Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud au trimis în judecată, în cursul anului trecut, 881 de inculpați, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind cercetați pentru infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.
Este vorba de 479 de inculpați cercetați în 466 cauze, se arată în raportul de activitate al instituției.
Pe categorii de infracţiuni, situaţia inculpaţilor trimişi în judecată prin rechizitoriu şi acord de recunoaştere a vinovăţiei, este următoarea:
- infracţiuni contra persoanei = 143 cauze/180 inculpaţi, din care: pentru omor = 5/5 inculpaţi, ucidere din culpă = 19/19 inculpaţi; loviri sau alte violenţe = 77/102 inculpaţi, vătămare corporală = 3/3 inculpaţi, vătămare corporală din culpă = 10/10 inculpaţi, viol = 7/11 inculpaţi, act sexual cu minor = 10/10 inculpati, infracţiuni contra libertăţii persoanei = 9/13 inculpaţi, agresiune sexuala = 2/2 inculpaţi, racolare minori in scopuri sexuale 1/1 inculpati si violare de domiciliu 0/4 inculpati;
- infracţiuni contra patrimoniului = 69 cauze/113 inculpaţi, din care: pentru furt = 40/75 inculpaţi, tâlhărie = 12/16 inculpaţi, înşelăciune 7/9 = inculpaţi, distrugere = 8/11 inculpaţi, fraude comise prin sistem informatic = 1/1 inculpaţi, alte infractiuni 1/1;
- infracţiuni contra autorităţii = 13 cauze/13 inculpaţi;
- infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei = 4 cauze/5 inculpaţi, din care pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă = 1/1 inculpaţi;
- infracţiuni de corupţie şi asimilate infracţiunilor de corupţie (prevăzute de Codul penal şi de Legea nr. 78/2000) = 2 cauze/2 inculpaţi;
- infracţiuni de evaziune fiscală = 4 cauze/5 inculpaţi;
- contrabandă =1 cauze/1 inculpaţi;
- infracţiuni de fals = 11 cauze/20 inculpaţi;
- infracţiuni care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială = 14 cauze/24 inculpaţi din care: pentru abandon de familie = 10/10 inculpaţi , incest 1/2 inculpaţi şi alte infracţiuni = 3/12 inculpaţi;
- infracţiuni silvice = 13 cauze/14 inculpaţi;
- infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice = 466 cauze/479 inculpaţi;
- infracţiuni de serviciu = 4 cauze/4 inculpaţi;
- alte infracţiuni = 20 cauze/21 inculpaţi.
TOTAL = 764 cauze/881 inculpați
În 2021, au fost soluţionate cu trimitere în judecată un număr de 764 cauze (749 rechizitorii şi 15 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei), comparativ cu 616 cauze (595 rechizitorii şi 21 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei), rezultând o creştere cu 148 cauze (+24.03%).
Au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, un număr de 93 inculpaţi, faţă de 64 în anul 2020, în creştere cu 29 inculpaţi, cu menţiunea că faţă de alţi inculpaţi s-au dispus în anumite cauze, măsuri preventive mai blânde (controlul judiciar).
Prin infracţiunile ce au făcut obiectul trimiterilor în judecată s-a reţinut cauzarea unui prejudiciu total de 2.638.909 lei şi 55.426 euro (1267325 lei şi 40100 euro în 2020) iar valoarea masurilor asiguratorii a fost de 352.829 lei.
A crescut stocul de dosare nesoluţionate, fiind rămase în lucru 11674 cauze(7520 cu A.C. si 4154 cu A.N.), faţă de 10641 cauze în anul 2020, creşterea fiind cu 1033 cauze (+9.71%).
În concret, au rămas nesoluţionate un număr de 7520 cauze cu autor cunoscut, faţă de 6613 cauze în anul 2020, în creştere cu 907 cauze(+13.72 %).
Statistic, din totalul de 18380 cauze înregistrate, au fost soluţionate 5860 cauze, la care se adaugă 846 conexări, declinări şi preluări, rămânând nesoluţionate 11674 cauze, din care 4154 cu A.N. şi 7520 cu A.C.
În statele de funcţii şi de personal ale parchetelor din circumscripţia de activitate a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, au fost prevăzute pentru anul 2021, în total 63 de posturi, din care: 25 posturi de procuror, din care 7 cu funcţii de conducere, 19 posturi pentru personalul auxiliar de specialitate juridică (grefieri), din care 6 cu funcţii de conducere, 3 posturi pentru personalul de specialitate informatică, 6 posturi de funcţionari publici(din care 1 pentru manager economic şi 3 pentru specialişti), 5 posturi pentru personalul conex şi 5 posturi pentru personal contractual.
