Actualitate

Șeful CJ: ”În orașe, acest tip de colectare a deșeurilor este greșit”. Cum vor fi stimulați cetățenii

”Nu putem lucra la sistemul actual de colectare a deșeurilor decât după 2020, când se termină perioada de cinci ani în urma finanțării. Am avut discuții cu specialiștii, pentru că cel puțin pentru zona urbană tipul acesta de colectare este unul greșit. Oricâtă bunăvoință ar avea un operator, nu poate să curețe după scoaterea fiecărui sac cu deșeuri mixte, să tragă cu vidanja levigatul care se creează. Este evident că aceste containere semiîngropate trebuie folosite doar pentru fracții uscate: sticlă, plastic, hârtie, fier. Pentru deșeurile mixte va trebui să găsim alt tip de container. Am văzut deja mai multe modele, pentru că tehnica evoluează zilnic, care pot fi scoase și golite, care nu sunt cu saci ca să curgă din ei”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

El a adăugat că actualul contract pentru salubrizarea județului este unul temporar, iar actualul operator Supercom nu poate fi obligat să facă investiții de milioane de euro în mașini cu brațe pentru extragerea sacilor din containerele semiîngropate: ”Sunt golite acele containere, dar nu în ritmul în care trebuie. Operatorul are două-trei mașini cu care mai ia din când în când, dar nu 20 cât ar trebui să lucreze la frecvența zilnică la semiîngropate. Atunci s-a găsit această soluție provizorie de a pune în municipiu acele containere de 1,1 mc care se iau cu tipul de mașină clasică”.

Radu Moldovan a menționat că a discutat cu primarii pentru a începe să găsească soluții de a stimula cetățenii să colecteze selectiv. ”Vom stimula cetățenii benevol și mai puțin benevol, și mă refer aici la zona de case, pentru că doar aici putem face acest lucru: i-am cerut operatorului ca atunci când se duc să ia gunoiul, dacă ridică acel capac și văd la mixte plastic sau o sticlă să pună capacul înapoi și să meargă mai departe”.

8 comentarii

  • ”…dacă ridică acel capac și văd la mixte plastic sau sticlă să pună capacul înapoi și să meargă mai departe.” -n-are cum, domn președinte, pentru că majoritatea semiîngropatelor NU AU CONTAINER PENTRU STICLĂ!!!

  • Nu intelegeti un lucru simplu. Pe timpul firmei Urbana la case se dadeau saci galbeni pt. colectarea plasticului care erau ridicati o data pe luna….de o alta masina decat cea care ridica gunoiul menajer. si chiar FUNCTIONA colectarea……de ce nu se mai poate face si acum!?!!?

    • Iti dai seama ca domnul Raducu o sa iti răspundă:”Alta întrebare?!”….solutii nu exista …important e sa ne scarpinam cu mana stanga la urechea dreapta…ca dehh la noi nu se poate niciodata….

  • Tot cei de la CJ, primarie sunt cei care au aprobat colectarea in containerele ingropate! Acum nu mai stiu? Nu mai sunt bune? Cine a gresit, trebuie sa plateasca! Chiar nimeni nu este vinovat de „criza gunoaielor”?

    • Chiar asa, Alexander!
      Sa plateasca cei care au vizat (impreuna cu „echipa”) acele faimoase „studii de fezabilitate”, platite tot din banii nostri! Si supe-super vizorii! Toti cei care dupa implementarea acelui fabulos sistem s-au incununat pe toate caile cu laurii succesului!
      Ei mizeaza pe fraierii de cetateni, care nu judeca si care cu umilinta mai inghit tot felul de suplimentari la taxele locale, cauzate de iresponsabilitate si incompetenta!
      Poate doar pusi sa plateasca vor „simti” si poate vor constientiza ca greseala se plateste si ca au SI DATORII fata de comunitatile in fruntea carora se afla!

  • Daca se putea lua o decizie mai buna cu siguranta s ar fi luat.. s a luat atunci ca nu mai puteau amana problema.. si a fost cea mai buna decizie.

    • Stimate „cititorule”
      A lua decizii fara a judeca problema pana la capat este dovada de imaturilate, superficialitate si incompetenta! Ce cauta asemenea „specialisti” in asemenea posturi?! Cine, cum i-a angajat? Pe ce criterii?
      Decizia in asemenea situatii nu este „mai buna” sau mai rea!
      Sa plateasca si ei si toata „filiera” care a „muncit” la aceasta „superba realizare”!
      Sa plateasca pentru greseli, ca omul de rand plateste in fiecare zi cu truda si sanatatea… le plateste lor salarii si pensii de lux, si luxul pe care-l afiseaza toti (femei/barbati) in comportament si in tinute, sfidandu-te pe tine, cetateanul cumsecade si corect!
      Banul – indiferent ca vine de la populatie sau de la EU- trebuie gospodarit cu sfintenie, nu risipit! Mai bine amanau „problema” si faceau un lucru incorect, nu o abureala, nu o bataie de joc de la inceput pana la sfarsit, adica pana cand acele „containere semiingropate” vor fi eliminate!
      Sau nu trebuie sa ne pese ca acestea au devenit deja o sursa de poluare a sanatatii si a imaginii orasului NOSTRU european?!

  • Sa fim indulgenti si sa incercam sa facem abstractie de „balbaiala” presedintelui CJ, cu speranta ca poate din atatea capete luminate la nivelul lui se vor gasi urgent vinovatii si solutia! Si sa aflam si noi, contribuabilii, avem acest drept, au aceasta indatorire!
    Sa speram ca nu trebuie sa chemam „Europa” sa ne dea o mana de ajutor pentru a face curatenie…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.