Social

Atelier practic pentru ”digital natives”, deschis la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”

Un atelier în care sunt confecționate produse din deșeuri și din textile uzate a fost inaugurat marți la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița în cadrul proiectului Erasmus+ „IT’S TIME”, în care sunt implicate școli din șapte țări și un ONG din Polonia.

Fiecare partener din proiect și-a fixat o temă, unii risipa alimentară, alții energia verde, resursele naturale sau creația digitală, iar Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” a optat pentru slow fashion. Ca urmare, a deschis un atelier în care vor lucra, în afară de elevi și profesori, și părinți și bunici, scopul fiind o schimbare de mentalitate la nivelul întregii comunități, nu doar a școlii.

”Suntem prea mult implicați în consumerism. Nu prea mai punem mâna să coasem o șosetă dacă vedem o gaură pentru că putem cumpăra dintr-un magazin o pereche nouă cu 5 lei. De aici a pornit ideea proiectului. Am identificat această nevoie de a-i învăța pe copiii noștri să revină la ce este important. Acești copii se descurcă extraordinar în mediul virtual, sunt digital natives cum li se spune, dar cumva pierd esența, partea practică a lucrurilor. Ceea ce ne bucură este că avem peste 200 de elevi voluntari care s-au înscris în acest proiect, inclusiv băieți care vor să învețe să tricoteze sau să croșeteze. Chiar dacă au stat 40 de minute să învețe să facă un cerculeț, bucuria este mare că au reușit să învețe să facă ceva”, a explicat prof. Helena Schuster, coordonatorul proiectului.

Până acum, atelierul a fost dotat cu două mașini de cusut, o presă de insigne, ace, foarfece, tot ce ține de creație.

Cu ajutorul lor, elevii au înfrumusețat pulovere vechi cu motive de Crăciun, au confecționat insigne, au transformat tricouri vechi în sacoșe, au croșetat, au pictat globuri de sticlă și au personalizat semne de carte.

Deocamdată, atelierul funcționează într-o sală de clasă, însă, de îndată ce va fi finalizat corpul A al Colegiului, i se va găsi un spațiu dedicat în care se vor organiza activități diverse în următorii doi ani.

Viceprimarul Ștefania Stere, prezentă la eveniment, a anunțat că municipalitatea face eforturi ca cel târziu în luna februarie a anului 2025 lucrările la corpul A să fie finalizate, iar școala să își poată relua activitatea în condiții normale.

Proiectul ”Erasmus+ IT’S TIME” este finanțat cu 400.000 de euro, bani care sunt utilizați de șapte școli din Belgia, Croația, Italia, Letonia, Portugalia, Turcia și România, respectiv de un ONG din Polonia. Proiectul se va încheia în 2026.

2 comentarii

  • Aici sunt viitoarele votante ale Partidului Ecologist iar viitoarea președinta tot de aici trebuie selectată!
    Femeilor le pasă de mediul în care trăiesc pentru ca e vorba de viața, de apa, de aer, de mediu, de copiii cărora le-au dat viață, e vorba de viitorul neamului…..
    Femeile sunt mai fricoase, deci nu vor să vină o catastrofă climataica .
    Au o inteligență emoțională mai dezvoltată ca bărbații!
    Pe bărbați îi interesează profitul și lucrurile materiale, pe femei le interesează oamenii și relațiile sociale.

    1
    6
    • Poate data viitoare reușiți să lăsați un comentariu constructiv nu doar să parafrazați propagandă menită să aducă dezbinare si sărăcie.

      6
      0
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.