Consiliul Județean Bistrița-Năsăud anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de obţinere a avizului de mediu pentru ”Plan Urbanistic Zonal Complex Sportiv în municipiul Bistrița, Unirea” şi declanşarea etapei de încadrare.
VEZI ȘI:
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de obţinere a avizului de mediu pentru ”Plan Urbanistic Zonal Complex Sportiv în municipiul Bistrița, Unirea” şi declanşarea etapei de încadrare.
VEZI ȘI:
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Lasand la o parte culoarea politica, si dezbaterea pe ce e prioritar in tara asta, Da sportul e prioritar si ar trebui sa fie in viziunea tuturor, intr-o societatate din ce in ce mai focusata pe tehnologie, copii din ce ince mai atrasi de gageturi, rata obezitatii crescuta la nicelul copiilor, lipsa motricitatii, si predispozitia la boli cardiovasculare sunt numai cateva motive pentru care sportul ar trebui sa faca parte din politica nationala a oricarui partid. E mai usor, mai ieftin si calitatea vietii e mult mai buna pentru o generatie sanatoasa crecuta corect, decat sa ajungi sa investeti milioane mai tarziu sa „repari” sanatatea, nu mai vorbim de calitatea vieti unui om la 40 de ani 120 de kg, diabetic si probleme articulare ……
Motto:
“Parcul sportiv nu servește spectacolismului ci este școala adevăratei educatii fizice. Nu este un stadion unde 22 fac sport și 22000 privesc, ci vrea să inverseze aceste cifre, ca 22000 să facă exercitii și 22 să privească”.
(Iuliu Haţieganu- în cuvinte înţelepte)
Ideea tâmpită a mutării stadionului ” Jean Padureanu” din parcul orasului Bistrita apartine viceprimarului Cristian Niculae si care s-a molipsit de la primarul Cretu, cel care suferă de boala mutării statuilor. Motivul halucinant invocat de viceprimar era acela de extindere a Parcului Municipal in locul stadionului. Viceprimarul face pe prostul uitând că există un proiect de amenajare a Padurii Codrisor ca zona de agrement extinsa a parcului. Prin urmare, nu-i nevoie sa darame stadionul ca sa mareasca parcul. Este necesar doar sa se respecte hotararea de Consiliul Local adoptata in 2015 pe baza a peste 4000 de semnaturi adunate initiativa Asociatiei Bistrita Civica (ABC) ,privind amenajarea Padurii Codrisor ca padure-parc. De asemenea si problema insuficientei locurilor de parcare in zona stadionului din parcul Municipal este una falsa, deoarece spectatorii ajung aici foarte usor pe jos. Chiar si marirea numarului de locuri de parcare este posibila prin trecerea circulatiei auto si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asta ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de Piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Odata cu amenajarea strazii Codrisor s-ar putea obtine si un numar mare de locuri de parcare la poalele padurii. De aceea, mai important decat mutarea stadionului, edilii s-ar ocupa ca Bistrita sa aiba din nou o echipa de fotbal performanta. Prin urmare, stadionul trebuie sa ramana pe locul lui pentru si a fi usor accesibil publicului spectator. In toate marile orase, stadionul se afla in apropiere de zona centrala , astfel incat oamenii sa se poata deplasa usor la diferite evenimente sportive sau culturale organizate acolo. De aceea, National Arena din Bucuresti, Cluj Arena din Cluj sau Ion Oblemenco din Craiova, au fost reconstruite pe locul vechilor stadioane. Chiar si celebrul San Siro, stadion construit în 1926, a carui denumire oficiala este Stadio Giuseppe Meazza, pe care joacă rivalele Inter Milano și AC Milan ar putea fi demolat, conform DigiSport. Autoritățile din Milano și-ar dori, însă, restaurarea stadionului San Siro. Rămâne, așadar, ca cele două cluburi să demonstreze că această investiție masivă este benefică.
Apoi, n-are nici un rost ca Sala Polivalenta s-o faci la dracu-n praznic, pe pasunea din Unirea in loc sa o faci in oras, unde spectatorii pot ajunge mai usor chiar pe jos. O asemenea sala cu o capacitate generoasă, este mai potrivită in oras, fiind destinata pentru a găzdui cele mai variate evenimente, de la competitii sportive până la evenimente culturale, corporatiste, conferințe sau concerte. Spre exemplu, un potrivit pentru Sala Polivalenta ar putea fi langa Jandarmerie, pe locul fostului Proditerm, unde primaria dispune de 3 ha, dezvoltand astfel un punct de atractie intr-o zona destul de centrala a orasului. Asta nu inseamnă să nu se amenajeze complexul sportiv din Unirea care ar trebui sa includa doar terenuri si dotari pentru practicarea sportului de mase si sa fie conceput dupa modelul Parcului sportiv „Iuliu Hațieganu” din Cluj.