IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuţ a binecuvântat Serviciul de Ambulanță ”Filantropia Ortodoxă” Bistrița, un proiect al asociaţiei cu acelaşi nume, condusă de preotul Marius Pintican.
„Încercăm să întregim activitatea serviciilor noastre medicale în judeţul Bistriţa-Năsăud prin serviciile medicale pe care le desfăşurăm de doi ani de zile şi l-am gândit ca o întregire a purtării de grijă a Bisericii către cei nevoiaşi, către cei care se află în situaţii de dificultate şi mă refer la cazurile medicale şi sociale. Serviciul va funcţiona bazându-se pe transportul pacienţilor care nu necesită asistenţă specializată, mai precis va veni în sprijinul persoanelor care vor să fie internate în spital şi care nu necesită supraveghere medicală intensă”, a declarat pentru Timp Online pr. Marius Pintican, preşedintele Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Bistriţa-Năsăud.
Potrivit acestuia, maşina a fost concesionată de organizaţie de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Cluj pentru doi ani de zile, însă Asociaţia Filantropia Ortodoxă Bistriţa are de gând să cumpere autosanitare cu care să îşi desfăşoare activitatea.
„Ideea am luat-o de la Cluj unde funcţionează nouă servicii de ambulanţă private. Ştim cu toţii că Serviciul Judeţean de Ambulanţă dă prioritate urgenţelor, cazuriole de acest fel pe care vrem să le deservim noi fiind pe ultimul lor”, a adăugat el.
La sediul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Bistriţa va funcţiona un dispecerat, iar cei care doresc pot apela direct organizaţia la numărul de telefon 0363 107 076. Persoanele asigurate şi cazurile sociale nu vor fi obligate să plătească nimic întrucât se va semna un contract cu CJAS, iar restul vor achita o taxă modică, a mai adăugat Marius Pintican.
Preşedintele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a declarat că anul acesta nu vor putea fi decontate serviciile, însă de anul viitor asiguraţii nu vor plăti nimic.
„Vor putea intra sub contract cu noi în 2016 când va începe perioada de contractare. Deocamdată, există un HG prin care se prelungesc până la 31 martie 2016 contractele de anul acesta până va fi definitivat bugetul şi repartizat pe casele judeţene. Din1 aprilie 2016, vor putea intra în contract cu noi pe transport neasistat. Asociaţia Filantropia Ortodoxă are un contract cu CJAS pe îngrijiri la domiciliu. În ce priveşte apariţia acestor servicii private, mi se pare o idee bună. Noi, în judeţ, nu prea stăm bine la capitolul acesta şi, cu cât sunt mai multe entităţi care fac lucrul acesta, cu atât mai bine”, a declarat Camelia Ilişuan.
”Filantropia Ortodoxă din Bistriţa desfăşoară mai multe proiecte, iar cel mai nou proiect este cel cu Serviciul de Ambulanţă. Înainte aveam două cămine de bătrâni, cantina socială din Bistriţa, centrul de zi pentru persoane din Bistriţa şi multe altele, dar preşedintele al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă din Bistriţa, părintele Marius Pintican, a observat că mulţi dintre cei care apelează la ajutorul nostru sunt nedeplasabili şi cu maşini improvizate sau rugând pe unul şi pe altul să ne ajute să îi ducem la căminul de bătrâni, să îi aducem aici la centrul Filantropiei pentru ajutoare, e mai greu. Atunci s-a născut această idee, să facem rost de o ambulanţă care să ne ajute la aceste servicii. Cred că e primul serviciu de felul acesta din Patriarhia Română. Noi sperăm că vor fi şi altele pentru că Filantropia Ortodoxă are filială mare şi în Cluj, dar acolo nu avem o ambulanţă ca şi aici. Poate în timp vom avea şi acolo pentru că încă o dată, este de mare folos pentru a-i deplasa pe cei ce nu se pot deplasa singuri pentru a fi ajutaţi”, a spus Mitropolitul Andrei.
Pentru implicarea în crearea serviciului de Ambulanță ”Filantropia Ortodoxă”, Mitropolitul Clujului a dăruit principalilor sponsori Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin și diplome de aleasă cinstire.
Asociația Filantropia Ortodoxă, filiala Bistrița-Năsăud a fost înființată în 2012. În cei trei ani de activitate, asociația a deschis la Cușma și la Maieru două centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, un serviciu de îngrijiri medicale la domiciliu pentru întreg județul, iar la Bistrița un centrul de zi, aflat sub ocrotirea Sfântului Simion, cantina socială „Sfânta Filofteia” și cabinetul Medico-Social „Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei”.
Haaa…haaa….haaaaa…..domnilor popi , sigur nu i duceti la groapa !??? Haaaaa….!ce-mi plac glumele mele….hahahaaaa
Ai avut vreodata o persoană apropiată sau chiar tu, de aşteptat la UPU după o ambulanță A1 pentru a putea sa mergi la analize sau la CT, să aştepți 2-3 ore pentru că nu este nici una liberă, iar sistemul sanitar să nu îți permită să mergi cu maşina personală. Eu felicit această inițiativă şi le doresc capacitatea de a oferi servicii de calitate!
Domnule Sonic , la un CT nu poti fi dus fara asistarea unui medic , asa ca , problema e lipsa personalului in cadrul medicilor , degeaba vine popa cu tine daca nu e si medic .