Au fost alocate prin hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, încă 3 posturi de procurori, în temeiul art.143/1 din Lg. nr. 304/2004, la P.J. Bistriţa, P.J. Beclean şi P.J.Năsăud.
Foto: arhivă
Păi, având în vedere că au lichidat fenomenul corupției, atât la nivel local, cât și la nivel național, nu-i așa? trebuie să le dea cineva de lucru! Că, na, încasează de pomană lefurile ălea babane, iar mai apoi, penzioaiele ălea imense! Că, na, întratât împlinesc frumoasa vârstă de 50 de ani și sunt nevoiți să se pensioneze. Voi, lucrători în fabrici și în restul domeniilor, excluse fiind cele privilegiate: miliție, diplomație, consulare, armată, aleși locali (cât de curând) n-aveți decât să stați în câmpul muncii până la 65 de ani. Cine v-a pus să nu vă faceți majistrați sau altceva dintre cei privilegiați?! În țara asta, justiția este doar pentru populime, „jmekerii” sunt exceptați de la aplicarea acesteia. Doar „jmekerii” acordă pensiile speciale și privilegiile, noi, proștii de rând, trebuie doar să contribuim cu taxe și impozite. Să fie bani din ce să fie plătiți acești nătărăi! La nivel central se clasează dosare la greu, se retrimit la judecată spețe, se decompletează complete de judecată pentru a se lua de la început analiza și instrumentarea spețelor etc., n-ai văzut așa ceva: Dar despre asta nu prea grăiește presa, că, na, și ea „a patra putere în stat” face parte din treaba asta mizerabilă! Din păcate, când ne raportăm la România, putem vorbi fără a greși de existența unui mare grup infracțional organizat: justiție, politic, mass-media și servicii. Toate acestea sunt promotoarele a tot ceea ce se petrece rău în acest stătuleț fără câini. Câinii sunt puși pe treabă. Treaba lor nu vizează satisfacerea interesului public, ci urmărirea exclusivă a propriului interes. Justiția sau, mai corect spus, injustiția din prezent începe să fie mult mai rea decât justiția de pe vremea lui livache. Atunci mai lătrau unii, acuma… nimeni! Toată lumea pare că se hrănește cu spor și sete din halca numită România! Credibilitatea sistemului judiciar este similară cu cea a politicului: ZERO! Nu degeaba se înțeleg atât de bine. Mai citeam pe-aci poziția unui magistrat anonim, conform căreia, să tăcem noi că nu știm cât se pregătește un majistrat și cât stres e pe capul lui. Degeaba te pregătești zi și noapte dacă în momentul în care ajungi majistrat ești un impostor, hoț și prieten al fărădelegilor! Stres??? Care stres?! Să ții cu brio de șase să poată fura hoțul, iar mai apoi să-ți dea și ție penzii speciale, privilegii, sporuri etc.? Să fie clar, sunt și magistrați de toată isprava, dar ei sunt tot mai puțini, iar grosul lor este asemenea politicienilor: hoți, șpăgari, promotori ai jocurilor de culise, atârnători etc. Justiția din prezent seamănă tot mai mult cu justiția din trista perioadă adelu năstase. Doar că la butoanele sale nu mai este rodica stănoiu, ci un oarecare securache preșoiu! În loc să progresăm, să mergem înainte, regresăm, mergem înspre trecut. Trecutul ăla glorios!
Perfect adevarat ! da, asta-i stresul lor , sa tina de sase pentru infractori. Si chiar e un stres, sa te straduiesti contra evidentelor sa clasezi cauzele. Dar , totusi, tu ca judecator sa minti si sa ignori , nu starea de fapt, ci insasi actele care le ai in fata, si sa nu-ti pice obrazul de rusine.Asta da tupeu! Sa accepti sa-ti scrie motivrea politistul corupt, dar bine protejat, si sa enumeri norme legale de care nici nu ai habar, dar crezand ca impresionezi…?! Cum sa nu-ti pice obrazul cand scrii ca hotarasti in numele legii cand de fapt hotarasti dupa bunul plac si la rugamintea sefilor tai , si urmarind vatamarea celor ce solicita ajutor hautoritatilor. Dormiti bine ,doamna ?! Va tine de constiinta curata functia si banetul castigat?! Daca aveti momente de slabiciune luati legatura cu dna nico-. aveti ce impartasi…
Oare dna pensionar, nico -sefa , cel mai de joasa speta de om pe care am avut – ghinionu naibii, sa o intalnesc, oare ce-o mai face? Tradatoarea aia de D-zeu , de lege, se hraneste bine cu banii prostimii , carora s-o angajat sa le apere „drepturile si libertatile cetatenesti”?! Stati-ar painea … , pardon, cozonacul ,de om ipocrit! Asa sa-ti ajute Dumnezeu!
Grup infracțional organizat : poliție ,procuratura și corupți .