”Cetăţenii care trăiesc în localitățile din mediul urban mic și rural ar putea avea acces mai bun la Internet prin accesarea de către primării a fondurilor europene special dedicate acestui scop. Le-am adus la cunoştinţă primarilor din judeţul Bistriţa-Năsăud că la nivelul Uniunii Europene există un program, WiFi4EU, prin care se acordă administraţiilor publice locale vouchere în valoare de 15.000 de euro pentru achiziționarea de echipamente și instalarea acestora în vederea amenajării de puncte de conectivitate WiFi”, spune președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca.
El a adăugat: ”În calitate de deputat al judeţului Bistrita-Nasaud și, în același timp, ca și cetăţean care se confruntă în fiecare zi cu nevoia de a rămâne în permanență conectat la informațiile noi, îi încurajez pe primari să aplice pentru acest program de finanțare. O conexiune de Internet wireless rapidă, modernă și la care au acces cât mai mulți locuitori va duce la creșterea nivelului de educație, informare și va avea un impact pozitiv asupra situației economice a unei localități”.
Până acum s-au înscris în program pe portalul WiFi4EU primăriile Bistrița, Sîngeorz-Băi, Braniştea, Coşbuc, Galaţii Bistriţei, Ilva Mare, Ilva Mică, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Maieru, Mărişelu, Parva, Prundu Bârgăului, Rebra, Rebrişoara, Rodna, Romuli, Şanţ, Teaca, Zagra.
Localităţile vor putea utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de localităţi. Reţele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public.
Uniunea Europeană vrea să promoveze accesul gratuit la Wi-Fi pentru toţi cetăţenii şi vizitatori în spaţiile publice, cum ar fi parcuri, piaţete, instituţii publice, librării, centre de sănătate şi muzee din toată Europa. Până în 2020, 120 milioane de euro din bugetul UE vor fi alocate pentru finanţarea echipamentelor necesare furnizării de servicii Wi-Fi publice gratuite.
Pai si care-i meritul tau? Ca le-ai adus la cunostiinta? Cunosc oameni competenti care fac revista presei foarte bine pe un salariu mult mai mic decat cel de deputat.