Specific romanesc,hai sa facem de toate,dar in fond sa nu facem nimic.Nu cred ca este menirea popilor nici sa stinga incendii,nici sa faca,,taximetrie” transportand bolnavi ,dupa cum nici pompierul nu trebuie sa tina liturghii,sau prohoduri.Au simtit ca e rostul de a face un ban de la CAS si sa plateasca si fraierul ,,o suma modica” si hopa,hopa stai ca-i face popa.Daca ar vinde preasfintia sa mertanul de 100 000 de mii de euro si ar cumpara 5 ambulante,care sa le doneze la SAJ ar fi ceva,altfel si aceasta smecherie se incadreaza la capitolul,,cum sa-i mai prostim pe prosti” PAREREA MEA
Vezi-ti de treaba domnule ca habar n-ai. Sa n-ajungi si tu numa la mana lor.. cand ambulanta statului n-a avea nici macar cu ce porni…
La mana lor ajungi atunci la groapa si asta doar daca familia ta are cotizatia si toate taxele catre biserica la zi , altfel nici atunci nu mergi pe mana lor , ca nu te ingroapa fara bani , bani , bani fara numar la popi si manelisti ! Nu vei trai ziua aia cand Ambulanta sau Smurd-ul nu o avea cu ce veni ….doar daca ii restructureaza Ciolos , dar slabe sanse … 🙂
Zzz n-ai inteles mecanismul. Si ambulanta „doar” colaboratorului securitatii functioneaza pe banii statului. Serviciile vor fi decontate de CJAS din martie dupa spusele sefei Casei. Deci popii au facut doar o festanie. Ambulanta e de la stat, benzina si salariul soferului vor fi tot de la stat. Doar nu credeati c-o sa faca popii BOR ceva pe banii lor pentru popor. Nu fiti caraghiosi. Politica si imagine pe banii nostrii si servicii pe bani. Asa functioneaza GODporatia!
Ia incercati sa concesionati vreunul dintre voi: marius, cetitoriu, sisoie o ambulanta de la stat s-o tineti la scara pana v-o da casa de asigurari bani. Vedeti, puteti? Promiteti si c-o stropiti cu apa sfintinta la conferinta de presa. Poate ajuta.
Perfect adevarat ,Nea Ioane , popii astia vor presta orice serviciu da doar de a iesi vreo ” suma modica ” daca le-a taiat Ciolos banii de la guvern , doar treaba lor de preoti uita sa o faca , ii cuprinde Diavolul cu cele laice , lumesti si uita de cele sfinte …asta e ” lucrul bine facut ” , si multe si CA CAlitate . 🙂 Poi s-ar strange o gramada de bani la stat daca popii ar face de toate , sting incendii , (descarcerari nu e cazul ,la groapa e bun oricum ), salvari , daca ar merge si la instructie in armata , asta da venit la buget , nu mai trebuie sa dea statul salarii si asa ar termina si Catedrala Neamului , poate chiar ar mai incepe una ! 🙂 . Daca vine popa dupa un pacient , ii citeste cate ceva , zice ca e deocheat sau mana Diavolului de aia il doare in piept sau ii e rau . 🙂
Nea Ioane esti tipicul taran de la bloc. A face ceva -mai ales util- nu inseamna ca nu faci nimic. Este ceva condamnabil cã unii ne ajutam pe altii, ca inca mai exista solidaritate? De ce nu ai facut-o tu, bade Ioane, impreuna cu alti „bade” ca tine? Badea Flavius sta pe aceeasi scara cu ‘matale?
Indiferent ca preotii fac ceva bun, sau nu fac nimic, tot sunt vinovati. Ferice de cei imaculati ca badea Ion.
Urmariti si pe viitor ce „profit” vor avea.
Iniţiativa e mai mult decât binevenită. Există cazuri medicale fără urgenţă. Eu am avut nevoie de o ambulanţă ca să o duc pe soacra mea, care are hemipareză, la o radiografie. Nu poţi să o înghesui într-un taxi, e ortostatică. În acelaşi timp nici nu poţi aglomera sistemul public, care e suprasolicitat. Aşa că am stat patru ore până s-a eliberat o ambulanţă.
Aceste servicii vin în întâmpinarea poruncilor lui Iisus, care spune că „bolnav am fost şi m-aţi îngrijit”. Apreciez iniţiativa preoţilor bistriţeni şi cred că ar trebui apreciaţi.
De asemenea cred că ambulanţa va fi de mare folos. Inclusiv pentru a duce la un control medical de specialitate pe comentatorii înverşunaţi de mai sus, care dacă Biserica face ceva rău critică, şi dacă face ceva bun, critică de asemenea.
Asta e patologie.
dacă nu faci nu e bine….îți bat obrazul că nu vrei să faci…dacă faci te iau la mișto…frecții de postaci…ce iertăciuni să le iei la ăștia dacă dau ortul nostru,adică al popii?
Voi luati iertaciuni ? Voi luati tot bani sau asa ziceti banilor in limbajul vostru ? Tot de la stat vin banii de combustibil , salarii , cheltuieli + ” sumele modice ” , eu vad asta mai mult o afacere decat servicii de intrajutorare , daca prin asta pacatuiesc , este pacatul meu si oricum voi nu aveti puterea si nu sunteti in masura sa iertati asa ceva.