Este a 9-a ediţie a crosului Gabi Szabo, fiind unul din evenimentele anuale organizate de Primăria Bistriţa. Sincer să fiu, astăzi nu mai simt că acest eveniment este unul de succes. Primăria, în toţi aceşti ani, nu a reuşit să adapteze, sa updateze acest eveniment. Adică ar trebui să se facă mai mult decât să închidem pentru 2 ore circulaţia pe bulevardul Republicii. La ora 9.30 apar politicienii, se fac poze, se consumă două-trei etape de alergare, iar la ora 12 lumea pleacă acasă. Anul trecut, fostul ministru al sportului, actual al sănătăţii şi probabil viitor al industriei a venit de la Bucureşti în trening. N-am prins ideea pentru care a făcut efortul. Evenimentul a devenit un fel de conferinţă de presă cu toate partidele la un loc, iar la ora 12 se anunţă stingerea.
După mine, acest gen de evenimente trebuie promovate pentru publicul larg. Vreau să văd toate categoriile de vârstă participând; aş vrea să văd o promovare directă spre cetăţean. Să încercăm să aducem oamenii de toate vârstele pe pistă; ar trebui alese trasee neconvenţionale ca la marş sau la maraton, prin Pădurea Schulerward sau prin altă parte, să se acorde tricouri şi alte lucruri. Pe lângă alocarea a 40.000 lei de către Primăria Bistriţa, mai sunt sponsori şi alte instituţii implicate de nu mai ştie nimeni cum se duc banii, care nu sunt puţini pentru două ore de alergare şi cu mulţi competitori din afara oraşului. Cu mare greutate am reuşit în ultima şedinţă, pentru aceeaşi sumă, obţinerea a unsprezece voturi din douăzeci şi unu pentru susţinerea baschetului în oraş pentru tot anul.
Primăria şi-a canalizat banii şi activitatea în toţi aceşti ani spre ţinte false. Milioane de euro irosite în toţi aceşti ani, în timp ce la şcolile din municipiu copiii fac educaţie fizică pe betoanele din curţile şcolilor. La ultima şedinţă de consiliu local am propus modernizarea terenului din incinta Colegiului Andrei Mureşanu. Surpriză. Profesorii au votat împotrivă. În urmă cu doi ani a fost scos la licitaţie pentru privaţi, însă aceştia nu sunt interesaţi. Singura soluţie este modernizarea de către Primăria Bistriţa. Am depus din nou proiectul pentru şedinţa viitoare. Situaţia este asemănătoare pentru majoritatea şcolilor. Noi avem bani şi ne uităm la ei. Omul nu a fost construit să umble pe beton, iar pentru copii şi nu numai, alergarea pe terenuri cu suprafaţă dura duce în mod sigur la complicaţii ulterioare. Durerile de spate şi problemele la coloana vertebrală sunt cazuri foarte des întâlnite la tinerii din oraş. Una din cauze este tocmai această problemă.
Un lucru extrem de greu de înţeles pentru orice bistriţean este nevalorificarea bazei sportive din incinta Colegiului Liviu Rebreanu. Sunt curios ce părere are doamna ministru. Este inadmisibil ca timp de peste 20 de ani să laşi în paragină această bază sportivă. Lucrurile ar sta şi mai prost, doar că nişte tineri au reparat un pic terenurile de baschet şi cel de tenis de câmp. Ultimul trebuie spus apăsat că are construită instalaţie de nocturnă şi nu a fost utilizată niciodată. Baza este unicat în Romania. Nici un liceu nu are un spaţiu atât de generos şi este o ruşine pentru Bistriţa că acest spaţiu este în starea asta. O să auziţi poveşti despre campus şi alte lucruri. Primăria Bistriţa a avut în ultimii 10 ani resursele necesare pentru a moderniza această bază. Este locul care ar fi poate cel mai animat din oraş. Pistă de alergare, terenuri de baschet, de minifotbal, badminton, volei.
În multe ţări, între orele 18-21 toată lumea face sport. Nici nu văd altceva mai bun de făcut. Nu mai punem la socoteală faptul că în loc să începem modernizarea clădirii de pe strada Ursului a fost trântită clădirea de pe strada Zimbrului ca să se bifeze o realizare. Acea construcţie este inutilă fiindcă locurile în şcoli sunt foarte multe, iar copiii tot mai puţini. Primăria Bistriţa a desfiinţat Şcoala Generală nr. 2, în urma scăderii numărului de copii admis prin lege. La Şcoala Generală nr. 4, în anul 1995 erau înscrişi 2.500 de copii, iar acum sunt aproximativ 500. Şi ce dacă? O dăm înainte cu noi construcţii pe terenurile de sport. Este o lipsă de viziune şi un management slab, fără precedent. Aceste lucruri le-am spus colegilor ani la rândul. Le-am spus primarului şi altora. Le spun şi acum. Nu cunosc strategia pe sport a ministerului, însă cred că noi trebuie să dezvoltăm sportul de masă. Foarte puţini câştigă prin sport. Sunt câştiguri aberante în fotbal, iar în rest e pauză. Piţurcă câştiga milioane de euro pentru toate eşecurile posibile, iar o campioană europeană la tenis de masă abia se poate întreţine. Lucrurile sunt foarte uşor de rezolvat. Să investim în sportul de masă.
Modernizarea terenurilor de sport se poate face rapid. Investitorii privaţi nu mai sunt interesaţi, iar singura soluţie rămâne alocarea de bani în regim de urgenţă. Aproape an de an Primăria Bistriţa a rămas cu 4 milioane de euro în cont. Cui foloseşte acest lucru? N-am calculat pierderea, dar ştiu că e foarte mare. Mai ales într-o perioadă cu probleme economice în care firmele îşi reduc activitatea. O să propun în fiecare şedinţă de consiliu, până la finalizarea mandatului în 2016, modernizarea unui teren de sport în fiecare şcoală.
Alin Seserman, consilier local PDL
Dle Alinule, tintele astea nu-s false, is cat se poate de originale, marca psd!
si-apoi de Colegiul Andrei Muresanu nu va legati, bre, madam Tabara e la putere, taie si spanzura ca cica amu ii vremea…..
Si nu va legati nici de Primaria lui Cretu, are oameni unu si unu, unul tocmai la cultura parasutat la capitala, si poate s-or mai culturaliza pensionarele primarului si cultura judeteana….nu aia care e pe mana sotului inspectoarei general ca aia e e trecuta la perisabile…Iar Gabita S mai bine si-ar vide de altele, ca nu-i ministerul pentru ea, e prea sportiva mai ales cand nu trebe…
Dle Alinule, vedete as primar sa desfiiintezi betonelee! si sa vezi ce greu ii e lui Cretu cu tintele iste…..si sa obligi alegerile cu alegatoriii, alergatoriii ,alesiii, la sport curat!