Clujul este unul dintre orașele pioniere în ceea ce privește adoptarea conceptului Smart City, implementat în toate metropolele lumii. Fiind un oraș în continuă dezvoltare, Clujul se confruntă cu aceleași probleme ca și alte mari comunități: trafic, aglomerație, deșeuri, poluare, etc.
Pentru binele nostru și al generațiilor viitoare trebuie să învățăm să folosim tehnologia în beneficiul nostru și fără repercusiuni negative asupra mediului înconjurător. Prin conceptul Smart City se urmărește creșterea calității vieții și a nivelului de confort ale cetățenilor din locațiile urbane. În Cluj, acest lucru se traduce prin implementarea plății online pentru toate taxele municipale, introducerea de autobuze electrice sau construcția de ansambluri imobiliare în care se poate trăi smart.
Gardenia Residence, un ansamblu compus din 4 imobile cu 66 de apartamente și 28 case cu gradină, este proiectul care introduce în Cluj conceptul Smart City în imobiliare, un domeniu în care românii, trebuie să recunoaștem, sunt obișnuiți cu haosul arhitectural și calitatea de multe ori discutabilă a construcțiilor.
Ansamblul construit pe un teren de 21.000 mp în Borhanci, la câteva minute de Piața Cipariu, ne-a atras atenția prin accentul pe care dezvoltatorii l-au plasat pe principiile smart living, motiv pentru care ne-am întâlnit cu Monica Gross, directorul executiv al dezvoltatorului imobiliar care implementează acest proiect, ca să aflăm mai multe.
”Ansamblul Gardenia Residence își propune să schimbe percepția în ceea ce privește calitatea construcțiilor și a stilului de viață cu care ne-am obișnuit pe piața imobiliară din România. Proiectul aparține Gross & Gross Construct și Meir Invest, dezvoltatori imobiliari cu o vastă expertiză internaționala în domeniul proiectelor imobiliare. Experiența din afara granițelor țării se reflectă în calitatea construcției și în adoptarea conceptului Smart City, inovator pe piața imobiliara din Cluj-Napoca.
Câțiva dintre parametrii pe care i-am luat în considerare în dezvoltarea proiectului Gardenia Residence din perspectiva smart city, smart living sunt:
Clădiri inteligente: accesul automatizat în ansamblu și garajele subterane;
Mobilitate inteligentă: mobilitate cu emisii reduse prin folosirea mijloacelor de transport sănătoase pentru adulți și copii, crearea de mici comunități cu serviciile necesare locuitorilor pentru evitarea deplasării în zonele centrale aglomerate și reducerea emisiilor din trafic;
Cetățean inteligent: alegerea unui stil de viață inteligent, responsabilitate în consumul de energie și colectarea deșeurilor”
Smart Living: În mijlocul naturii, la doi pași de centrul Clujului
De ani de zile se discută despre efectele nocive pe care traiul în mediul urban le are asupra organismului nostru. Stresul la care suntem supuși locuind într-un mediu poluat, cu prea puține spații verzi, supraaglomerat și agitat, ne afectează negativ nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea psihică.
Cu toate acestea, nu putem nega avantajele de care ne bucurăm locuind într-un oraș mare și dinamic. Soluția nu este să fugim din mediul urban, ci să facem alegeri smart. Una dintre acestea este achiziția unei locuințe într-o zonă care să ne ofere confortul specific marilor orașe fără să ne compromitem sănătatea.
Din acest punct de vedere, Gardenia Residence reprezintă alegerea ideală, ansamblul în care clujenii găsesc de vânzare apartamente cu 2 camere și apartamente cu 3 camere fiind localizat într-o zonă liniștită, cu multă verdeață și aer curat, dar totuși foarte aproape de centru.
Smart Living: Calitate. Confort. Siguranță
În conformitate cu principiile smart city, smart living sunt și aspectele care țin de calitatea materialelor de construcție, de confortul și siguranța pe care o clădire inteligentă le oferă locatarilor.
Pentru construcția imobilelor din Gardenia Residence s-au folosit materiale de cea mai bună calitate, cum ar fi termoizolația cu vată bazaltică, termopane cu 3 sticle, finisaje de înaltă calitate din greso-granit pentru zona de lobby, terase panoramice generoase finisate cu pardoseală din greso-granit și balustrade din sticlă securizată.
Diferențele față de alta ansambluri sunt evidente atunci când vorbim despre facilitățile smart oferite de Gardenia Residence. Chiar dacă vorbim despre construcții de S+P+2E+ER, acestea vor fi dotate cu lifturi electrice silențioase, cu uși și cabină din inox și acces din subteran.
Fiecare imobil este dotat cu un sistem de colectare selectivă inteligentă a deșeurilor bazat pe platforme subterane și rampe de degivrare care asigură dezghețul rampelor de acces în garajele subterane.
Smart Living: Dezvoltarea unei comunități
Un pas important în reducerea nivelului de poluare îl reprezintă anularea necesității de deplasare pe distanțe lungi, cu mașina sau cu mijloacele de transport în comun, pentru a avea acces la diverse facilități: un parc pentru copii, magazine, farmacii, bănci, etc.
Într-un oraș smart se creează comunități cât mai independente din acest punct de vedere, iar locuitorii din Gardenia Residence vor avea la dispoziție o mulțime de facilități chiar în interiorul ansamblului.
Un punct forte îl reprezinta Parcul Gardenia, dispus pe o suprafață de 3 600 mp, ce poate fi considerat inima comunității, find locul de întâlnire perfect unde locuitorii se pot relaxa, pot socializa și se pot bucura în tihnă de aerul curat și de verdeață.
Accesibil exclusiv membrilor comunității și proiectat ca o oază de relaxare și de bucurie pentru cei mari și cei mici deopotrivă, parcul va fi amenajat cu spații de joacă pentru copii, alei pietonale și spatii de relaxare.
Parterele celor 4 imobile sunt destinate spațiilor comerciale, dezvoltatorii purtând deja discuții avansate cu reprezentații unor supermarket-uri, farmacii, bănci și furnizori de servicii pentru închirierea acestor spații.
Toate inițiativele prin care Clujul se transformă într-un smart city sunt îmbucurătoare. Putem privi astfel cu încredere spre un viitor în care putem trăi în armonie cu natura în mediul urban, ca cetățeni inteligenți.
(Advertorial)
Comentarii recente