”Dragi prieteni, știu că nopțile dulci și călduroase de vară sunt demult apuse, dar celor mai entuziaști și gros îmbrăcați dintre voi vă propun o chestie faină pe diseară.
Cometa Halley a lasat o dâră de particule pe cer, în periclul ei prin sistemul solar. Atunci când Pământul se intersectează pe cer cu traiectoria ei, căderea prin atmosferă a acestor particule și arderea lor dă naștere Orionidelor. Stelele căzătoare se numesc astfel fiindcă par a veni dinspre cea mai spectaculoasă constelație, Orion. Dacă vreți să le admirăm împreună, vă invit începând cu ora 19 pe Dealul Budacului. Un scaun portabil sau pliabil ar fi mai recomandabil decât o pătură. În rest, haine groase, ceva cald de băut și ochii sus!”, este invitația făcută de Gavrilă Urs.
Fluxul va fi, în medie, între 20 şi 25 de meteoriţi pe oră, fiecare străbătând cerul cu 66 de kilometri pe oră. Pot fi şi 60 de meteori pe oră. Acest curent de meteori este cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce, un motiv în plus pentru a-l observa.
Dacă cerul va fi senin şi lumina lunii nu va fi intensă, spectacolul ceresc va putea fi urmărit în toată splendoarea sa.
Cu cât locul de unde observaţi este mai întunecat, adică nu aveţi lumini împrejur, cu atât veţi vedea mai mulţi meteori. Dacă nici Luna nu se află pe cer, puteţi observa în condiţii ideale meteorii.
Adaugă comentariu