Platforma de colectare a deșeurilor instalată cu titlu experimental pe str. Petre Ispirescu nu pune probleme de exploatare, spune primarul Ioan Turc, potrivit căruia preponderent în zonele de blocuri vor fi montate astfel de insule ecologice, iar acolo unde vor fi platforme supraterane, accesul în perimetrul împrejmuit se va face pe bază de cartelă.
”Vom schimba modul în care gestionăm problema deșeurilor. Cu toate că nu este ieftin, iar soluția pe care am propus-o presupune cheltuieli mai mari, vom amenaja 100 de insule ecologice, acele containere îngropate care sunt acționate fie electric, fie hidraulic. Oamenii vor scăpa de miros, de câinii care acum scormonesc în mizerii. Vântul nu va mai lua gunoiul să îl împrăștie, estetica este foarte bună. O platformă cu caracter experimental este montată pe str. Petre Ispirescu care se comportă foarte bine în exploatare. Operatorul de salubritate ne-a spus că nu sunt probleme. Alte platforme vor fi supraterane, însă eu propun ca platformele îngropate să fie montate în zonele de blocuri, aglomerate. Accesul la platformele supraterane care vor fi împrejmuite se va face cu cartelă. Să nu fie nimeni îngrijorat cu privire la fiabilitatea acestor soluții”, a spus Ioan Turc la AS TV.
Insulele ecologice digitalizate sunt compuse dintr-un set de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card pentru persoanele fizice arondate, conectat online, cu modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului și interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital.
Acestea vor permite colectarea separată a deșeurilor din hârtie și carton, a deșeurilor din plastic, a celor din metal, a celor din sticlă, a deșeurilor biodegradabile și a deșeurilor reziduale.
În municipiu vor fi trei tipuri de insule inteligente: tipul 1 este suprateran și are încasetate 5 containere de câte un metru cub pentru fiecare din cele 5 fracții colectate; tipul 2 este suprateran și are în compoziție 5 containere individuale pentru fiecare fracție, cu golire în partea inferioară, cu o capacitate între 2 și 5 metri cubi, iar tipul 3 este subteran, are 5 containere individuale pentru fiecare fracție, cu o capacitate cuprinsă între 2 și 5 metri cubi.
Cele 10 insule de tip 3, 55 de insule de tip 2 și 35 de insule de tip 1 costă peste 10 milioane de lei, bani europeni.
Perfecta gândire.. Să puneți și niște camere de supraveghere pentru cei ce nu colectează separat gunoiul, se pot face bani frumoși și din contractele de supraveghere, sau cei care lasă gunoiul pe lângă tomberoane…
Alți bani alta distracție!
Suntem obișnuiți dl primar!
Deloc ieftina dar măcar arata super bine și ne scapă de gunoaiele la vedere. Succes domn primar.
Felicitări primarului Ioan Turc un om vizionar, competent, neobosit care se sacrifică din dragoste pentru comunitatea pe care o păstorește.
😅
Jesus Christ! Asa osanale marelui primar mai rar, chiar nu realizati ca ne ingretosati cu pupincurismul acesta?
Solutia e copiata dupa cea din Cluj Napoca.
Atata doar ca acolo , accesul nu se face cu cartela, containerele nefiind ingradite,
Ca minus , aceste containere au spatiul pe unde introduci deseurile mic, iar tabla de inox va face ,,victime” atunci cand vei introduce fortat de exemplu cutii de carton , existand riscul sa te tai la mana.
Intrebare pt domnul primar : nu e mai ieftin sa le reparam si ingradi pe cele existente ?
Nu de alta dar oameni sau obisnuit cu ele si colectarea selectiva a inceput sa functioneze asa cum a declarat Nicolae Cristian seful de la ADI -desuri.
In ce priveste gunoiul imprastiat de vant, acela e in proportie de 90% cel menajer .
Acesta e colectat in altfel de containere, in alte sisteme falimentare prezentate la fel de pompos la vremea lor si ce sa vezi si acelea prevazute cu cartele.
asta la inceput de mandat…..si la sfarsit de mandat…
trebuie bani de campanie si nu numai.
Felicitari ca ingropati tara!
Făină idee,dar până la a fi pusă în practică vedem oribilitatile de containere deja vandalizate. S-au investit mulți bani și nici la cele existente nu au terminat de făcut ce trebuia,dar banii s-au luat. Nu au pus cartele, așa că oamenii străzii au avut timp sa scotocească prin gunoaie, ciorile mănâncă din gunoaie..și ia că așa împrăștie și vântul gunoaiele. La un tur printre blocuri chiar arata dezolant,zici că ai ajuns in ghetou. Chiar și în Ispirescu, au lăsat două tipuri de containere, cele vechi, îngropate și cele noi, ca sa para că ești într-un depozit de deșeuri, nu într-un parc. Sunt curioasa daca alea vechi vor rămâne în paralel cu cele noi peste tot?! Alea noi nu par a face fata la volumul de deșeuri (poate ar trebui colectate mai des),lumea pune in afara containerului, pe unde apucă…sunt de acord sa se facă investiții, dar cu cap…ce doamne e așa de greu?!
mocicosii Bistritei vor avea pana si cartele numai sa nu arunce gunoiul pe drumuri.
Mai fură și ăsta niște bani
A catea tura de „insule ecologice” e asta? Pe banii cui??? Nu mai stiti cum sa sifonati banii…
Corect Ana! Din banii cui. Au prăpădit ăștia până acum mai mult de 50 de milioane de Euro din fonduri europene ca să pună containere semi-îngropate pe dealuri și păduri. Acum le-au închis. Nu le-au folosit niciodată. N-au valorificat niciodată mai mult de 10% din deseurile colectate separat. Pentru menajer nu le-au folosit decat cateva luni și le-au înlocuit cu pubele puse în drum ca înainte de implementarea minunatului SMID (sistem de management integrat al deseurilor). O minciună și o bătaie de joc. Acum după stat degeaba în funcție 4 ani, în condițiile în care Primarul municipiului Bistrița nu are nici un rol în colectarea și transportul gunoiului din municipiul, Primarul vine iarăși cu pozele din campania electorală și propune să investim din banii noștri într-o soluție deloc ieftină. Pură demagogie! Și multă nesimțire.
În Tg Mureș au fost scoase din uz.