Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a stabilit în urmă cu 11 ani data de 9 decembrie ca fiind Ziua Internaţională Anticorupţie.
”Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm bătălia pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivel individual. O societate curată nu poate deveni realitate fără asumarea principiilor etice, a transparentei şi a responsabilităţii propriilor acţiuni. Sunt valorile asupra cărora ar trebui noi, fiecare individ în parte, să veghem vigilenţi. Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte. Direcţia Generală Anticorupţie prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud doreşte atragerea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti în lupta cu acest flagel sens în care, pe data de 9 decembrie, se va organiza o acţiune de informare anticorupţie ce va avea drept scop conştientizarea românilor cu privire la riscurile pe care le comportă săvârşirea unor fapte de corupţie”, informează Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud.
Astfel, în jurul orei 14.00, punctul de informare anticorupţie va fi amplasat pe artera pietonală a municipiului Bistriţa, unde ofiţerii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, împreună cu ofiţerii de prevenire a criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud şi elevi voluntari, vor distribui trecătorilor materiale informative specifice evenimentului, însoţite de recomandări.
”În acelaşi timp, se doreşte responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători MAI în fapte de corupţie. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora Linia Verde Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă. Pot fi sesizate faptele de corupţie şi la numărul de telefon 026-320 3167, aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, precum şi la adresa de e-mail bistrita.dga@mai.gov.ro”, se mai arată în comunicatul Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud.
As dori ca anul 2015 sa fie anul cetateanului care sesizeaza toate derapajele de la lege. Pana in prezent DNA este singura institutie in care am incredere. Si cu siguranta f. multi romani gandesc la fel. Fara sprijinul cetatenesc si lor le va fi greu sa perieze toata ROMANIA, pentru ca aproape toate judetele sunt capusate de asa zisii baroni.Doresc DNA-ului multa putere si sanatate si sa faca dreptate pt. tara. Daca o tin tot asa prevad ca in scurt timp increderea Romanului va fi mai mare decat in BISERICA ORTODOXA. ….FELICITARI DNA !!! MULT CURAJ !!!
Ziua Internationala Anticoruptie se sarbatoreste in fiecare an pe data de 9 decembrie si a fost stabilita prin Conventia Organizatiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei, pe 31 octombrie 2003.
Pe baza acestei conventii, ONU a stabilit ca toate statele sa se ocupa indeaproape de problemele si amenintarile generate de coruptie si la stabilirea securitatii in societati, prin promovarea valorilor etice ale democratiei si justitiei, fara a se pune in pericol dezvoltarea durabila si statul de drept in cadrul societatii contemporane. Ziua Internationala Anticoruptie vine sa promoveze principiile etice, integritatea, transparenta si responsabilitatea asupra propriilor actiuni in afacerile publice, cat si cele private.
Pe de alta parte, consfintirea Zilei Internationale Anticoruptie si aniversarea ei pe 9 decembrie in fiecare an, reprezinta o buna oportunitate de a-i face pe cetateni, dar si pe reprezentantii societatilor sa constientizeze ca bunastarea unei societati vine odata cu asumarea unei lupte aprige impotriva coruptiei la nivel individual.