Actualitate

Ce soluţii propune şeful ADI Deşeuri pentru ca Bistriţa să nu se transforme într-o groapă de gunoi

Firma Supercom a anunţat că, începând de astăzi nu va mai ridica gunoiul neselectat, decizia fiind a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADI) care vrea să reia, în forţă, colectarea selectivă, obicei bun la care s-a renunţat după ce firma Vitalia a pierdut licenţa de operator judeţean. Ca să aflăm cum vor face autorităţile să-i determine pe oameni să colecteze selectiv am stat de vorbă cu Pavel Plăian, directorul ADI Deşeuri Bistriţa-Năsăud.

„Chiar dacă nu avem un operator care să fi concesionat serviciul pe o perioadă lungă de timp, s-a ajuns la decizia aceasta, deoarece s-a constatat că populaţia nu depune în mod selectiv deşeurile la containerele semiîngropate, deşi acestea există din 2009. Populaţia s-a obişnuit să depună în mod amestecat şi atunci a trebuit să revenim cu o informare şi să le atragem atenţia că modul corect de dozitare a deşeurilor este pe fracţii: deşeurile reciclabile separat de cele menajere. Şi operatorul are obligaţia să le colecteze separat pe fiecare fracţie de deşeuri şi o va face, doar că până în acest moment nu a avut ce să ridice din containerele semiîngropate fiindcă lumea nu a mai depozitat gunoi acolo”, a spus Plăian.

El speră că se va implementa, „în cele din urmă”, colectarea selectivă. „Totul depinde de reacţia populaţiei la îndemnul şi la solicitarea pe care am făcut-o astfel încât să se depună în containere deşeuri selectate. Încercăm să le explicăm că aşa e modul corect de depozitare a deşeurilor şi, în cele din urmă, dacă nu se va înţelege lucrul acesta, există sancţiuni contravenţiale pentru depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor, sancţiuni care pot fi aplicate de Garda de Mediu, de Poliţia Locală, etc.”.

Întrebat cum vor fi găsiţi cei care depozitează gunoi neselectat, el a răspuns: „Este imposibil să stai să păzeşti fiecare punct de colectare. Ca să fie urmărită activitatea de colectare, am propus Primăriei Bistriţa, printr-o adresă, să găsească resursele necesare şi să instaleze camere de supraveghere în oraş cel puţin în punctele problematice pentru că altfel va trebui ca operatorul sau noi să punem un om 24 de ore din 24 să vadă cine şi ce aruncă acolo. Va fi foarte greu să-i prindem şi să-i sancţionăm pe oamenii din zonele de blocuri. La case e mai simplu fiindcă au pubele. La blocuri numai dacă se sancţionează asociaţiile de locatari, altă măsură nu văd”.

Întrucât o altă măsură ce va fi luată va fi aceea de a nu fi ridicate gunoaiele neselectate, l-am întrebat pe Pavel Plăian cât timp va fi aplicată şi dacă nu există riscul ca tot oraşul să devină o groapă de gunoi.

„S-a stabilit că, de la 1 octombrie, se începe cu sancţiuni. Noi am făcut informarea deja şi am avertizat că, dacă de la 1 octombrie nu vor depune deşeurile selectiv, cei care vor fi prinşi vor fi amendaţi sau riscă să nu li se ridice gunoiul. Va fi o măsură temporară, de avertizare a populaţiei. Nu se va ajunge la situaţia în care să nu se colecteze deşeurile. Până la urmă vor fi ridicate din punctele de colectare, doar că trebuie să tragem un semnal de alarmă către populaţie că trebuie să înceapă colectarea selectivă. Dacă găseşte gunoiul amestecat, operatorul nu va ridica gunoiul câteva zile. Nu ştiu exact cum va face practic lucrul acesta, astfel încât să nu se producă daune asupra mediului şi asupra sănătăţii publice. Deocamdată, în zona de blocuri nu avem posibilitatea să identificăm persoanele care depozitează gunoi neselectat având în vedere că platformele sunt comune. Un rol important trebuie să îl aibă asociaţiile de proprietari care să-l atenţioneze pe respectivul locatar al blocului că nu colectează selectiv şi astfel îi afectează pe toţi locatarii. Aceasta e singura modalitate în care putem interveni. Când se va implementa un sistem mult mai avansat tehnic în care colectarea deşeurilor să se facă pe bază de cartelă şi cântar, ceea ce va permite identificarea fiecărei persoane care depune deşeurile, atunci soluţia va fi mult mai practică. În condiţiile actuale trebuie să colaboreze cu noi şi oamenii şi să dea dovadă de un grad de civilizaţie mai mare. În viitor se intenţionează modernizarea şi poate şi schimbarea acestui sistem care nu e cel mai fericit, doar că acest lucru va fi posibil după ce scăpăm de monitorizarea UE, adică după 2020”, a spus el.

