”Corupţia constituie unul dintre subiectele principale de discuţie în orice domeniu şi la orice nivel, reprezentând una dintre cele mai mari provocări ale lumii contemporane. Aceasta este prezentă atât în statele sărace şi în curs de dezvoltare, cât şi în cele dezvoltate, iar lupta pentru prevenirea şi combaterea ei a devenit o problemă serioasă. Direcția Generală Anticorupție a fost înfiinţată în baza Legii nr. 161/2005, iar la data de 30 mai 2017 sărbătoreşte doisprezece ani de la înființare ca structură de poliție judiciară specializată în prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, aflată în subordinea nemijlocită a ministrului afacerilor interne şi organizată la nivel central şi teritorial.
În cei doisprezece ani de activitate în lupta împotriva corupţiei, Direcția Generală Anticorupție s-a dezvoltat permanent atât pe palierul activităţilor de prevenire, cât şi a celor de combatere a faptelor de corupţie, consolidându-şi rolul la nivel instituţional. Prevenirea corupției reprezintă o prioritate, concretizată prin desfășurarea unor activităţi de instruire şi informare în rândul personalului propriu, dar şi prin campanii de conştientizare a societăţii civile, în dorinţa expresă de schimbare a mentalităţii populaţiei în ansamblul său. Direcția Generală Anticorupție promovează, în activitatea pe care o desfăşoară, legalitatea, integritatea, onestitatea şi profesionalismul ca standard atât pentru personalul propriu, cât şi pentru cel al MAI.
Cu prilejul zilei aniversare, Direcţia Generală Anticorupţie, prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, îşi reafirmă intoleranţa asupra faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne şi încurajează un comportament corect care să corespundă moto-ului nostru instituţional „Integritate pentru credibilitate”.
Având în vedere faptul că diminuarea fenomenului corupţiei este posibilă într-o societate a cunoaşterii, cu indivizi având o conduită morală ireproşabilă, bazată pe educaţie şi construită pe trainice elemente de morală şi conştiinţă, societatea civilă şi nu numai, are dreptul, dar şi obligaţia civică să sesizeze faptele de corupţie săvârşite de personalul M.A.I., în scris (la adresa: Serviciul Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud din mun. Bistriţa , Piaţa Petru Rareş, nr. 1, jud. Bistriţa-Năsăud), telefonic (la numărul de tel/fax: 0263.203.167) sau prin e-mail (bistrita.dga@mai.gov.ro), precum şi la Linia Verde Anticorupţie – 0800.806.806 – instrument direct de sesizare a faptelor de corupţie pusă la dispoziţia cetăţenilor, putând fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă de pe teritoriul României”, se arată într-un comunicat al SJA BN.
Conform raportului de activitate al Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud pentru anul 2016, s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la unităţile de Parchet competente 37 dosare penale. Dintre acestea, 6 au fost iniţiate din sesizare proprie, iar 31 au fost primite de la structurile de Parchet. În baza probatoriilor administrate, s-a dispus începerea urmăririi penale în 34 dosare penale. Procurorii de caz au emis rechizitorii în 5 dosare penale şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în 4 dosare penale.
În aceeaşi perioadă, au fost inculpate 13 persoane, dintre care 3 lucrători MAI, toţi cu funcţii de execuţie şi toţi făcând parte din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Bistriţa-Năsăud. În ceea ce priveşte activitatea de Prevenire desfăşurată în rândul personalului MAI, în perioada de referinţă au fost efectuate un nr. de 35 activităţi preventive de informare la care au participat 325 lucrători MAI, din care 93 cu funcţii de conducere şi 232 cu funcţii de execuţie, şi un număr de 38 activităţi de instruire la care au participat 504 lucrători MAI, din care 80 cu funcţii de conducere şi 424 cu funcţii de execuţie. Totodată, în anul 2016 au fost înregistrate şi soluţionate un număr de 32 petiţii.
Vorbiti de anticoruptie cand in piata decebal camatarii si valutisti fac ilegalitati fara sa-i intrebe nimeni de sanatate. Statul este legat la ochi dar vorbeste de coruptie si anticoruptie. Am impresia ca s-a intalnit hotul cu prostul si camatarul cu anticoruptia… stat imbecil si deficient numai in romania vezi…