Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a menționat pe Facebook faptul că România a ieșit dintr-o zonă de risc financiar major.
”Felicitări Victor Ponta pentru modul în care ai condus România dintr-o zonă de risc financiar major către ceea ce avem astăzi: o țară cu un sold bugetar pozitiv de 9 miliarde de lei, cu venituri mai mari la bugetul de stat și cu o datorie 0 față de FMI, în urma rambursării integrale a creditului de 20 de miliarde de euro contractat în 2009. Mai jos regăsiți o analiză comparativă a câtorva indicatori macroeconomici din perioada anterioară guvernării Victor Ponta și modul în care arată ei astăzi”, a menționat el.
Radu Moldovan a adăugat: ”Mulțumesc încă o dată lui Victor Ponta pentru sprijinul acordat prin Guvernul României proiectelor de investiții ale județului Bistrița-Năsăud. Sper că Guvernul tehnocrat condus de domnul prim-ministru Dacian Cioloș va continua în același ritm, planul de investiții strategice în județul nostru!”.
„….cu un sold bugetar pozitiv”. Sa ii explice careva, celui care posteaza in numele lui pe fb, cum sta treaba cu pleonasmele.
Sa-i explice intai ,ce sunt pleonasmele!
10,4 miliarde reprezinta banii necheltuiti de Ministerul Transporturilor. Care investitii?
Domnule presedinte economist sef al CJBN, puteti sa-l sunati pe Ponta in fiecare minut sa-i multumiti dar nu induceti lumea in eroare…
1. soldul ala pozitiv de care vorbiti se numeste excedent si nu este relevant la 10 luni ci la sfarsit de an (mai ales ca sunt multe proiecte in derulare la care platile se pot face cel tarziu in luna decembrie 2015), iar daca nu faci investitii majore poti sa te speli pe cap cu excedentul
2. la venituri si cheltuieli: nu contest ca s-a inbunatatit probablil gradul de colectare dar comparati totusi doi ani (2011-2015) total diferiti din punct de vedere al situatiei financiare si economice la nivel mondial si arasi nu este relevant
3.celebrul buffer de trezorerie (termenul folosit de celebra ministreasa de la finante Ioana Petrescu ca sa le explice romanilor ce bine merge tara) tine doar de politica BNR si nu de guvernul PONTA. daca vreti sa fiti corect spuneti oamenilor ca datoria publica a Romaniei a crescut in timpul guvernarii Ponta de la 34,2% in 2011 la 39,95% in 2014. Nu zic ca nu este o datorie sustenabila dar nu dezinformati.
4. datoria externa a Romaniei nu poate fi comparata la modul aprilie 2012-octombire 2015. Hotarati-va, sau aprilie sau octombrie. Oricum, era normal sa scada in 3 ani.
5. datoria catre FMI: din creditul de 20 miliarde euro contractat in 2009, pana la 31 decembrie 2011 s-au rambursat 17,6 miliarde euro (deci in 2 ani) iar de la 1 ianuarie 2012 pana la 31 octombrie 2015 (3 ani fara doua luni) s-au rambursat 2,4 miliarde euro. Deci, undei performanta guvernului PONTA?
In concluzie: daca nu cunosti mai bine nu te baga ca pici de fazan (doar daca nu esti populist si demagog) si Doamne fereste ca guvernul Ciolos sa continue investitiile in acelasi ritm ca guvernul Ponta ca ne ducem de rapa!