Potrivit lui Plăian, platformele de gunoi ar putea fi împrejmuite, locatarii de la blocuri să aibă acces în ele doar pe bază de cartelă, să cântărească gunoiul şi să plătească doar atât cât aruncă: „Aşa se va încuraja colectarea selectivă. Decât să plăteşti mult pentru menajer, vei prefera să selectezi, iar deşeul menajer să fie într-o cantitate cât mai mică”.

Pavel Plăian a mai spus că ADI Deşeuri nu vrea neapărat să-i determine pe bistriţeni să-şi pârască vecinii, însă le cere să dea dovadă de mai mult spirit civic : „Până trecem la soluţii tehnice mai bune, trebuie să respectăm proiectul cum a fost implementat fiindcă altfel riscăm să restituim finanţarea europeană”.

Cei care văd persoane care aruncă gunoi neselectat în containere pot suna la Poliţia Locală Bistriţa, singura abilitată pe raza municipiului să aplice amenzi.

Aici precizările ADI Deșeuri despre modul de colectare selectivă în urban și rural

20 comentarii

  • Pan’aici totul e ok ! Doar ca exista o mare problema care se impune a fi lamurita de catre persoanele/institutiile competente : intr-un articol anterior erau preluate criteriile de colectare selectiva si, din cate imi amintesc eu, sunt diferite de cele impuse de Vitalia.
    Actualmente se pretinde ca ar trebui colectate toate deseurile din plastic si metal, invariabil .
    Vitalia impunea (privitor la plastic) colectarea separata doar a deseurilor din plastic tip PET (apa, buturi racoritoare, produse chimice) – exceptie ambalaje pentru produse lactate sau ulei, de exemplu.
    Privitor la metal, se colectau doar dozele sau alte componente, exceptie cele provenite din conserve cu factiuni umede.
    Cred ca mai intai s-ar impune comunicarea expresa a criteriilor de colectare selectiva, asa cum se preciza in acelasi articol anterior. Pana in acest moment, pe strada noastra, de exemplu (si sunt convinsa ca nu e o situatie izolata !!!!) nu au aparut niciun fluturas sau vreo alta modalitate de comunicare a acestor criterii si indicatii privind locul unde s-ar impune sa depozitam selectiv plastic-sticla-metal. Sa inteleg ca o sa vin cu sacii in spate si o sa caut un loc in oras ?
    Vitalia incepuse un sistem de colectare pentru aceste deseuri reciclabile, in zona de case. E adevarat ca nu s-a ajuns la extinderea la nivelul intregului municipiu, datorita rezilierii contractului. Dar exista macar un orar saptamanal si se distribuiau saci colorati, pentru aceasta colectare. Noul operator are, oare, in vedere, un astfel de sistem, asemanator cu cel european ?? Pentru ca fondurile au vizat implementarea unui astfel de sistem si nu a unuia original, dupa bunavointa sau cheful operatorului in activitate.

  • Va rugam sa ne raspundeti, concret, la urmatoarele intrebari:
    1. Unde colectam ambalajele de la cutiile de lapte ? La hartie sau la menajer?
    2. Unde colectam sticlele de ulei si conservele ? Dar becurile ?
    3. Unde colectam ambalajele de la cosmetice ( creme, sprayuri, etc.) si medicamentele expirate?
    4. Unde ducem sticla, in conditiile in care in zona de case unde locuim sunt doar doua containere semi-ingropate ( unul pt. hartie si unul pentru plastic, dar pe care scrie „menajer”) ?
    5. De ce nu se poate reveni la sistemul, destul de eficient, al celor de la Urbana, care asigurau saci galbeni si albastri pentru plastic si hartie si aveau un program clar de ridicare a acestora (asta tot in zonele de case ) ?

  • Aoleooooo….se renaste turnatoria (nu aia de fonta ca a luat-o Dedemanul), si vom fi cu ochii ciuliti pe geam.de fapt la cati pensionari trintori avem…..!! Ia sa le mai dea si 10 lei de turnatorie…..si sa vezi atunci fericire.

