Actualitate

Viceprimarul Sorin Hangan, despre arborii din centrul Bistriței

Viceprimarul Sorin Hangan face o serie de precizări cu privire la arborii aflați în centrul Bistriței, lângă Biserica Evanghelică, Sugălete și Primărie, despre care s-a vehiculat că ar urma să fie tăiați.

”Așa arăta copacul din fața Restaurantului ”Casa Doamnelor” de pe pietonal. Ar fi fost cu adevărat tragic dacă s-ar fi prăbușit peste oameni aflați la mese!

În altă ordine de idei: întreaga tevatură iscată în legătură cu arborii aflați lângă Biserica Evanghelică, în fața Ansamblului Sugălete și în fața Primăriei este gratuită și generată de unele informații incomplete și de altele neadevărate.

De mai bine de șase luni a fost demarată o analiză amplă cu privire la punerea în valoare din punct de vedere arhitectural și peisagistic a zonei care cuprinde edificiile menționate mai sus. Au fost făcute măsurători cu tomograful arboricol, simulări în programe speciale de peisagistică, analize cu privire la valoarea copacilor din zonă și s-au dezbătut de către specialiști diverse soluții! Unele, care au presupus toaletări ale coronamentelor și îndepărtarea crengilor afectate de putregai sau șubrede, au fost deja puse în practică.

E un lucru cert că, pe lângă arborii valoroși și sănătoși, există și exemplare lipsite de valoare chiar și estetică.

Deocamdată, dintre aceștia, va fi eliminat un pin. Atât!

Ce se va întâmpla în continuare presupune o decizie pe deplin argumentată și care va ține cont inclusiv de sensibilitățile bistrițenilor”, spune Sorin Hangan într-o postare pe Facebook.

12 comentarii

  • Sensibilități, bineînțeles, niște castani pensionați stau în calea modernizări zonei biserici care este realizata în ani 70! Oare când întra și Bistrița în grindul lumii vezi Sibiu, Brașov, Cluj. 5000 de cetățeni au votat un referendum, sa ii întreba și pe cei 85 000 care nu sau exprimat. Oricum nu au curaj sa facă nimic. MULȚUMESC

    14
    22
    • Chiar mai trebuie plantați copaci în acea zonă. Este dovedit că în orașele în care copacii sunt pe cale de dispariție în verile toride se încălzesc betoanele și temperatura este mai mare decât în cele în care sunt copaci. Fie că stai pe o bancă lângă biserică, în parc, pe o stradă, la umbră este mai confortabil ,vara, să stai la umbră. Deci nu văd de ce biserica trebuie să fie înconjurată doar de betoane, fără pic de verdeață….

      6
      2
  • Niște copaci bătrâni și putrezi plini de boli și dăunători care trebuie tăiați și înlocuiți cu alții tineri. Nu are niciun rost să fie păstrați pe domeniul public arborii bolnavi.

    26
    19
  • Ipocrizia maxima este tocmai la viceprimar si unii liberali din primarie desi peste 100 din liberali l-au faultat pe cretu semnand petitia impotriva taierii copacilor din piata , sanatosi desigur.
    O clipa nimeni nu s-a opus eliminarii celor uscati cxi doar inlocuirii lor si refacerii locasurilor care in prezent sunt ocupati cu sute de cioate in tot orasul deoarece nimeni de la spatii verzi nu s-a ocupat de aceste aspecte.
    Sa nu se lamenteze vicele prea mult deoarece chiar Balan a marcat cu o bulina portacalie peste 40 de copaci bolnavi doi dintre ei fiind eliminati acum o saptamana langa Policlinica si peste drum pe str. Garii.
    Desigur dupa ce au fost consultati de domnul Tetcu cu tomograful.
    Sunteti paraleli toti care marcati aici fara sa cunoasteti in profunzime subiectul.

    17
    5
  • FANule esti un cititor analfabet functional.
    Timpul scurt in care trebuiau stranse semnaturi si depuse-n lupta a fost de 2 saptamani.
    Daca prelungeam la 3-6 luni semnau 50.000-de bistriteni acea petitie.
    Oricum niciodata in istoria Bistritei nu s-a mai intamplat una ca asta ca trei oameni sa stranga asa ceva.

    2
    22
  • În zonele pietonale inclusiv parcuri nu putem ține decît copacii foarte viguroși care nu sunt în pericol de a cădea la o vijelie.
    Este și periculos și urât să ai lângă biserica evanghelică copaci sprijiniți cu proptele.
    Arborii seculari se țin în locuri izolate unde nu circulă oameni.
    Arborii după vărsta maturității lor devin vulnerabili, periculoși și autoritățile trebuie șă aibă stabilit în procedură eliminarea lor fără discuție.

