Economie Sănătate

Singurul spital privat din judeţ va mări tarifele cu 30% dacă nu va mai primi bani publici

Singurul spital privat din Bistriţa-Năsăud care contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, Clinica Sanovil, va mări cu 30% tarifele percepute pacienţilor săi dacă va fi sistată finanţarea unităţilor spitaliceşti private. ”Pe noi ne doare în special faptul că sunt încălcate nişte principii care ne arată că nu mai trăm într-o ţară civilizată”, spune dr. Gavrilaş Mureşan, managerul clinicii.

Medicul Gavrilaş Mureşan, managerul Clinicii Sanovil Bistriţa, a declarat, luni, că el consideră încă declaraţia ministrului Eugen Nicolăescu drept „o scăpare” şi că speră că decizia nu va fi pusă în practică fiindcă, în felul acesta se încalcă două drepturi fundamentale.

“Se încalcă două drepturi fundamentale. Pe de-o parte se încalcă dreptul pacientului în sensul că acesta nu poate beneficia de asigurarea de stat numai dacă se adresează unui spital de stat. Se încalcă dreptul pacientului de a-şi alege medicul şi locul unde să fie tratat. Pe de altă parte, se face o discriminare între doi prestatori de servicii după felul de proprietate ceea ce e contrar cu orice normă europeană sau de bun simţ. Dacă există doi prestatori de servicii medicale, amândoi agrementaţi şi care au toate exigenţele de competenţă egale, atunci nu văd de ce felul de proprietate poate face discriminarea”, a declarat dr. Gavrilaş Mureşan.

Întrebat în ce măsură va fi afectată Clinica Sanovil de decizia anunţată de ministrul Sănătăţii, dr. Mureşan a spus: „Ne afectează foarte mult această decizie, într-o proporţie de 40%, cam aşa. Casa de Asigurări de Sănătate ne plătea 60% dintre cazuri şi la cele pe care le plătea, ne dădea cam 40% din cheltuielile pe care le aveam cu acel caz. Anul trecut, am avut un contract de circa 200.000 de lei lunar, sumă care ne asigura o linişte în ce priveşte salariile, taxele, cumpărăturile”.

Dacă nu va mai primi aceşti bani, managerul clinicii private spune că va fi obligat să mărească tarifele cu 30%.

„Vom fi nevoiţi să mărim tarifele cu 30%. Cam atât ne acoperea pe caz, 35-40%, Casa de Asigurări. Pentru noi care avem preţuri extraordinar de bune, prin mărirea pe care vom fi nevoiţi să o facem, vom ajunge probabil la preţuri pe care le practică alte clinici din apropiere”, a declarat el.

Dr. Gavrilaş Mureşan a mai adăugat că, mai mult decât aspectul financiar este afectat de încălcarea principiilor statului de drept.

„Pe noi ne doare în special faptul că sunt încălcate nişte principii care ne arată că nu mai trăm într-o ţară civilizată. Nu înţeleg de ce e discriminarea asta. În momentul în care trăim într-o ţară în care se acceptă discriminările suntem în Apartheid. Sigur că spitalele private vor lua atitudine pentru că sunt investiţii foarte mari făcute în baza acestor principii. Eu cred că există nişte legi, nişte reguli care nu trebuie sesizate de mine sau de altcineva ca ele să se respecte. Sunt nişte principii pe baza cărora funcţionează o societate, nişte reguli economice, care, dacă nu sunt respectate, societatea moare. Nu moare pe loc, dar moare în câţiva ani. Cine să se mai apropie de România sau de investiţii în sănătate din alte ţări când trec prin asemenea momente. Şi această scăpare, pe care eu o consider o scăpare a domnului ministru, chiar dacă nu se pune în practică va avea repercusiuni pe termen lung fiindcă potenţialii investitori vor sesiza că nu te poţi baza, că nu poţi construi un plan de afaceri”, a declarat dr. Mureşan.

Potrivit sursei citate, anul trecut, Clinica Sanovil a avut între 2500 şi 3000 de pacienţi.

„Am avut între 2500 şi 3000 de pacienţi, dar mai important e faptul că anul trecut, la noi au fost 1800 de intervenţii chirurgicale. Noi, spitalul nostru privat, a lucrat cu mult mai mult faţă de celelalte două spitale din acest judeţ, din Beclean şi Năsăud, mult mai mult. Cele două spitale la care mă refer şi la care s-au dus mulţi bani de la CJAS, nu au lucrat, împreună cât noi nici pe departe în ce priveşte actele medicale care se întâmplă şi contează”, a declarat el.

