Actualitate

Soiurile de peri seculari de pe Dealul Cocoșului vor fi prezentate la o conferință în Franța

(FOTO) Perii seculari din zona Dealului Cocoșului au atras atenția comunității științifice internaționale, inginerul Mihai Bilegan fiind invitat, la început de noiembrie, să prezinte soiurile identificate la conferința pomologilor organizată de „Federation des Producteurs de Fruits” din Alsacia, Franța, iar anul viitor la Congresul pomologilor Regensburg, Germania.

Patru membri ai Clubului Lion Bistrița l-au ajutat pe Mihai Bilegan să culeagă pere din fiecare pom care a dat rod și să fotografieze copacii ca să poată pregăti cât mai temeinic materialul științific pe care îl va prezenta.

”Deși aflat la începuturi, proiectul Parcul cu peri seculari Lions își găsește tot mai multă recunoaștere internațională. După ce am fost invitați să prezentăm proiectul nostru la Cogresul pomologilor de anul viitor, congres ce va avea loc în Germania, la Regensburg, iată că a sosit invitația să prezentăm soiurile existente în parc și la conferința pomologilor organizată de „Federation des Producteurs de Fruits” din Alsacia, care va avea loc în 7-8 noiembrie 2020 în Franța. Așa că sub bagheta lui Mihai, inițiatorul și profesionistul din acest proiect, sub un soare superb de toamnă bistrițeană, patru colegi de club am urcat dealul spre a culege mostre, să le notăm care din ce copac provin, pentru a pregăti materialul pe care Mihai îl va prezenta în Franța. Oricum, până la plecare vor mai urmă una-două sesiuni de culegere de mostre din alte soiuri de pere”, au scris cei de la Lions pe Facebook.

https://www.facebook.com/LionsBistrita/posts/4043230319026182

Toamna aceasta, tineri cercetători de la institute de pomicultură din Pitești, Iași și Bistrița au studiat și inventariat soiurile de peri de pe Dealul Cocoșului. Pomii, deși au câteva sute de ani, continuă să dea rod ca cineva să le fi făcut vreun tratament fitosanitar sau tăieri.

Cercetătorii au venit pe Dealul Cocoșului la invitația Clubului Lions Bistrița care va amenaja în acest areal Parcul perilor seculari în urma unui parteneriat cu Primăria Bistrița.

Până acum s-au identificat peste 757 de peri din peste 20 de soiuri, toți foarte prețioși. ”Îmi aduc aminte că, în anii 77, a venit o delegație de americani. Ei aveau pe vremea respectivă acces la satelit, deci știau ce avem, și au venit să ia ramuri altoi pentru că au văzut că noi nu avem boli la pomii aceștia, un lucru care e foarte important”, a spus Mihai Bilegan.

Explicația pentru care livada este una sănătoasă este aceea că pomii sunt plantați la distanțe mari unul de celălalt, ceea ce a împiedicat transmiterea bolilor. De asemenea, nu s-au făcut tăieri, procedură prin care se poate înmulți o boală dacă nu este dezinfectată foarfeca după fiecare pom.

4 comentarii

  • Un minunat proiect. Va doresc succes. Felicitari D-le ing. Mihai Bilegan, felicitari „Clubului Lions” si tuturor celor implicati. Pe dealurile Bistritei, mai dainuie si azi, multi pomi fructiferi seculari, productivi.

  • V-as sugera cumva sa protejati deocamdata multiplicarea in pepiniere cunoscute acum ,deoarece nu urmaresc decit profitul personal. Se ofera la vinzare multe soiuri care nu au nici o legatura cu cel oferit la vinzare.
    Protejarea intelectuala si fizica a soiurilor consider ca e prioritatea numarul unu !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.