(FOTO) Cimitirele din oraş sunt pline zi de zi cu oameni care curăţă mormintele în aşteptarea Luminaţiei care se va celebra în prima zi a lunii noiembrie. După ce smulg buruienile şi adună gunoaiele, mulţi uită să le transporte la tomberon sau, din comoditate, preferă pur şi simplu să le arunce doi paşi mai încolo.
Laura Barta, care a găsit mormântul unei rude plin cu gunoi, a reacţionat dur. Ea a scris un mesaj pe care l-a afişat în câteva locuri din cimitirul municipal în speranţa că cei lipsiţi de bun simţ îl vor citi.
„Mi-e foarte greu să înţeleg de ce oamenii procedează în felul acesta. E evident că nu poate sta un poliţist local lângă fiecare mormânt să îl păzească şi că noi trebuie să dăm dovadă de respect pentru cei îngropaţi şi pentru familiile lor. Nu mi se pare un efort atât de mare să duci gunoiul până la ieşirea din cimitir unde este un tomberon. Am scris acest mesaj în speranţa că măcar pe unii îi va prinde ruşinea şi nu vor mai proceda ca până acum”, a spus Laura Barta pentru Timp Online.
Ziua Morţilor sau Luminaţia este o sărbătoare pe care românii au preluat-o de la saşi şi maghiari şi care se ţine doar în Transilvania. În aşteptarea ei, oamenii curăţă mormintele celor dragi şi atârnă de cruci sau de plăcile funerare coroniţe, jerbe şi buchete de flori prinse pe crenguţe de brad.
În cursul serii, se vor aprinde toate lumânările aşezate pe morminte, acesta fiind cel mai important moment al „Luminaţiei”.
Cu regret trebuie sa recunoastem ca aspectul cimitirului din deal,arata total diferit fata de cel din centru orasului.
Acest lucru se datoreaza atat adiministratorilor,cat si al celor care calca portile lui.
Daca la cimitirul de langa capela veche este ordine si curatenie,datorita modului in care a fost conceput si administrat de-a lungul sutelor de ani de existenta, din pacate la cel din deal totul este in stil „romanesc”, merge si asa.
Cauzele se stiu,exista solutii,dar nu exista cei capabili sa-l administreze, in respect fata de inaintasii nostri.
Poate ca ar fi cea mai buna solutie sa il preia Primaria,cum este si in alte orase,si atunci lucrurile pot arata mult mai bine si controla.
Asa doar se incaseaza taxe, modice putem spune,dar se vede rezultatul, modul deplorabil in care arata cimitirul de pe Str. Tarpiului.
Nici pe morti nu mai stim sa-i respectam,atunci cum vrem sa-i respectam pe cei in viata!!
cod portocaliu-gigi-contra
esti inafara subiectului precum numele..cum dracu’ vorbesti fara sa gandesti?
cimitirul este in administrarea primariei bistrita
da’ merge si asa romaneste sa bagi o gogoasa .. inghite-o contra si vorbesti despre respect?
nu te-ai saturat de comentarii retarde minciuni penale si zero argumente?
Are dreptate Gigi, cimitirul de pe Tărpiului e administrat de biserica ortodoxă, cel puţin o parte din el, iar asta se vede, din păcate.
Vara nu se poate trece de buruieni, iar în partea de jos , în zona unde e mormântul lui Matei Eminescu (fratele poetului), unde a fost mai demult o fântână, e tot timpul noroi şi nu se poate ajunge la unele morminte ( ştiu din proprie experienţă, deoarece am acolo pe străbunica şi nu am cum ajunge la mormântul ei).
În plus, se fură tot, de la florile de pe coroane, la mânerele de pe capacele mormintelor, lumânări şi vaze de beton.
Aşa ştiu cei care încasează taxele să le administreze… la bani sunt primii, dar când trebuie să r’ăspundă, se fac că nu aud…
stadt_bistritz cred ca vorbesti de retard mintal deoarece cunosti bine simptomele, s-a chinuit doctorul sa ti le explice, nu-i asa?
Taxe încasate care se duc in buzunarele celor ce au furat si biserica de la Coroana….Cinste lor…Cinste lor!
Cimitirul administrat de Primarie este zona mormintelor eroilor si de la gardul de beton in jos, prcatic un sfert din zona de cimitir de pe deal.
Marea zona este administrata de Parohia Ortodoxa de la Coroana,biserica fosta greco-catolica !
da’ nu te lași ?
foste cimitire la hrube(? str. dâmbului), la păr (str. libertății), la biserică (str. crinilor), la pod (calea moldovei) și cimitirul municipal (str. tărpiului) in administrarea primăriei bistrița din 1948 (naționalizare)
de ce vorbești în necunoștinţă de cauză?
Tu vorbesti in necunostinta de cauza !
și să revenim la articol
nu dați vina pe primăria bistrița pentru lipsa de educație a concetățenilor!
Acest subiect a fost mult discutat,dar nimeni nu are curajul sa-l rezolve.Adevarul trebuie lamurit,indiferent cate inflamatii apar.E in joc onoarea si istoria oamenilor acestor locuri.Cert este faptul ca modul in care arata cimitirul de Tarpiului nu este un motiv de mandrie pt noi bistritenii:gardurile stau sa cada,canalizarile nu functioneaza,gunoaiele stau gramada peste tot.Oare ,daca noua cetatenilor ni se impune sa depunem gunoiul,de ce nu se aplica aceeasi regula si aici?Cui?Proprietarilor:In partea de jos ,Primaria;Partea de sus si lateral sanga,Biserica Coroana,iar pe platoul de sus ,cca 58 ari Biserica Sf.Apostoli,de langa Rapid.In centru e vechiul cimtir al sasilor ,administrat de Biserica Evanghelica.Acesti administratori trebuie sa raspunda de modul in care sunt ingrijite cimitirele.Pentru ca acolo se platesc taxele pt morminte.
Sa nu aveti cumva impresia ca ordinea din cimitirul din centru se datoreaza administratorului!!! Nimic mai gresit.In afara faptului ca o data pe an vara ,da cu trimerul sa taie iarba dintre morminte,alta contributie nu are ,decat propriile interese (confectionat pietre funerare,capace,borduri) Daca este cat de cat ordine in cimitir se datoreaza interesului apartinatorilor mormintelor care isi fac singuri curatenie.Cat despre furat…..sport national!!!!