Clinica Sanovil Bistriţa este singuruil spital privat din Bistriţa-Năsăud. A fost înfiinţată în 2007 şi a avut iniţial un profil de obstetrică-ginecologie. În anul 2010, în urma unui proces de extindere, clinica şi-a mărit capacitatea şi a diversificat gama de servicii. Acum, ea dispune de 42 de saloane echipate la cele mai moderne standarde medicale şi de confort, totalizând un numar de 62 paturi pentru adulţi si 20 de paturi pentru nou-născuţi. Saloanele sunt dotate cu două paturi, sunt prevăzute cu baie proprie, televizor, telefon, căşti pentru urmărirea emisiunilor tv, oxigen la fiecare pat, buton semnalizare asistente. Clinica dispune şi de saloane de lux cu un singur pat.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Târgu Mureş, că în noul contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 martie, se va stipula că banii publici vor susţine numai spitalele publice din România, fiind sistată finanţarea din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru unităţile spitaliceşti private.

Foto: sanovil.ro

9 comentarii

  • Bune venit in Republica Socialista Romania :))))))))) Cum era cu descentralizarea? Dar cu regionalizarea? Eh.. astea sunt doar povesti de campanie 🙂 O sa mergem in continuare in urmatorii 10-20 de ani in spitalele infecte de la stat pt. orice analiza, o sa cotizam la aceeasi pensie mizerabila din care sa putem muri de foame la batranete… etc.
    .
    De ce? Ca sa salvam MARELE STAT USL! Eu zic sa nationalizati toate fabricile si intreprinderile private. Si pamantul 🙂
    .
    Hai USL, hai ca se poate! Bolsevici imputiti :))))
    .

  • Masura „curat liberala”. Sunt curios daca decontarea unor servicii medicale in strainatate se va face tot catre clinicile de stat sau si private.

  • Curat liberala masura asta, coane Jenica!
    Ce o fost Partidul NationaL Liberal odata si ce o ajuns acuma. O incaput pe mana unor oameni de nimic!

  • Cu deosebit respect, as vrea sa-i intreb pe adevaratii liberali care zburda pe acesta pagina unde se gaseau domniile lor in momentul in care fost putoare..aaa putere lasa furnizorii de servicii medicale PRIVATI cu ochii in soare si cu facturile neplatite ?? Aud ??
    Oare de ce nu au considerat necesar sa protesteze si atunci ??
    Se pare ca vine scadenta.

  • pai daca i privat la ce la mai trebuie bani de la stat….? si asa iau o caruta de bani… si deseori tratamentul si diagnosticele lasa de dorit….

  • Lucrurile sunt undeva la mijloc! Orice sistem de asigurari din lume nu iti asigura accesul peste tot, dar sigur conditiile sunt cunoscute de la inceput si asigurarea nefiind obligatorie e greu pentru cei ce nu o au! Pe de alta parte a se verifica cu ce medici se lucreaza in spitalele private ( Clinica este termenul folosit pentru institutia medicala unde se desfasoara activitate de invatament superior medical ). Sanovil e un inceput si s-au straduit dar cred ca mai mult de un ambulator nu va avea cum sa functioneze. O intrebare : cu ce medic neonatolog isi desfasoara activitatea si unde mai lucreaza acesta si in ce orar?

  • Fondul de sanatate este al cetateanului NU AL STATULUI.
    Atunci ce cauta statul sa administreze ( si sa fure prin deturnare ) acest fond daca este facut din banii cetateanului?
    Corect este ca acest fond public – privat sa se administreze singur si sa fie doar controlata gestionarea lui de catre stat.
    In alte tari contributia de sanatate NU este obligatorie ea este la latitudinea cetateanului care are libertatea sa se asigure sau nu.
    La noi tiganii NU SE ASIGURA DE SANATATE dar sunt ingrijiti din acesti bani publici privati , care este un abuz!
    Concluzie : Satat hotoman= mafie= saracie=batjocura pentru bolnavi !

    • In alte tari contributia de sanatate NU este obligatorie ea este la latitudinea cetateanului care are libertatea sa se asigure sau nu.” Ne puteti spune care sunt tarile respective ??
      Cu exceptia SUA, nu stiu zau.

  • De ce nu pot sa coexiste spitalele de stat si cele private cu finantari de la casa de sanatate? Asa o sa fie o concurenta si o sa poata alage pacientii serviciile cele mai bune la acelasi pret. Asa cum este acum sunt multi care merg la Cluj sau Mures. Si medici cu cabinete private sau clinici private sa nu fie si in domeniu de stat. Sa aleaga, astfel nu o sa-si trimita pacientii de la spital, policlinica samd la cabinetul sau clinica proprie pt a-i taxa.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.