Actualitate

Șeful CJ, pe șantierul de la SJU: ”Mai avem nevoie de 2 milioane euro”. Când va fi gata Blocul operator

(FOTO) Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a mers pe șantierul noului Bloc operator centralizat de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

”Lucrările sunt într-un stadiu avansat și îmi doresc ca până în primăvară ele să fie finalizate. După investițiile anterioare (Maternitate și secție de chirurgie modernizate complet), vom avea și una dintre cele mai moderne și utilate săli de operații din România. Până în momentul de față, doar pentru acest Bloc operator și pentru secția nouă de chirurgie, Consiliul Județean și Guvernul României au investit peste 6,3 milioane de euro. Mai avem nevoie de circa două milioane de euro pentru a finaliza lucrările de construcție și pentru a dota cu aparatură medicală de ultimă generație întregul bloc operator. Personal consider că învestiția în sănătate este una prioritară și fiecare om, indiferent de nivelul său de trai, vârstă, educație sau venituri, merită să fie tratat cu respect și să primească servicii medicale de calitate. Rolul nostru, al administrației, este cel de a asigura condiții materiale cât mai bune, în speranța că odată cu acestea, aici, în Bistrița, vor veni și alți medici de calitate, care să sprijine actul medical!”, a menționat pe Facebook președintele CJ.

1 santier sju 13 oct 2 santier sju 13 oct 3 santier sju 13 oict 4 santier sju 13 oct

Aici mai multe imagini.

În această toamnă, Ministerul Sănătății a alocat încă 7,2 milioane lei pentru lucrările de la spital. La începutul lunii august, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au început lucrările de construcție a unui Bloc operator centralizat, parte a obiectivului de investiții “Supraetajare pavilion P+2 şi transformare în P+4 în vederea construirii unui Bloc operator centralizat şi spaţii medicale – Faza 2” (2014-2016), în valoare totală de 24.102.923 lei, bani de la Guvernul României prin Ministerul Sănătății și de la Consiliul Județean. Contractul de execuţie a fost semnat în noiembrie 2014 şi tot atunci au început şi lucrările, mai întâi cele de supraetajare și realizare a unor spații medicale la etajul 4. Constructor: asocierea SC GB Indco SRL Bucureşti – SC Depisto Star SRL Gheorgheni.

5 santier sju 13 oct 6 santier sju 13 oct 7 radu moldovan santier sju 13 oct 8 santier sju 13 oct

Ce se va realiza la etajul 3 al SJU: Bloc operator centralizat cu 8 săli de operaţii şi sterilizare proprie – 3 săli de operaţii Chirurgie generală, 2 săli de operaţii Ortopedie-traumatologie, 1 sală de operaţii Urologie, 1 sală de operaţii Oftalmologie, 1 sală de operaţii ORL, 1 staţie de sterilizare proprie a Blocului operator. Fiecare sală de operaţii este o structură complexă care cuprinde şi spaţiile anexe aferente şi este compusă din: filtru sanitar pentru pregătire medici, sală de pregătire preoperatorie a bolnavului, sală de operaţii, sală de trezire postoperatorie, spălător pentru instrumentar.

Blocul operator va fi dotat cu: 8 mese de operaţii cu dotările specifice profilului operator, 8 lămpi scialitice, 1 unitate de electrochirurgie cu sistem de furnizare argon medical şi evacuator de fum, 2 platforme electrochirurgicale de înaltă performanta destinate procedurilor chirurgicale complexe endoscopice şi deschise, avand optiunea de taiere si coagulare, funcţionalitate bipolară, sigilare vasculară şi fuziune tisulară, 2 platforme electrochirurgicale monopolare/bipolare, 2 oximetru cerebral, 1 aparat de masurare uniemisferică a profunzimii anesteziei, 2 sisteme de anestezie şi monitorizare complexă, 1 trusă de laparoscopie pentru intervenţii chirurgicale, 1 centrală triplex de producere oxigen medical, 1 staţie de sterilizare compusă din sterilizator cu abur de 250 l, echipament automat de spălare/dezinfecţie instrumentar, aparat mobil de dezinfecţie pe cale aeriană, dispozitiv de curăţare cu jet de apă/aer comprimat, dispozitiv de sigilare ambalaj sterilizabil, lampă inspecţie instrumentar, modul de curăţare cu ultrasunete.

La etajul 4 au fost realizate deja spaţii medicale (saloane cu grup sanitar propriu, săli de tratament, spaţii administrative).

Întregul obiectiv de investiţii va fi realizat la standarde europene, va fi în conformitate cu normativele legale în vigoare şi va fi dotat cu: sistem de climatizare, sistem de evacuare aer viciat, sistem de alarmare şi detecţie incendiu, sistem de control acces, sistem apel medical, sistem de supraveghere video, sistem de alarmare vocală, sistem CATV, sistem voce-date, sistem telefonie-interfonie.

În 25 iunie, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a inaugurat Secția de Chirurgie de la etajul 4, care cuprinde saloane cu grup sanitar propriu cu 1, 3, 4 si 5 paturi, săli de tratament, spaţii administrative.

CJ vrea să acceseze fonduri europene pentru proiectul ”Dotare cu aparatură medicală şi mobilier medical a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud”. Valoarea totală a investiţiei, preconizată a se realiza în maxim un an, este de 15.814.083 lei, adică 3.529.929 euro. În proiect sunt prevăzute următoarele dotări: computer tomograf, mamograf digital, aparat de radiologie digital cu două posturi şi aparat de radiologie digital UPU pentru laboratorul de radiologie, patru ecografe de înaltă performanţă pentru UPU, Interne, Cardiologie şi Ginecologie, un gastroscop şi un colonoscop pentru laboratorul de explorări funcţionale, 40 de paturi terapie intensivă, 110 paturi chirurgie cu margini pliabile, cinci aparate de ventilaţie mecanică, 61 de monitoare funcţii vitale, microscop operator cu două posturi, aparat de phacoemulsificare şi scaun operator pentru Oftalmologie, zece defibrilatoare, un sterilizator de medie capacitate, 20 de tărgi transport pacienţi, 40 de scaune transport pacienţi.

 

6 comentarii

  • Cat pricepe chelnerul dintr-un santier din asta ? Zero barat , multimea vida , ce sa priceapa ? La cata scoala are se opreste la tabla inmultirii cu 2 , nici aia pe sarite . A mai fost un vizitator de santiere inainte de 1989 . L-au impuscat astia , dovada ca te risti cand vizitezi santiere

  • Frate, spitalul tot, ala mare, A costat mai puţin decât etajul pe cale-l ridica-n slavi, de ani de zile, dumnealui şi domnia sa . Io nu zic ca nu trebuie aparatura, da tare mi că se fură , la greu, fără număr, motivat de sensibilitatea noastră la subiect. Când l-au proiectat, nu au avut o viziune asupra costurilor ? Nu ştiau cum vor să-l doteze ? ÎNCĂ Două milioane euro sunt 90 miliarde lei vechi, zău, sună cam mult !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.