Mentalitatea oamenilor s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Dacă la început nu ar fi acceptat în ruptul capului să se mute, acum bat la uşile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), cer informaţii şi sunt dispuşi să facă schimbări radicale în viaţa lor ca să poată munci. Au dreptul la facilităţi oferite de stat persoanele care se încadrează în muncă în alte localităţi sau alte judeţe.
Milica Pop, consilier la Agenţia Locală Bistriţa, care răspunde de mobilitatea forţei de muncă, ne-a declarat, miercuri, că tot mai mulţi bistriţeni acceptă să se mute în alte localităţi decât cele de domiciliu şi chiar în alte judeţe.
„De la începutul anului, 60 de persoane au beneficiat de prime de instalare. Cei mai mulţi mers la Cluj. Judeţul învecinat este pe primul loc, fiind preferat de tineri, dar mai avem şi oameni care şi-au găsit de lucru în judeţe ca Bihor, Suceava sau Mureş. Şi în cadrul judeţului se pot muta cu condiţia să aleagă altă autoritate administrativ- teritorială (altă comună sau oraş -n.r.). Din bugetul asigurărilor de şomaj, acestor persoane li se acordă o primă de instalare conform articolului 75 din Legea 76/2002 care este egală cu de şapte ori indicatorul social de referinţă, ceea ce echivalează acum cu suma de 3500 de lei”, a declarat Milica Pop.
Pentru a intra în posesia acestei sume, şomerul trebuie să-şi schimbe domiciliul stabil şi să se mute în altă localitate unde şi-a găsit de lucru. „Condiţia este ca persoanele respective să rămână angajate un an de zile şi să aibă domiciliul schimbat timp de un an. E important să nu fi avut raportuti de muncă cu firma respectivă în ultimii doi ani şi persoana care se angajează să provină din şomaj, şomer indemnizat sau şomer de lungă durată”, a mai spus Milica Pop.
În plus, statul îi mai sprijină şi şomerii care îşi găsesc de lucru la o distanţă mai mare de 50 de km de domiciliu. „La fel, trebuie să fie şomeri înregistraţi la noi, să facă dovada că societatea la care lucrează se află la peste 50 de km de domiciliul lor. Aceste persoane primesc o primă de încadrare de o mie de lei, de două ori indicatorul social de referinţă”, a mai spus Milica Pop.
Adaugă comentariu