Actualitate

Simona Bodnariu, mâna dreaptă a lui Liviu Rusu, la un pas de a fi anchetată pentru corupţie

Acuzată de PSD că împreună cu Liviu Rusu, preşedinte al CJ între 2008 şi 2012, ar fi "sifonat" un milion de euro, fosta şefă a Direcţiei Programe, Integrare Europeană, Lucrări Publice din cadrul CJ, Simona Bodnariu, e la un pas de a fi anchetată de DNA după un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat indicii privind săvârşirea infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie de către Simona Bodnariu, fost director executiv al Direcţiei Programe, Integrare Europeană, Lucrări Publice din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Potrivit unui comunicat al ANI, în luna august 2009, Simona Bodnariu a fost numită în comisia de evaluare a ofertelor depuse în vederea atribuirii contractului de servicii privind ”Asistenţă tehnică pentru supervizarea contractelor aferente Sistemului de management integrat al deşeurilor din Judeţul Bistriţa-Năsăud”, aceasta participând în calitate de membru în comisia de evaluare la procedura de deschidere şi evaluare a ofertelor depuse.

La data 21 octombrie 2009, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (în calitate de beneficiar) a încheiat cu societăţile declarate câştigătoare un contract de prestări servicii în valoare de 5.185.448,27 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 985.235,17 lei.Ulterior, la datele de 19 mai 2010 şi, respectiv, 26 august 2010, societatea comercială declarată câştigătoare (în calitate de consultant) a încheiat un acord contractual cu societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat, iar soţul acesteia calitatea de asociat şi funcţia de administrator (în calitate de subconsultant), pentru a furniza servicii de topografie pentru contractele de lucrări.

De asemenea, în luna decembrie 2009, Bodnariu a fost numită în comisia de evaluare a ofertelor depuse în vederea atribuirii contractului de servicii privind ”Reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane, precum şi a celor rurale neconforme, din judeţul Bistriţa-Năsăud”.

La data de 08 februarie 2010, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (în calitate de beneficiar) a încheiat cu societăţile declarate câştigătoare un contract de prestări servicii în valoare de 28.290.179,91 lei, fără TVA. Ulterior, la datele de 19 aprilie 2010 şi 29 noiembrie 2010, societatea comercială declarată câştigătoare (în calitate de client) a încheiat două contracte de prestări servicii cu societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat, iar soţul acesteia calitatea de asociat şi funcţia de administrator (în calitate de subcontractor), obiectul contractului constând în măsurători topografice, preţul contractelor fiind de 4.500 de lei, fără TVA, şi, respectiv, 5.000 euro, fără TVA. De asemenea, la data de 01 octombrie 2010, a fost încheiat un act adiţional la contractul semnat în luna aprilie 2010, conform căruia la obiectul contractului se adaugă întocmirea de documentaţii ”Plan de situaţie”, preţul stabilit fiind de 700 Lei/amplasament, fără TVA.

Astfel, în virtutatea atribuţiilor de membru în comisiile de evaluare, Simona Bodnariu a deţinut informaţii care ar fi putut determina Simona Bodnariu 2încheierea de contracte între societăţile care au câştigat licitaţia şi societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat, iar soţul acesteia calitatea de asociat şi funcţia de administrator. Având în vedere cele de mai sus, ANI a sesizat organele judiciare în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Simona Bodnariu infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie, prevăzută de art. 12, lit. b) din Legea nr.78/2000, potrivit căruia „Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: […] folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, se arată în comunicatul ANI.

Simona Bodnariu deţine calitatea de funcţionar public începând cu data de 02 decembrie 2003. Ea a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, dar nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Reamintim că în 2012, fostul preşedinte al CJ, Liviu Rusu, şi Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi în Ministerul Dezvoltării, au fost ridicaţi de DNA şi duşi la Bucureşti pentru audieri împreună cu vicepreşedintele CJ Luca Iancu şi Simona Bodnariu, director Integrare Europeană în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Rusu şi Andreica pe o perioadă de 24 de ore, fiind ulterior prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile, însă instanţa a decis cercetarea lor în stare de libertate.

Conform DNA, Liviu Rusu este acuzat de următoarele infracţiuni: ”luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor”. Puteţi vedea aici acuzaţiile DNA în detaliu.

În 4 iulie 2012,  şefa Direcţiei de Programe, Integrare Europeană şi Lucrări Publice din Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Simona Bodnariu, şi-a depus demisia.

„Doamna Bodnariu şi-a depus demisia. Am acceptat-o şi vom organiza concurs pentru acest post extrem de important din organigrama CJ”, a declarat Emil Radu Moldovan la vremea respectivă.

În 2010, Emil Radu Moldovan, în calitate de preşedinte al filialei Bistriţa-Năsăud a PSD, a declarat într-o conferinţă de presă, că PDL a „sifonat” un milion de euro dintr-un singur proiect cu finanţare europeană, cel pentru amenajarea depozitului de gunoi ecologic al judeţului. El a acuzat-o ar fi beneficiat de bani europeni şi pe Simona Bodnariu, director în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

„La firma la care CJ a plătit peste 50.000 de lei numai din proiectul depozitului ecologic, Simona Bodnariu deţine 50% din părţile sociale, aşa cum scrie în declaraţia sa de interese”, a spus Moldovan.

5 comentarii

  • daca ii inchidea pe astia toti inainte de alegeri, iesea Iohannis cu 20% numa. Dar Iohannis acum e pe cai, si ii va tine in brate pe cei care i-au finanata campania. 200 de milioane de euro nu-i de colo. Oamenii vor vrea sa-si recupere investitia si atunci Iohannis va face exat opusul promisinilor sale din campanie.!!!Diaspora ne-a bagat intr-un alt butoi, manipulati pe internet!!!!

  • La Vitalia e un cuib de viespi. Radu Moldovan va plati scump protejarea lor pt ca la momentul potrivit il vor vinde. Deja baietii se ocupa de dosarul lui si ciripesc tot. Iar gestionarea proiectului privind deseurile e dezastruoasa, la jumatatea mandatului.

  • Pana la urma e anchetata sau nu? Ca institutie, ANI trebuia sa trimita un mesaj transant. La ce smenuri fac astia de acum, incompatibilitatea asta e pistol cu apa. Se pare ca PSD vrea sa deturneze atentia de la dosarele ce urmeaza. Coruptia de care se vorbeste in text nu a fost demonstrata in 4 ani si scandalul e expirat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.