    Vremuri grele.Ceausescu n-o muritu…numa o tara s-o hodinitu.
    Revine in forta !

  • Si marocanii….si indienii…ce faceti cu ei..?? Ca mor de foame.se poate ??? Inseamna ca o sa le mariti minimul la 2000 de lei….! Haaaa…haaaa….haaaaa……..ce imi mai plac glumele mele. Auzi marocani ….ma intreaba cretu ca ce-s aia . Haaaaaa…haaaa

    • poate ca daca le-ar da de-o bere s-ar apuca aia de sortat gunoaiele.
      nu e gluma, daca tot le imprastie ca sa caute prin ele, poate ca daca ar fi motivati le-ar si sorta la final sa nu ramane imprastiate.

  • Nici la blocuri nu au pus nici un mijloc de informare. Cine nu citește presa sau nu urmărește posturile locale de tb sau radio nu știe nimic. Aici o sa fie marile probleme când casnicele care oricum erau prea ocupate sa coboare cu coșul aruncau tot in toalete. Urmăriți solicitările la intervenții la aquabis. Nici nu vreau să ma gândesc la ce urmează.

  • In mod logic ar fi trebuit puse afise, informata lumea si apoi o speriem cu amenzi… sau asta e doar o scuza ca firma lui peste prajit sa ceara bani si mai multi ca deh, romanul e prost… E foarte usor sa dai amenzi, intrebarea se pune… Tu, ca institutie, ai facut tot ce trebuia ca sa nu se ajunga aici?

  • sa fim obiectiv, si nu subiectivi cu acest individ care se pare ca habar nu are…
    1- degeaba se deseurile se vor pune electiv in pubele, caci firma colectoare il ridica la comun.
    2-chiar daca se va ridica selectiv, fapt pt care vor fi costuri mai mari pt firma colectoare deci si pt populatie, insa chiar daca se va face asa, depozitarea se va face tot la comun..nefiind o groapa conforma, plus ca depozitarea nu e o solutie, trebuie valorificate…in bistrita, din dezinteresul autoritatilor locare, nu se va valorifica nimic in urmatorii ani.. deci tot populatia are de suferit prin clauza de infrigement pe care si-a asumat-o.
    3-mai bine nu ieseati in fata cu acest articol, prin care nu ati zis absolut nimic, de dragul de a deveni viral? oricine poate deveni viral sau popular, insa nu trebuie sa platim pt asta.
    totusi ma mira faptul cum poti sa spui atatea fara sa vorbesti nimic, domnule sef ADI.
    singura ta problema ar fi aia sa reusiti sa faceti putina educatie cu populatia dar in acelasi timp sa si le puneti la dispozitie atat pubelele, transportul dar si sa gasiti o solutie pentru a nu fi doar depozitate.

  • Cred ca .in primul rand ADI trebuie sa stie exact ce vrea.E normal sa punem gunoiul selectiv.Mai normal era ca sa nu aruncam atatea sticle ,ci sa le revindem,doar nu suntem mai bogati ca nemtii!Dar ,cum veti face la Muresenii-Bg sau la Manic?Oamenii au un mic tomberon,unde pun ei tot ce rezidueaza?Cum le selecteaza?Oamenii lucratori vor fi expusi la accidente,iar dvs va precipitati!

  • Sincer domnule teolog (sef ADI) chiar crezi că toti suntem ,,cu pluta”?Cum poti spune ca tot populația este vinovată pentru faptul ca niște incompetenti puși pe jaf si-au bătut joc de milioane de euro și de noi toti.Oare nu voi spuneați că actualul operator adus de Cretu si Radu nu are mașini cu brat să ridice sacii si ati amplasat acele containere din tablă pe care ati scris ,,deșeuri amestecate „.Azi mai mult de jumatate din containerele semiingropate încă sunt pline cu menajer de un an de zile ,dar vinovati suntem noi .E pur și simplu o actiune de imagine datorită vizitei de două zile a Ministrului Mediului trimis de Comisarii Europeni să vadă ce se întîmplă la Bistrita unde am ajuns la o cota de reciclabil de 2% de la 10%cât colectau cei de la Vitalia.După câteva zile veti relua colectarea la grămadă vezi doamne tot din vina cetăteanului neinstruit.,
    ,, n-ai cu cine ,niște tărani „

  • DOMNILOR DE LA ADI SI SUPERCOM ,IN ZONA DE BLOCURI PUNE-TI MANA SI LIPITI AFISE PE PUBELELE EXISTENTE PENTRU FIECARE TIP DE DESEURI ,DISTRIBUITI SACII AFERENTI ,IAR IN ZONA DE CASE, DOTATI POPULATIA CU PUBELE PENTRU DIFERITELE TIPURI DE DESEURI SAU DISTRIBUITI-LE SACI DE CULORI DIFERITE. NE-AM INTELES?

