Social

Sfaturi medicale pentru românii care merg în străinătate

Românii care călătoresc în străinătate trebuie să încheie o asigurare medicală, avertizează MAE într-un nou Ghid de asistenţă medicală, care îi mai sfătuieşte pe turişti să se spele pe mâini cu apă şi săpun, să nu umble desculţi, să nu bea apă de la robinet şi să nu mănânce de la vânzători ambulanţi.

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români care se deplasează peste hotare în perioada următoare „Ghidul de asistenţă medicală pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate”, în scopul informării adecvate a acestora privind reglementările specifice diferitelor state referitoare la asistenţa medicală.

Ghidul a fost realizat de către Departamentul Consular, cu sprijinul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi în colaborare cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate. Ghidul oferă informaţii privind încheierea unei asigurări medicale pentru cetăţenii care călătoresc în diferite state, principalele norme de igienă care trebuie respectate şi recomandări pentru cetăţenii care decid să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical.

MAE atrage atenţia că fiecare cetăţean român care se deplasează în străinătate are obligaţia de a deţine o asigurare medicală. În cazul deplasărilor turistice în străinătate, asigurarea trebuie încheiată în prealabil în România. De asemenea, românii care călătoresc în străinătate sunt îndemnaţi să se intereseze în prealabil asupra situaţiei medicale din ţara respectivă şi să se asigure că în zona în care urmează să se deplaseze nu este nevoie de vaccinuri.

Românii care călătoresc pe teritoriul unor state membre UE sau din Spaţiul Economic European sunt sfătuiţi să-şi procure înainte de deplasare Cardul european de asigurări sociale de sănătate. MAE avertizează că o asigurare privată de sănătate nu poate fi considerată un înlocuitor al cardului, ci doar un mijloc complementar de asigurare a accesului la anumite servicii medicale.

Ministerul mai atrage atenţie că fiecare cetăţean „este direct responsabil pentru plata eventualelor îngrijiri medicale”, misiunile diplomatice neasigurând facilităţi de natură financiară.

Ministerul oferă şi o serie de sfaturi generale. Astfel, cei care urmează un tratament medicamentos sunt îndemnaţi să ia cu ei reţeta, să verifice dacă medicamentele pe care trebuie să le ia nu sunt interzise în locul unde se vor deplasa şi să ia doar cantităţile necesare pentru uzul personal.

În ceea ce priveşte asigurările de sănătate, românii sunt îndemnaţi să verifice clauzele acesteia, tipurile de servicii medicale pe care le acoperă, valabilitatea şi valoarea maximă a poliţei de asigurare precum şi unităţile medicale din ţara de destinaţie care recunosc asigurarea respectivă. De asemenea, românii care doresc să facă sporturi extreme în timpul vacanţei sunt atenţionaţi să verifice, mai înainte, dacă poliţa lor de asigurare acoperă şi incidente produse în astfel de contexte.

Ghidul MAE are şi o rubrică intitulată „Ştiaţi că…”, de unde românii interesaţi pot afla că în unele state o zi de spitalizare poate costa chiar şi 1.000 de euro, dar şi că, pentru a primi viză de intrare în unele ţări precum Angola, Algeria, Africa de Sud, Arabia Saudită sau Iran, trebuie să dovedească faptul că au încheiată o asigurare medicală prealabilă în România.

De asemenea, românii sunt informaţi că în statele din America Centrală nu se fac internări dacă nu se depune în avans contravaloarea a două sau trei zile de spitalizare şi de asemenea nu se fac intervenţii chirurgicale – nici măcar cele de urgenţă – până când unitatea medicală nu obţine confirmarea scrisă a societăţii de asigurare referitoare la acoperirea poliţei de asigurare.

Românii care aleg să călătorească în Afganistan, Somalia, Pakistan, Irak, Iran, Ciad, Yemen sau în alte state cu riscuri foarte ridicate de securitate sunt avertizaţi că nu vor putea beneficia de servicii medicale decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.

Ghidul conţine de asemenea şi un capitol referitor la importanţa respectării normelor de igienă, dar şi a condiţiilor climatice. Astfel, românii care călătoresc în Grecia sunt atenţionaţi că temperaturile depăşesc 40 de grade vara, astfel încât există riscul insolaţiilor, al arsurilor solare, al deshidratării şi chiar al producerii de accidente vasculare.

În schimb, românii care călătoresc în ţările nordice sunt avertizaţi că în această zonă este mai frig iar clima este una umedă, în timp ce în Africa există riscul producerii de furtuni de nisip.

„În perioada de vară, purtaţi haine uşoare, de culoare deschisă şi aveţi în permanenţă capul acoperit! Beţi multă apă pentru a evita deshidratarea! Evitaţi zonele foarte aglomerate şi expunerea îndelungată la soare! Folosiţi creme cu factor ridicat de protecţie solară! Spălaţi-vă des mâinile cu apă şi săpun!”, sunt câteva dintre sfaturile medicale pe care românii le pot regăsi în ghidul MAE.

Ministerul îi mai îndeamnă pe români să fie atenţi la consumul alimentelor uşor alterabile, să nu mănânce de la vânzătorii ambulanţi, să spele foarte bine fructele şi legumele pe care le consumă, să nu bea apă de la robinet, din fântână sau din lac, să nu meargă desculţi şi să folosească plase sau spray-uri împotriva ţânţarilor.

Ministerul Afacerilor Externe le reaminteşte românilor ca, înainte de orice deplasare în străinătate, să verifice informaţiile referitoare la ţara în care călătoresc, care sunt postate la rubrica „Sfaturi de călătorie” de pe site-ul MAE. De asemenea, începând de astăzi, în cadrul aceleaşi rubrici, la secţiunea Ghiduri de călătorie va putea fi consultat şi Ghidul de asistenţă medicală.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.