În patria cireșelor a avut loc a 124-a ediţie a tradiționalei sărbători dedicate fructelor care au făcut celebră localitatea. Oamenii din Cireșoaia se mândresc cu recolte record de cireşe, iar anual, în ultima duminică din luna iunie, sărbătoresc producţia bogată. Prima sărbătoare de acest gen a avut loc în 1893 şi de atunci de foarte puţine ori evenimentul nu s-a ţinut, din cauza fenomenelor meteo extreme care au afectat producţia.
Cu 5 lei, atât cât a fost intrarea, fiecare a putut mânca cireșe pe săturate.
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, nu a lipsit de la ”Festivalul cireșelor”, la care cei prezenți au putut mânca cireșe și urmări un spectacol folcloric.
”La fel ca în fiecare an, la Cireșoaia tradiția Festivalului cireșelor învinge orice, chiar și mercurul din termometre! Am avut astăzi bucuria să mă întâlnesc cu oamenii din Cireșoaia și să degust cele mai bune cireșe din toată România, unde altundeva decât la ele acasă!”, a scris el pe Facebook.
Cireşoaia, nume care sintetizează tradiţiile horticole ale regiunii, este situată la sud de Braniştea, pe Dealurile Someşului, iar prima atestare documentară a localităţii datează din 1269.
Ciresarule nu ti-ai patat pantalonii cu cirese? Mai stai si acasa ca sunt satul sa te vad pe net.