  • Incredibil.

    Soluție tip PSD.

    Se crează *problemele* din start știind că e ceva corupție pe ici pe colo, în proiect, ba la parametrii de evaluare, ba colectare dar bazându-se pe crearea unui monopol și niște ciupeli din bani europeeni..vorba aia Iuropa obligă …și apoi din cauza incompetenței în linie se ajunge la situația în care un băiețaș care vindea bilete la cinema, fără studii și experiență, dar cu linie telefonică directă cu cineva de la mafia din Consiliul Județean, vine cu soluții INCONSTITUȚIONALE din start…EDUCARE CU AMENZI LA ASOCIAȚII DE COLECTIVE….pentru că nu sunt în stare să producă probele necesare în fața unor judecători…după ce TOT ei inventează infracțiunea și suma..

    Aloo, ați auzit de educație și campanii de informare a cetățenilor..?
    Ați auzit de pliante gratuite la clasele preșcolare privind colectarea selectivă?
    Ați oferit o infrastructură și metodologie viabilă de colectare în forma în care vreți acum??

    Și mai important, cum naiba cu atâția juriști de profesie, nu puteți judeca ceva ce orice cetățean cu IQ mediu și fără studii în drept poate sesiza.
    NU POȚI PEDPESI COLECTIV (PECUNIAR ) UN GEST INDIVIDUAL DE NECONFORMARE LA UN REGLEMENT PE CARE DIN START ȘTII CĂ NU POȚI SĂ-L APLICI DIN PUNCT DE VEDERE LEGAL. E ca o formă de taxare ilegală din start. Banditism de Stat.
    Oamenii își plătesc taxele de colectare, cei care nu o fac conform , bun, pot fi amendați. Dar dacă e un gest individual , dacă reprezentantul autorității municipale produce probe și ..efectiv amenda poate fi anulată de un Judecător dacă consideră că e neconformă unor Legi.
    Dacă nu ați înțeles, un exemplu.
    -Nu toți șoferii sunt pedepsiți pentru încălcarea unei reguli de circulație la un semafor pe roșu să spunem.
    infracțiunea.

    Faceți-l băieți și vă treziți la Curtea Europeeană pentru Drepturile Omului cu despăgubiri record pentru 2-3 Asociații de Locatari..care nu vor vrea să accepte ideea de drepturi comune și nici să aplice Legea în locul reprezentanților Legii(n-au nici mijloace, nici formarea și asermentarea necesară).

    PS. Cine verifică activitatea piloșilor no-name ?
    Din ce în ce mai convins că saga cu gunoaiele din Bistrița e un caz DNA.
    Nu mică corupție, e una din aia mare..cu ceva ramificații chiar internaționale dacă e să te uiți la regii gunoaielor.

    Incredibil.

    • Da la început a fost Vitalia, comitete olimpice, italieni.
      Iar acum Supercom.

      Proprietarul de facto Supercom, fost senator PSD 2004-2008. Ilie Ciuclea.
      *Ilie Ciuclea, proprietarul firmei Supercom din Bucureşti, şi-a făcut un cadou de Moş Nicolae în 2011 în valoare de 500.000 de dolari, după ce a încheiat un contract pentru cumpărarea în leasing a unei maşini de lux Maybach 62 S.*
      Păi de ce nu, obrazul subțire cu banii fraierilor se ține.
      Ca să intre banii în buzunarul lui și prietenilor de Partid, amendăm populația, doar nu sunt Legi.

