(VIDEO) Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud este prima instituție din județ cu 100% personal vaccinat, angajații această stare de fapt fiind posibilă ”din respect față de pacienți”.
Managerul Serviciului de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, dr. Annabella Muzsi, a spus că toți angajații instituției încearcă, de la începutul pandemiei, să ajute pe toată lumea care are nevoie.
”Ne rugăm la Dumnezeu ca pandemia să înceteze pentru că este, cel puțin așa am văzut în valul 4, foarte multă durere și foarte mult chin pentru cei care ulterior își dau seama că era mai bine să se vaccineze”, a spus dr. Muzsi.
Medicul șef Călin Ganea de la SAJ a spus la rândul lui: ”În decursul activității mele de medic – de peste 20 de ani – nu ne-am întâlnit cu astfel de aspecte ale patologiei medicale cu care ne-am întâlnit în ultimii doi ani de când a început pandemia. Faptul că în instituția noastră colegii s-au vaccinat 100% vă spun cu mâna pe inimă că a fost strict decizia lor și noi o gândim ca o reflectare a conștiinței lor profesionale și a empatiei față de pacientul aflat în suferință. Într-adevăr, poate că dacă se începea vaccinarea puțin mai repede procentul și în rândul populației ar fi fost mai crescut. Din păcate, s-au fabricat târziu vaccinurile și cu propriul exemplu am reușit să-i convingem că aceasta reprezintă singura soluție pentru a ne proteja. Colegii s-au vaccinat pentru pacienți, nu pentru ei. Asta vă spun clar. În prezent, am constatat o scădere a numărului de cazuri în județ. Când vedeți că sunt ambulanțe în curte să știți că solicitările sunt puține, iar când vedeți curtea goală, să știți că avem mult de lucru. În ultimii doi ani, cam goală a fost curtea noastră”.
Asistentul medical Ioan Mihai Pop (37 de ani), absolvent de Teologie și preot onorific, a spus că ”salvatorul e iubirea în mișcare”, acesta fiind motivul pentru care și el a ales să fie direct implicat.
”Povestea aceasta de dragoste a început în urmă cu 4 ani când am venit voluntar la SAJ. Le mulțumesc doamnei manager și domnului director medical care ne-au forma o conștiință disciplinară și ne-au dezvoltat capacitatea de dialog interinstituțional. În urmă cu un an și jumătate, când a debutat pandemia – fiindcă stăteam acasă și îmi doream foarte mult să fac ceva – m-am prezentat la concursul pentru ocuparea posturilor de asistenți medicali operativi pe durata pandemiei. L-am sunat pe IPS Andrei și i-am spus că îmi doresc să fiu acolo, aparțin acestei familii și nu mă pot exonera de ea. Astfel, am particiapta la interviu, am fost admis și mă simt onorat să fac parte din această familie de salvatori. Am ales să ne vaccinăm din drag pentru pacienți. Este o scrisoare a noastră de dragoste pentru pacienți, pentru societatea civilă. Sunt preot, dar în orice situație aș fi sunt cadru medical. Nu mă pot exonera de acest statut care mi s-a conferit și în care cred. Nu pot fi sentimental. Nu e loc de sentimentalisme într-o perioadă în care trebuie să fim foarte pragmatici. Prin ceea ce fac, prin statusul de vaccinat pe care îl am, când mi s-a cerut sfatul am spus :Da, vaccinați-vă! Sunt viu, de dragul familiei, de dragul vostru, vaccinați-vă! Indiferent dacă am fost sau nu acceptat, aceasta este misiunea mea. Cei care fac parte din anturajul meu profesional și clerical au adoptat această conduită și sperăm să o facă cât mai mulți”, a spus Ioan Mihai Pop, care este și doctorand la Facultatea Teologie din Sibiu.
”Salvatorii de la SAJ și ISU Bistrița-Năsăud susțin campania pro-vaccinare. Încă de la început, când ne confruntam cu foarte multe necunoscute legate de acest virus, angajații Serviciului de Ambulanță Județean și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență au fost vârfurile de lance în acțiunile de salvare. De cele mai multe ori, ei sunt primii care ajung la pacienții confirmați sau cu suspiciune de Covid-19, iar numărul extrem de crescut al apelurilor și gravitatea cazurilor din acest val 4 le-au solicitat enorm resursele fizice și emoționale. Dar cei care au ales aceste profesii își onorează curajoși misiunea pentru care au optat, nu au timp de ezitări, nu-și permit să se simtă epuizați. Când auzim sirene pe stradă, fără să vrem, ne trec fiori și gândul ne duce la suferință. Ce poate fi în inimile celor implicați direct, zi și noapte, în lupta cu timpul, cu pericolul, cu durerea și spaimele din privirile pacienților, greu de spus. Acești OAMENI poartă cu ei, pecetluite, toate simțămintele posibile dar, oricât le-ar fi de dificil, reușesc să dovedească empatie, credință și grijă față de semeni, valori pentru care le suntem recunoscători. Vă invităm să îi ascultați și să îi cunoașteți mai bine pe salvatorii din linia întâi. Serviciul de Ambulanță Bistrița-Năsăud este prima instituție din județ ai cărei angajați sunt vaccinați în totalitate, precum și primul serviciu de ambulanță din țară cu personalul operativ vaccinat în proporție de 100%. Exemplu deosebit, pentru noi toți. Dacă vaccinul constituie principala soluție în drumul spre normalitate, la îndemâna tuturor, haideți să-l utilizăm!”, este mesajul Instituției Prefectului.
Felicitari, sper sa va ia bunul exemplu toti medicii, asistenții si ceilalti angajați din sistemul medical. Si nu numai. Vaccinati-va oameni buni, doar asa putem scapa de necazul acesta !
Da poate unora nu le păsă de necazu ăsta. Dacă v-ați înțepat, vreți musai să o facă toți. Dacă nu era mediatizat virusul ăsta, eram de mult imunizați natural. Erau câteva decese în plus, dar nu ne călca nimeni libertatea în picioare. Libertatea se plătește și cu viața câteodată, însă întotdeauna merită sacrificiul. E cel mai de preț lucru de pe pământ. Nu îi oprește nimeni pe oameni să se vaccineze, să poarte mască, să păstreze distanța sau să stea ascunși în casă. Recomandările sunt bine venite. În schimb când ești obligat se schimbă povestea. Libertatea e distrusă de o dictatură a frustraților și a paranoicilor care nu vor să fie doar ei cei care urmează aceste recomandări. Omul trebuie responsabilizat. Ți-e frică? Protejeazăte. Nu ți-e frică, și nu vrei să respecți aceste reguli? Asumă-ți riscul și acceptă că, în cazul in care te vei înbolnavi și vor fi mulți în situația ta. E posibil să nu poți fi tratat la spital, din cauza lipsei locurilor. Nu e mare filozofia. Ne pierdem vremea cu un subiect care trebuia uitat demult. Cât se vorbește de: cancer, leucemie, diabet? Sunt destule boli mortale. Covidu e un virus pe care mulți îl contactează și nu fac forme grave. Astfel nici nu știu că l-au avut. Deja văd știri cu previziuni sumbre despre virusurile care vor apărea curând. Mental și tematic acest subiect cu covidu, a avut un efect fobulos asupra oamenilor. S-a sesizat lucrul ăsta și acum se pregătesc și alte surprize cu pandemii generate de alte virusuri. Datorită faptului că se dorește distragerea atenției de la probleme mai grave. Că atunci când se mediatizează așa ceva nu mai mor oamenii de altceva. Nu mai există sărăcie. Toate problemele se rezumă la virus. Omul este o ființă foarte ușor de manipulat.