    10
    12
  • Primarul Ioan Turc s-a molipsit de la predecesorul său Ovidiu Cretu, „specialist” în materie de defrișare sau mutilare cu drujba a arborilor ornamentali de pe aliniamentele stradale sau din parcuri. De exemplu, in anul 2014 Primaria Bistrița a organizat concursul de soluţii ”Amenajare şi modernizare Piaţa Centrală”, desfăşurat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor, Filiala Transilvania şi la care au participat cinci firme, astfel la final au intrat în competiţie cinci propuneri, fiind desemnată câştigătoare varianta propusă de SC Planwerk SRL Cluj-Napoca. Ca de obicei a fost aleasă cea mai proastă solutie, preferată inclusiv de fostul primar. Aceasta prevedea restrângerea componentei vegetale si „mineralizarea” adică betonarea sau pavarea peluzelor înierbate, dar si defrisarea arborilor , astfel că băncile din jurul Bisericii Evanghelice rămâneau în bătaia soarelui pe timpul verii.
    (Vezi: https://timponline.ro/dezbatere-publica-la-primaria-bistrita-avand-ca-tema-modernizarea-pietei-centrale/)
    Asa se explică faptul că în anul 2021 Piata Centrală nu a fost inclusă în registrul spatiilor verzi din Bistrița. De altfel însusi primarul Ioan Turc promitea o revizuire a proiectului de amenajare si abia apoi dupa ce proiectul va fi finalizat, eventual va putea fi inclusă Piața Centrală în Registrul spațiilor verzi. Numai că, nici vorbă de refacerea proiectului. Dimpotrivă se merge pe defrisarea arborilor seculari fără înlocuirea lor cu altii tineri.
    Sistematizarea Pietei Centrale si integrarea ei cu Pietonalul Liviu Rebreanu poate fi realizată mult mai simplu si fără sacrificarea vegetatiei din jurul Bisericii Evanghelice. Este absolut inutil să se renunte la vegetatia arboricolă si la peluzele inierbate pentru a fi inlocuite cu pavaje din piatra sau beton. Pentru a obtine o zonă pietonală extinsă până în Piata Centrală este suficient ca partea carosabilă din vestul pietei ocupată in trecut de Cortul de Cultura, să fie amenajată cu pavaj asemănător cu cel de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, la acelasi nivel de călcare cu aleile din jurul Bisericii Evanghelice.
    Nimeni nu spune să nu fie înlăturati copacii cu probleme de pe aliniamentele stradale sau din parcuri care sunt prdispuși pericolului de prăbusire, cu condiția ca in locul lor să fie plantati alții mai tineri și mai viguroși din aceiași specie sau din specii inrudite.

    10
    6
  • Noroc că mai sunt acei copaci a căror coroană acoperă unele din fațadele hidoase ale clădirilor din această zonă, Sugălete care nu este întreținut și amenajat. Și-apoi pietrișul nivelat din jurul Bisericii Evanghelice (teren care înainte era înierbat) și care acum arată ca ”oborul satului”…………!!!!!!
    Nu am văzut nici o încercare de plantare pomi tineri în acel spațiu verde!

    8
    3
  • Am mai spus de atîtea ori în jurul biserci platate flori și revizuit toată zona și amenajată frumos ,chiar si zona pietonală mnu numai betoane și ful de terase ,să fie mai restrînse si cu acele pavele urîte din fața de la otp bank și pînâ la pietonal schimbate ,acelea nu au fost ok fe la început pe toate padajele spoi in piața mică să fie amenajat așa cum a fost dintodeauna piațâ ,acolo e un halău mare fără nici un rost nui nici estetic si nici util ptr nimeni

    4
    2
  • Nu ar arăta mai frumoasă această zonă din jurul bisericii cu niște copaci tineri, cu înălțimea maximă de patru metri, cu rondouri de flori și alei special amenajate? Rămânem captivi ideii de a păstra niște copaci sprijiniți pentru a nu li se rupe crengile (fiind foarte valoroși!), decojiți sau tunși total de parcă suntem în pădurea spânzuraților! Și care adăpostesc o sumedenie de ciori ce țin permanent murdare băncile din zonă. Nu o să vedeți așa ceva în Brașov, Oradea,etc. Noi, cei din Bistrița, în privința asta, suntem cei mai deștepți!

    1
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.