(FOTO) Chestorul Ioan Buda, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, a spus, la evaluarea activității IPJ Bistrița-Năsăud din 2018, că excesul de zel al polițistului în relația cu cetățeanul nu își are sensul.
”Cei care sunt în stradă zi de zi, ei sunt imaginea Poliției. De aici construim imaginea Poliției. Comportamentul lor zilnic cu cetățeanul este foarte important. În funcție de asta vom reuși să creștem sau să descreștem gradul de încredere al populației în Poliție. Excesul de zel nu își are sensul. Un om se poate impune printr-o chestie simplă: să fie foarte bine pregătit profesional, să aibă un comportament adecvat, să se respecte pe el ca individ și apoi pe ceilalți chiar dacă, în timp, trebuie să intervină și autoritar și legal”, a spus Ioan Buda.
Potrivit șefului IGPR, s-a redus deficitul de personal cu 4,8% în 2018, ceea ce înseamnă că ”o pregătire de tip suveică, rapidă, a introdus în sistem mult mai mulți agenți și ofițeri de poliție”.
”Avem un rol foarte important legat de felul în care îi primim, cum îi încadrăm și cum îi pregătim. Managerul are rolul de a realiza o coeziune a organizației și răspunde pentru asta. (…) Aici avem o echipă tânără, dar performantă. (…) Trebuie să recunoaștem locul și rolul în echipă și să așteptăm să ne vină rândul, fiecăruia în timp ne va veni rândul”, a mai spus chestorul Buda.
El s-a referit și la vidul legislativ cu care se confruntă Poliția Română.
”Avem nevoie de o lege specială așa încât să îi putem identifica în timp real. Omul de rând nu are neapărat nevoie și nu știe cu ce se ocupă Poliția în special, rețelele mari de crimă organizată unde se lucrează. Nu! El dorește când iese din bloc, când se deplasează spre serviciu, când are doi copii și un salariu de 3000 de lei să fie în siguranță. Când merge în piață sau stă la semafor să nu fie agresat, când merge la școală să își ia copilul să vadă o mașină de poliție în preajma școlii. Asta își dorește cetățeanul, asta vrea să facem noi pentru că dea ceea suntem în slujba cetățeanului”, a spus șeful IGPR, menționând că anul acesta va fi unul greu dentru Poliție.
”Noi suntem angrenați în multe activități cu privire la preluarea Președinției rotative la Consiliul Uniunii Europene. Zilnic sunt angrenați peste 2000 de polițiști în București. Tot anul acesta avem două runde de alegeri și tot polițiștii vor fi angrenați în aceste activități. Am văzut aseară bugetul și am spus: super buget! Când colo îmi spune un consilier al doamnei prim-ministru că cei 400 sunt pentru alegeri. Nu e bine. Trebuie să revenim la rectificare să mai căutăm bani. Trebuie să înțeleagă oricine că ordinea și siguranța publică nu se pot realiza fără finanțare. Nu avem cum. Trebuie să avem polițiștii bine echipați și cu echipamente performante”, a spus chestorul Buda.
Chestorul Ioan Buda s-a născut în Maramureș, dar, de la vârsta de 6 ani s-a mutat în Bața, în Bistrița-Năsăud.
Bilanțul IPJ Bistrița-Năsăud pe anul 2018:
Foto credit: Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud
Oare ce l-a determinat pe dl. Chestor să atragă atenția asupra faptului că? ”…excesul de zel nu își are rostul.” Poate a făcut legătura cu comportamentul jandarmeriei în data de 10.08.2018, cu dezacordul față de cum s-au comportat aceștia, ca niște supuși ai politicului și nu ca apărători ai cetățenilor onești și pașnici, care au manifestat împotriva incompetenței guvernanților de a se ocupa de problemele reale ale societății democratice, având dreptul și libertatea exprimării opiniei, prevăzută în Constituție.
Prima intrebare e daca vrei sa te inscri intr-un partid sau e molipsitor de la cei ce vorbesti!
Suna foarte urat cand simt ca totul E LINGUSEALA
Da ar fi frumos ce spuneti dar…doar doua lucruri
1. valutistii pentru ca deja sunt prea scumpi/ieftini fata de casa de schimb de dupa colt
2. masina politiei chiar daca nu e de la circulatie ocoleste o masina care e oprita cu avariile pornite fara sa faca nimic
3. masina politiei oprita deranjand circulatia cu avariile puse
domnule chestor..stiti cand se folosesc avariile?
4. masina politiei in care erau doi angajati de sex opus care RADEAU UNUL LA ALTU
5. masina politiei de la circulatie care nu era in misiune cu soferul vorbind la telefon fara ca politistul din dreapta sa-l opresca si sa-i dea amneda!
6.masina politiei care a oprit in strada blocand circulatia OFERIND PRIORITATE DE DREAPTA pentru o masina care A TRECUT PESTE LINIE DUBLA CONTINUA
7.masina a politiei din care se da unul jos si-mi spune ca am depasit viteza si trebuie sa platesc 450 de lei amenda fara sa ma intrebe daca am bani pusi deoparte pentru asa ceva!
(bine…asta chiar nu trebuia amintit ca am tinut cu ursu!!!)
D-le chestor,la Gherla avem mașina de poliție dimineața la școală,dar atât,polițistul e pe face.,nu s-ar da jos din mașină pt. nimic în lume,(vorba aia.)în rest,cum le știm.
Apa de ploaie !
Mai mult ca sigur ți-ai luat amenda „maxima” (tot jumătate din minim plătești în 15 zile) ca nu știi sa vorbești.
sa scada infractionalitatea cu 2,4% si sa le maresti salariile cu 50%
ASTA DA EXCES DE ZEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aceasta e la ordinea zilei in România. .., banul vorbește ,..orbește. . ce mai tura bura că o știm cu toții.