(FOTO) Sigmirul, localitatea componentă a Bistriței în care administrația locală a amenajat o casă de cultură și un teren de fotbal cu gazon sintetic, are, în centru, o grămadă de clădiri goale și părăginite, garduri rupte și mizerii cât cuprinde.
Cea mai mare problemă rămâne lipsa trotuarelor de-a lungul DJ 151, iar motivul invocat de Primăria Bistrița pentru neputința de a le amenaja – că oamenii și-au pus gardurile până în drum – nu stă în picioare.
În cartierul Sigmir, administrația locală a fost pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Doar o parte dintre drumuri sunt asfaltate, în timp ce pe altele se ridică praful de nu vezi casa de pe partea cealaltă. Localnicii spun că au mers la Primăria Bistrița să ceară asfaltarea ulițelor, însă degeaba. Li s-a spus că Sigmirul nu i-a votat pe actualii conducători și să se mulțumească cu ceea ce are.
De-a lungul timpului, primarul Ovidiu Crețu a reamintit în ședințele Consiliului Local Bistrița că, pentru Sigmir, s-au făcut mai multe decât pentru alte localități componente, la loc de cinste fiindmenționată casa de cultură și terenul cu gazon sintetic. Din păcate, și acestea se distrug văzând cu ochii. Terenul de sport are plasele rupte și e plin de gunoaie, iar în casa de cultură nu se mai fac probabil decât mese comune.
În jurul terenului de sport și al școlii e plin de clădiri goale, în paragină, unde copiii din sat se joacă după-amiaza, existând riscul să se accideteze. Când delegatul sătesc Gavrilaș Gavrilă a ridicat această problemă la ultima ședință a Consiliului Local, primarul Ovidiu Crețu i-a spus că elevii nu au ce căuta în ele și cu asta subiectul a fost închis.
Cea mai mare problemă a cartierului Sigmir rămâne însă lipsa trotuarelor de pe marginea DJ 151. Sub pretextul că oamenii și-ar fi făcut gardurile până în șosea, Primăria Bistrița a refuzat să amenajeze trotuare. În realitate însă, lucrurile nu stau deloc așa. Loc există, iar acolo unde chiar nu s-ar găsi, localnicii spun că ar fi dispuși să își mute gardurile.
De teamă să nu fie loviți de mașinile de mare tonaj care trec în viteză pe DJ 151, elevii de la școala din sat că sar în șanț de câte ori văd un TIR coborând dealul. De-a lungul DJ 151, prin Sigmir, este o singură trecere de pietoni, iar traversarea devine și ea periculoasă pentru toată lumea. Mai nou, ca să fie siguri că cei mici ajung cu bine la cursuri și de la școală acasă, părinții merg pe rând și îi duc cu mașina pe cei mici din partea de sus a satului către centrul acestuia unde se află școala.
Un singur partid, care conduce de altfel și Primăria Bistrița, a montat bannere electorale pe străzi. Ironic sau nu, oamenii află că ”România merită mai mult”, dar nu și localitatea lor.
Ce sa mai zicem, nu se face mare lucru in oraș, ar fi chiar culmea sa sa faca in Sigmir sau Unirea, treceti calea ferată in Unirea si veți constata ca nu este canalizare, fiecare locuitor deversează unde poate apa menajera. In anul 2019 încă oamenii au fose si se descurca cum pot cu acestea iar Primăria ridica din umeri cand e vorba de utilități. Actuala conducere a Primăriei e depașită total de necesitățile populației. Bine ca plătim din taxe locale o primărie stufoasa care nu este capabilă sa realizeze nimic pentru comunitatea pe care o reprezintă. Când ai nevoie de ceva de la Primărie parca le ceri luna de pe cer, păcat ca nu se pot replica exemple de administrare gen Cluj Napoca, Oradea Etc. Dormiți in continuare Dnu Primar, dnu Vice, Dna Architect Șef, dnu. Administrator Etc…
Știți cu cat a plătit Sigmirul Casa de cultura si amărâtul ăla de “sintetic” ?
Cu sute de hectare de teren situate de la aliniamentul Schullerwald,Valea Strâmtă , Valea Stanilor ( Viisorii)) si pana la hotarul cu Blajeni, Caila ,Tarpiu si Magherus ! Toate ajunse azi in proprietatea Bistritei !
Cu sute de hectare de padure si pășune exploatate astăzi de primăria Bistrita !
Aceasta este zestrea cu care a venit Sigmirul in nefericitul mariaj !
In schimb am primit un Cămin Cultural, un teren de minifotbal si impozite de zece ori mai mari decat in satele învecinate !
asa m-am gandit eu si vecinii mei sa facem o cerere prin care cerem sa ne despartim de municipiul bistrita, suntem ai nimanui si vrem sa mai lipim localitatea slatinita si o parte din livezile si sa ne facem comuna noastra …si sigur ne va fi mai bine!
deja am impartit portofoliile….eu sunt primar …si ceilalti o sa fie consilierii mei…vreo 365 cu tot cu porci si vaci!
Stimate domn, spațiul este insuficient pentru a prezenta pe larg istoria Sigmirului . Exista doua monografii complementare ( ambele scrise in limba germana de Hans Peter Zehner , fiul ultimului preot evanghelic) . Pe vremea sașilor avea administrație proprie, in anii 50 era comuna ( primar fiind Olinca Ioan), apoi a devenit , pompos vorbind , cartier al Bistritei .
In 89 Ceaușescu a trecut – o la comuna Viisoara , iar dupa 90 a devenit localitate componenta a Bistritei .
Azi , dupa ce i s-au luat toate proprietățile, (la fel ca si celorlalte localități componente) , a ajuns sa cerseasca un trotuar la Înaltă Poarta Bistrițeană !