Actualitate Sănătate

Şeful CJ: Preşedintele CNAS să vină la Bistriţa. Mai este o problemă, să o rezolve specialiştii

Preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a spus că îi va transmite ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să-l trimită la Bistriţa pe preşedintele CNAS pentru a vedea unde apar neconcordanţe între Casă şi Spitalul Judeţean de Urgenţă. ”Trebuie făcută o analiză foarte serioasă la nivel de sistem”.

După ce managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, a, spus că ar trebui reluate discuţiile cu CAS pentru a finanţa un spital proporţional cu modernizarea, şeful CJ Radu Moldovan a precizat:

”Săptămâna viitoare voi merge la Bucureşti, o să am o discuţie cu Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi vom încerca să facem o analiză-pilot. O să-l rog să-l trimită la Bistriţa pe preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, să vedem ce se întâmplă aici, unde sunt ei cu standardele, unde sunt neconcordanţele între ceea ce ne spune CAS şi ce se întâmplă în realitate, pentru că şi ei au un singur interes: ca serviciile de sănătate să fie cât mai bine. Şi eu am foarte mare încredere în tînărul ministru, care provine din branşă, stomatolog la bază, şi care a făcut lucruri extrem de importante pentru sănătate în ultima perioadă. Numai dacă ne uităm la ordinul cu reducerea preţului medicamentelor, pe care nu l-a dat nimeni în cinci ani, fiecare a uitat de el. Ştiţi şi dvs. că sunt interese enorme la multinaţionalele care furnizează medicamente şi nu e simplu să te baţi cu subiectul. Dar am văzut că el are curaj, e extrem de important să te intereseze cetăţeanul şi atât”.

Preşedintele CJ a menţionat că mai este o problemă, care trebuie rezolvată de specialişti.

”A sosit momentul să existe o discuţie extrem de serioasă între instituţiile statului – Ministerul Sănătăţii, CAS – plus structurile profesionale ale medicilor. Avem o foarte mare problemă: trebuie lămurită situaţia cu medicii de familie, cărora le port tot respectul. Trebuie analizat până la ce nivel bolnavul este tratat în Ambulatoriu. Se duce, îl consulţi şi îi dai să facă tratament acasă. De la ce nivel trebuie internat într-o unitate spitalicească? Toată lumea vine la Urgenţă şi ce să faci cu omul? Costul în Ambulatoriu este undeva la o treime faţă de ce înseamnă persoana internată într-un spital. Să înţelegem şi noi, pentru o bronşită nu e nevoie să-l internezi în spital, poate face tratament acasă şi nu creştem foarte tare costurile. Cred că am ajuns în momentul în care la nivel de sistem trebuie făcută o analiză foarte serioasă, cu specialişti, să spună ce boli necesită internare. Altfel, să laşi toată grija în managementul spitalului nu e în regulă. Nu poate sta dr. Buta să-i trieze la UPU, dacă unul e de internat şi celălalt nu, dacă respectivul trebuie să se ducă la medicul de familie sau trebuie tratat în Ambulatoriu”.

2 comentarii

  • E nevoie de cineva, dincolo de echipa de management a spitalului judetean, care sa medieze rezolvarea unor astfel de probleme mai deosebite. Sper ca presedintele Radu Moldovan sa fie cel care pune lucrurile la punct, din toate punctele de vedere, in spitalul judetean. Altii nu au reusit pana acum sa o faca.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.