Cercetători, specialiști ai Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva și angajaţi din direcțiile silvice Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita și Covasna au participat, în pădurea Bretea de pe raza Ocolului Silvic Bistriţa, la instructajul privind infestarea și defolierea produse de omizile defoliatoare ale foioaselor.
Reacţiile la anunţul Romsilva nu au întârziat să apară.
„Silvicii o numesc infestare, ecologii îi spun proces natural. Dacă e vorba de specii străine și invazive, atunci putem spune că un echilibru natural este deranjat. Problema, cum o văd eu ca și ecolog, este că pădurea este văzută în principal prin prisma economică, ca un bun pe termen scurt și mediu și, mai puțin, ca un ecosistem forestier cu valențele lui multiple. Zilele trecute citeam că FAO (UN Food and Agriculture Organization) susține că plantațiile nu sunt păduri (ex. păduri de eucalipt sau alte monoculturi). Oare plantația de salcâmi este o pădure? Este un ecosistem forestier? Reamintesc că salcâmul este o specie nativă pe continentul nord american, introdusă în Europa după 1600 și România după anul 1850”, a scris pe Facebook Ciprian Samoilă, preşedintele Asociaţiei Harta Verde România.
Solutia este taierea la ras.
Se ocupa Savu. S-a „ocupat” si pana acum. Din grija nemasurata pt domeniul pulic si privat, au rezultat paduri chele si o pensiune ridicata, initial, in padure. De o vreme încoace, nu mai avem stres: padurea e tot mai departe si mai rara, oamenii nu mai gasesc (sa cumpere) lemne pt foc iar personajele implicate sunt tot mai prospere. La final, astia vor bea si manca la cabana lui Savu si vor decide ca padurea trebuie rasa. Bucuria nebunilor.