Deneş spune în expunerea de motive că un număr însemnat de angajaţi din sistemul public, asupra cărora a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru diferite infracţiuni, solicită ieşirea la pensie pentru limită de vârstă sau anticipată.
”Având în vedere dispoziţiile art. 53 din Constituţia României, care consacră posibilitatea îngrădirii unor drepturi, prin lege, şi faptul că se observă o îngrijorătoare creştere a flagelului corupţiei la nivel naţional, prin nerespectarea, neîndeplinirea sau îndeplinirea atribuţiilor de serviciu cu rea credinţă a angajaţilor din sistmul public”, Deneş consideră necesară o modificare şi completare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
Categoriile la care se referă sunt cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
El solicită prin proiectul legislativ modificarea posibilităţii de a solicita pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată şi pensie anticipată parţial în situaţia în care împotriva acestora s-a pronunţat o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare pentru infracţiuni de corupţie şi serviciu, impunându-se şi recuperarea pensiei în situaţia în care persoana condamnată a beneficiat de aceste drepturi. Concret, odată cu pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare persoana respectivă să nu mai beneficieze de facilităţile acordate de lege, fiind considerate necuvenite, şi să returneze sumele primite, eşalonate pe o perioadă de trei ani.
”Ştiu că este un subiect sensibil, dar este o propunere ce înseamnă o reparaţie morală din punctul de vedere al egalităţii şi echidistanţei legii pentru toţi cetăţenii. Categoriile profesionale respective au nişte drepturi speciale la reducerea vârstei de pensionare, ies în pensie la 56 de ani şi li se scade tot la doi ani lucraţi în sistem câte un an. Practic la 48 de ani pot ieşi în pensie pentru limită de vârstă, iau pensie întreagă. Dacă ai un stat special, legea ţi-l dă pentru că trebuie să ai o anumită conduită. Dacă tu ţi-ai încălcat acel statut şi ai o condamnare definitivă, nu e normal să mai beneficiezi de drepturile speciale, trebuie să ţi le pierzi. Dacă au o condamnare definitivă, în trei ani să returneze toate drepturile speciale de care au beneficiat în perioada de urmărire penală, în cazul în care au ieşit la pensie. Ar fi un act de reparaţie morală pentru toate categoriile profesionale”, a precizat Ioan Deneş într-o conferinţă de presă.
Sa puneti lumea la picioare si nu va mai splala nici potopul de jaful care l-a facut pesedeul in tara si mai munciti daca sunteti acolo nu faceti proiecte praf in ochi sa puteti corupe in continuare.
Ba voi sunteti comunist, dece sa se faca diferentierea intre o pensie si alta. Echitabil este ca fiecare sa ia o pensie egala cu contributia adusa la fond. Cum i se scoala la cate unu, cum inventeaza o pensie speciala. Bai fratilor nu va vine mintea la cap? Treceti si faceti legi seriose, vedeti de unde veti asigura pensii peste 25 de ani , faceti niste scenarii, dar nu sunteti in stare de asa ceva.
Sunt de acord cu propunerea lui Denes cu conditia de a include in aceasta categorie si parlamentarii.Daca pe perioada mandatului se dovedeste in instanta ca ai fost corupt,inseamna ca nu ti-ai facut treaba pt care ai fost trimis.Prin urmare contributia adusa fondului de pensii este frauduloasa.Deci,jos pensia de demnitar!
Investigatiile ar trebui sa se ramifice in toata tara, la nivelul tuturor institutiilor publice….