesc sectii in cladiri care aveau inainte alte scopuri.

    • Ceva „inginerie” s-a făcut și cu fosta clădire a Liceului de Muzică pentru a fi cedată unei școli creștine, ortodoxe!

  • O colaborare cu UMF Tirgu Mures probabil ca ar fi de bun augur, avand in vedere formarea profesionala a asistentelor medicale de la Henri Coanda, unde, unii cursanti nici nu au Bac-ul promovat.
    Facultatea de medicina Tirgu Mures este relativ ok, fiind incadrata la categoria B, deci merge, chiar daca nu e categoria A, asa cum e Clujul, Bucurestiul si Iasi.
    Speram sa nu asistam la o colaborare cu fabrica de diplome de doctori de la Oradea si Arad.. Doamne fereste sa fii tratat de un medic (cu titlul) absolvent de Oradea!!!! Stim cu totii ce fel de asa zisa admitere se face la Oradea si Arad….. calitate indoielnica e putin spus, iar cei care au trecut pragul acestor facultati sunt cei care nu aveau nicio sansa la facultatile de medicina finnTirgu Mures si Cluj.., nici nu ar putea sa viseze la asa ceva.
    Asa ca, e binevenita colaborarea cu Medicina din Tirgu Mures, iar o colaborare cu Clujul ar fi extraordinara!
    Ar fi bine ca managerul spitalului sa acorde o atentie deosebita la medicii pe care-i aduce, fiind mai selectiv, inlaturand pe cei scoliti la facultati de 2 bani, avand in vedere ca este in joc viata pacientilor.
    Succes in acest demers!

    • Conform Art 44 al 9 din Legea educației naționale, au dreptul să se înscrie în învăţământul postliceal, absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat.
      Toate școlile postliceale din Romania pot înscrie absolvenți fără diploma de bac, nu doar Scoala Henri Coanda. Este un comentariu răutăcios nimic mai mult.

  • De abia aștept să mă tratez la un medic ieșit din extensia Bistrița.
    Fără bani prin buzunare și atent sa nu mă taie la piciorul cel sănătos.

    • Te asigur ca vei fi tratat exact ca si un doctor scolit la Oradea si Arad! Nicio diferenta. Adica acei doctori care au ratat admiterea la facultati de prestigiu, cu note de maxim 3! Cei de la Oradea sau Arad de obicei finalizeaza facultatea cand fostii lor colegi deja au terminat rezidentiatul. Cam asa stau lucrurile pentru lumea care inca nu stie:
      Cand auziti de unu ca o intrat la medicina la Oradea sau Arad, sa stiti ca acea persoana e pericol pentru sanatatea umana! Ceva rusinos de-a dreptul.

  • Domnule președinte al CJ, apreciem efortul depus pentru investitii in infrastructura SJU si tot ce inseamna echipamente moderne, dar…
    Toate acestea nu sunt suficiente daca nu avem oameni capabili care sa le exploateze corespunzător.
    Poate ar fi bine sa motivati oameni competenti din centre mari sa vina sa ii educe pe acei, poate 80% din personal care au deficiențe grave in a interactiona cu bolnavul, apoi carentele mari profesionale, apoi etica actului medical, curajul de a practica actul medical cu profesionalism si maxima seriozitate.
    Au nevoie de exemple pe care sa le urmeze !!!

  • Nu e bine că se face, daca se mai deschidea o sala de păcănele atunci era perfect…))
    Noi pe aici suntem obișnuiți doar cu brânză, oi și ciobani, daca vedem o bibliotecă sau o carte facem alergie.

  • Pt. foarte multi din Romania,daca se face ceva bun si de calitate in favoarea cetatenilor ,nu este bine,invocand faptul ca ori se fura ,ori ia spaga cineva si nu este bine sa se faca. Mai OAMENIOLOR , eu consider ca implicarea presedintelui Radu Moldovan in realizarea multor obiective din zonele rurale *(apa ,canal ,scoli ,asfaltari ,indiguiri ,etc.) este de interes local si national ,DE CE NU VA PLACE ???? Faptul ca se ocupa de modernizarea infrastructurii spitalicesti,unde spitalul judetean Bistrita este unul dintre cele mai moderne si curate din Romania ,DE CE NU ESTE BINE ???? Ce vreti altceva ,care din presedintii care s-au perindat pe la judet ,au facut mai mult ? Haideti sa nu fim PENIBILI si sa vedem realitatea. Avem promisiuni ca se va face o locatie pt. RADIOTERAPIE ,ca se va introduce gazul metan pe Valea Bargaului si Somesului ,lucruri FOARTE BUNE in interesul cetatenilor acestui judet.Eu ii doresc D-lui RADU MOLDOVAN ,putere de munca si multa sanatate !!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.