Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a explicat miercuri, într-o şedinţă a Colegiului prefectural, că, în judeţul nostru, vor funcţiona 117 unităţi şcolare cu personalitate juridică aşa cum a fost şi anul trecut dintre care 105 sunt finanţate de autorităţile locale, şase sunt finanţate prin Consiliul Judeţean, iar şase prin bugetul de stat aici fiind vorba de patru cluburi, ISJ şi de Casa Corpului Didactic.
“La totalul structurilor aferente acestor şcoli cu personalitate juridică am scăzut. Avem 356 faţă de 373 în anul anterior, deci scădem cu 17 structuri. Restructurarea reţelei şcolare este atributul autorităţii şcolare. Undeva în decembrie 2013 – ianuarie 2014, prin hotărâre de Consiliul Local, se poate restructure reţeaua locală în condiţiile unui trend descendent a populaţiei şcolare. ISJ trebuie să-şi dea avizul conform pentru ceea ce îşi propune să restructureze autoritatea locală. De asemenea, noi avem obligaţia să respectăm legalitatea şi normele Legii 1 care solicită un minim de zece elevi la o grupă de preşcolar şi primar, 12 elevi/cadrui didactic la învăţământul gimnazial şi minim 15 elevi la o clasă de liceu. De asemenea, o chestiune destul de spinoasă este încadrarea cu resursă umană cu respectarea şi încadrarea în costurile generate de finanţarea pe elev”, a spus inspectorul şcolar general.
Potrivit Cameliei Tabără, este vorba de şcoli din sate în care nu mai sunt copii.
Astfel, se desfiinţează următoarele şcoli primare: Recele din comuna Ilva Mare, Valea Mare din comuna Leşu, Dealul Viilor din comuna Parva, Valea Babii din Rebrişoara, Blăjenii de Sus din comuna Şintereag, Ciosa 2 din Tiha Bârgăului, Şendroia şi Iedera de la Târlişua, Delureni de la Urmeniş, Buza Cătun de la Ciochiş şi Bretea de la Şieu Odorhei. Tot din lipsă de copii se închid grădiniţele de la Beclenuţ (Beclean) şi Poderei (Feldru), respectiv Şirioara de la Şieu Odorhei.
“La Sigmir va rămâne o grupă mixtă de preşcolari care va funcţiona ca nivel de şcoală primară a Sigmirului care este, de fapt, structură a Şcolii Gimnaziale Lucian Blaga”, a spus Tabără. De asemenea va fi desfiinţată şcoala gimnazială Sântioana, comuna Mărişelu.
Totodată, din toamnă, mai multe şcoli primare vor fi transformate în grădiniţe cu program normal. Este vorba de cele din Unirea (cartier al Bistriţei), Valea Viilor (aparţinând de oraşul Beclean), Măluţ (comuna Braniştea), Piatra (comuna Chiuza), Ciceu Poieni (comuna Căianu Mic), Malin (comuna Nuşeni), Dealul Ştefăniţei (comuna Romuli), Agrişu de Jos (comuna Şieu Odorhei).
Nu va mai exista nivel preşcolar nici la Ciosa 1, Hălmăsău şi Dobricel din comuna Spermezeu, la Recele din Ilva Mare, valea Măgurii din comuna Leşu şi Perişor din comuna Zagra.
“În general, pentru toate aceste structuri care se închid, am colaborat bine cu autorităţile locale. Consiliul de Administraţie al ISJ a emis avizul conform pentru toate reţelele propuse de autorităţile judeţului cu două excepţii: comuna Parva şi comuna Chiochiş. Dacă la Parva mărul discordiei a fost şcoala din Dealul Viilor unde domnul primar a tot insistat pentru o clasă cu cinci copii, iar noi am explicat că nu se poate, la Chiochiş, chiar am colaborat destul de anevoios cu domnul primar care cumva nu a avut disponibilitate să restructureze nimic şi că nu poţi pretinde nimic decât în limitele legalităţii şi a finanţărilor. E vorba de structurile de la Cheţiu, Bozieş, Strugureni, în care sunt câte cinci-şase copii de secţie română sau maghiară. Nu am putut colabora şi nici găsi o soluţie optimă”, a spus Camelia Tabără.
Inspectorul general i-a dat ca exemplu pozitiv pe primarii din Căianu Mic şi Feldru care, împreună cu aleşii locali, şi-au asumat prin hotărâri de CL o eventuală susţinere financiară pentru câte două structuri cu personalitate juridică în comunele lor.
“Este vorba de şcolile din Nepos şi Dobric pentru că sunt şcoli stabile şi pentru că primarii au înţeles noua abordare a unei şcoli comunitare cu dublă finanţare de la stat şi comunitatea locală. În ce priveşte şcolile din comune cu minorităţi – pentru care pot exista clase cu efective mai mici cu aprobarea Ministerului – avem câteva situaţii: Braniştea cui Cireşoaia, Viţa din comuna Nuşeni şi Corvineşti din comuna Matei”, a mai spus Camelia Tabără.
Inspectorul şcolar general a explicat că între 1 şi 15 septembrie elevii se mai pot transfera de la o şcoală la alta şi există riscul ca şi alte şcoli să nu mai aibă suficienţi elevi pentru a mai putea funcţiona.
Foto: arhivă
Adaugă comentariu