      Și omorâm bunul simț elementar, că de la buget nu sunt bani pentru educație, iar apoi creem o societate distopică, unde vecinul se uită pe gaura cheii ce face celălalt toată ziulica iar celălalt bănuitor sare la bătaie că a luat o amendă și în căpșorul lui, i s-a părut că l-a văzut pe vecinul sunând la cineva..sigur era Poliția și sigur subiectul de conversație erau sarmalele rătăcite în pubela greșită.

      http://www.monitorulcj.ro/administratie/34753-cine-este-ilie-ciuclea-proprietarul-supercom-firma-care-a-castigat-licitatia-pentru-salubrizare-in-cluj-napoca#sthash.B0rB4nn6.dpbs

  • Dle director Plăian, trebuie să recunoaşteţi public că ADI, instituţia pe care o conduceti, are multe probleme complexe de rezolvat în perioada următoare. Dar şi cetăţenii pe care îi deserversc firmele de salubritate; aceştia trebuie informaţi adecvat (mai ales prin Asociatiile de Locatari), instruiţi ecologic prin evenimente adecvate, avertizaţi si pedepsiti dacă încalcă legislaţia reciclării deşeurilor din gospodării. Şi mai este o componentă ignorată: deşeurile firmelor particulare şi ale institutiilor publice, care deseori sunt depuse in cantităţi mari în containerele cetăţenilor care locuiesc în zonă. Apoi, „căutările” lucrurilor şi alimentelor din containere de către anumite persoane trebuie oprite! În final, beneficiarii de tot felul, la toate serviciile Firmei SUPERCOM, ar trebui să plătească corect şi echitabil. Vă semnalez încă o problemă nerezolvată de SUPERCOM: containerele rotunde ale Firmei VITALIA care au rămas încorporate in ciment. Sunt nefolosite şi ocupă nejustificat spaţiul de depozitare. Gasiţi rapid o solutie corectă! Iarna bate la usa…

    • Containerele semiingropate nu sunt ale Vitaliei sunt ale A.D.I.-ului ! Proiect facut pe genunchi, prost implementat si gestionat tot de cei de la A.D.I.

  • Mai lasati gargara . Dupa ce au fost montate cu surle si trambite containerele ingropate a inceput colectarea selectiva de catre populatie , concomitent cu ridicarea amestecata a acestora in masinile celebrei firme Vitalia .Nu sa facut nimic pentru a corecta situatia. Probabil ca miza principala a fost montarea containerelor, nu colectarea deseurilor. Acum , va fi la fel .

  • Instituțiile din municipiul Bistrița, au mai fost în situația în care deseurile nu le-au fost colectate vreo 3 săptămâni… Coșurile erau arhipline și mizeria era la ea acasă…
    Dumneavoastră prin instituția pe care o conduceti, se vede că habar nu aveți de acest domeniu..în primul rând nu pot amenda asociația de locatari că o să te trezești cu procese în masă din partea locatarilor, cum sa iei vina comuna și sa-i amendezei pe toți?? Pai tu cumva ii faci sa le fie frica sa de urmărească intre ei.. dar degeaba , că un avocat (nu juriștii de la cj) îți poate spune asta..
    De altfel, cea mai buna soluție e sa faci campanii de conștientizare să trezești spiritul civic al populației, dar degeaba faci asta daca nu ai pubele indeajuns, mașini speciale care sa colecteze pe fracții nu la comun, depozit conform, unde sa nu se depozite la comun, și linie tehnologica de procesare a deșeurilor…
    De aici pot învăța de la cei din mures, unde împreună cu Cj-ul au făcut ceva bun util și frumos pt populație..zic asta, că tot ești în relații bune cu cu bn, învăța ceva de la alții din alte județe și implenenteaza și la Bistrița..
    Apoi în final, degeaba s-au pus acele pubele prinse în beton..știm foarte bine scopul și cine o avut de câștigat, căci nu exista mașini concepute cu tehnologie de aspirare al gunoiul respectiv..și dacă până la urmă iti​ iese ție figura asta, sa luna toți oamenii pe fracții acel deșeul și colectarea de va face la fel, asta implica niste costuri uriașe, făcând o analiza swot cost beneficiu , firma colectoare ori renunță ori va ridica prețul , care deși e foarte mare pt mediu rural o să fie mai mare doar din cauza voastră.. a unor oameni pusi in funcție fără experiență fara nici un cuvânt de spus și fără viziune…
    Nu ești tu de vina, dar toate se vor sparge în capul tau.

  • De bine de rau, Vitalia din cei 3,5 lei mai făcea și campanii de informare a populației plus că plătea și redeventa. Supercom la Supertarif de 10 lei nu face nimic, doar sponsorizare la CSM Bistrița și Juventus București. Multumim partidului pentru maretile realizări.

  • un alt sinecurist care da lectii… apropo, domnu Palaian… la decizii nu se ajunge, deciziile se iau, da n-ai de unde sa sti ca nu scoala te-a pus pe functie ci partidu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.