Actualitate

Șoferițe ”amendate” cu mărțișoare

(FOTO) Ca în fiecare an de 1 Martie, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud au întâmpinat doamnele şi domnişoarele nu cu amenzi, ci cu mărţisoare şi recomandări preventive.

Polițiștii s-au “înarmat” cu mărţisoare, pe care le-au oferit conducătoarelor auto, aflate în trafic în municipiul Bistriţa. Mărțișoare au primit și reprezentantele sexului frumos aflate pe locul din dreapta sau în spate.

1 martisoare politie mar 16 2 martisoare politie mar 16 3 martisoare politie mar 16 4 martisoare politie mar 16

Odată cu simbolurile primăverii oferite doamnelor şi domnişoarelor aflate la volan, poliţiştii rutieri le-au adresat acestora şi recomandări, astfel încât pe viitor să nu fie implicate în evenimente rutiere.

Poliţia bistriţeană le urează tuturor doamnelor şi domnişoarelor fericire, sănătate şi multe împliniri.

În 8 martie, de Ziua Femeii, conducătoarele auto vor avea parte de noi surprize.

5 martisoare politie mar 16 6 martisoare politie mar 16 7 martisoare politie mar 16 8 martisoare politie mar 16

Primăvară în bleu-jandarm

Prima zi a lunii martie a oferit comenzii Jandarmeriei bistriţene prilejul de a ura femeilor din cadrul inspectoratului, o primăvară frumoasă, plină de împliniri alături de colegi şi de cei dragi.

martisoare jandarmerie 16”Femeile din cadrul Jandarmeriei bistriţene au primit câte un mărţişor ca simbol al primăverii şi câte o floare, alături de cele mai sincere urări de sănătate succese şi împliniri, ca semn al recunoaşterii şi al aprecierii activităţii desfăşurate în cadrul instituţiei”, informează Inspectoratul Județean de Jandarmi.

Mărţişorul – numit de etnologul Ion Ghinoiu „funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor” – este oferit ca simbol al sosirii primăverii şi a căpătat, în ultima vreme, forme tot mai diverse faţă de tradiţionalul mic obiect de podoabă legat de un fir roşu şi unul alb. Simion Florea Marian scrie că mărţişorul serveşte celor ce-l poartă „ca un fel de amuletă”, dar cine doreşte ca acesta să aibă efectul dorit „trebuie să-l poarte cu demnitate”.

Mărţişorul face parte din larga categorie a talismanelor dăruite celor dragi de 1 Martie, simbolizând iarna şi vara, dar şi speranţa. Tradiţia spune că, în vechime, mărţişorul se confecţiona din două fire răsucite de lână colorată, albă şi neagră sau albă şi albastră şi era dăruit în prima zi din luna lui martie, perioadă a echinocţiului de primăvară, când apărea pe cer Luna Nouă. Obiceiul mărţişorului este, de fapt, o secvenţă dintr-un scenariu ritual de înnoire a timpului şi anului, primăvara, la moartea şi renaşterea simbolică a Dochiei. Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic.

2 comentarii

  • Discriminare pe fata.
    Am trecut si eu pe langa acesti politisti si nu am primit nimic.
    Oare cum s-a simtit politistul ala care a oprit in fata mea o masina cu o femeie si pe mine nu?
    Cred ca e suparat si nu poate sa doarma la nopte, il astept la o bere!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.