Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind liberalizarea programelor naționale de sănătate, prin care practic se instituie acelaşi regim de decontare a serviciilor medicale, atât pentru serviciile medicale publice, cât şi pentru cele private.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a declarat într-o conferință de presă că nu îl sperie concurența, care este constructivă, cu condiția ca aceasta să fie ”loială, făcută să creeze aceleași condiții de muncă ambelor părți. Atâta timp cât zona publică este tratată diferit de zona privată, nu putem fi de acord”.
”Spitalele publice sunt într-un fel discriminate, în primul rând prin faptul că se permite medicilor angajați în sistemul public să-și desfășoare activitatea și în privat. Este deja o concurență neloială pentru că, haideți să recunoaștem, sistemul public a reprezentat întotdeauna o pepinieră de racolare a pacienților. Nu este corect. Nu avem pârghiile legale pentru a putea face ceva în acest sens. Al doilea element de discriminare majoră este permiterea medicilor de a lucra în zona privată în sistem SRL. Pentru contractul individual de muncă al medicului spitalul public plătește 42,5% cote la bugetul de stat și mi se pare total nepermis ca în zona privată medicul să fie de fapt SRL, un mod de a evaziona fiscal satul, pentru că un SRL plătește 1%, ce să mai vorbim de protecția pacientului, de malpraxis. Cine e acuzat de malpraxis, SRL-ul?”, a comentat Gabriel Lazany.
El a adăugat că normele de aplicare a OUG ar trebui să interzică spitalelor refuzarea pacienților. ”Spitalele private au posibilitatea de triere a pacienților, e o smântânire a sistemului. Ne confruntăm cu acest fenomen la dializă. Dacă pacientul e aproape de Bistrița, să meargă la privat, dacă e mai departe, să îl ia sectorul public. Dacă pacientul trebuie transportat, să îl ia spitalul public, salvarea costă. Dacă starea se agravează, îl trimit la noi, starea critică este scumpă. Dacă nu se va desfășura activitatea echitabil și nu ne lasă și pe noi să realizăm venituri și de pe pacienții care sunt mai puțin costisitori, într-adevăr sistemul public se va subfinanța”.
Managerul SJU Bistrița a menționat că anul trecut spitalul a avut 39 de pacienți trombolizați, din care pentru 26 au fost acoperite cheltuielile pe programul național, iar 13 au fost pe cheltuiala spitalului. ”Deci noi nu i-am refuzat, am făcut pe costurile spitalului, și nu sunt costuri mici. Dezvoltarea spitalșului și creșterea gradului de complexitate a cazurilor a dus la o creșterea efectivă a serviciilor realizate, deci anul acesta am avut servicii peste contract, pentru pacienți asigurați, de peste 4 milioane lei, o cheltuială asumată de spitalul public. Spitalul privat nu cred că va face vreodată asta”.
”Nu cred că trebuie să sugrumăm zona publică, care nu este așa de rea precum mulți vor să arate, poate fi performantă și am încercat să demonstrăm acest lucru la Bistrița. Vrem tratament corect, echitabil, sub nicio formă nu suntem împotriva concurenței, dar să fie o concurență loială. Următorul pas și scopul adevărat al acestei mișcări este programul național de oncologie, care derulează foarte mulți bani. Pe privați nu-i va interesa partea de spitalizare continuă și tratarea pacienților prin spitalizare, ci doar serviciile unde pacientul vine și pleacă, adică spitalizarea de zi și administrarea citostaticelor, cheltuielile majore mai mult ca sigur vor rămâne în zona publică”, a comentat Gabriel Lazany.
El a menționat că spitalul public ”este un fel de decantor”: ”Iarna când e frig Poliția adună asistații social și oamenii străzii, îi lasă în UPU. Mulți dintre ei n-ar avea ce căuta în spital. Toți bețivii pe care îi adună de pe drumuri îi lasă la UPU, îi transferăm la Psihiatrie. Nu este normal. Bugetul de stat nu acoperă toate cheltuielile din UPU, pe 2019 încă nu am situația dar în 2018 SJU a finanțat UPU cu 2,6 milioane lei, deci cheltuielile au fost depășite. Aceste lucruri nu se vor întâmpla în sistemul privat. Trebuie să lăsăm să vină bani și în sistemul public, să fie o concurență deschisă, corectă, să li se interzică medicilor să poată desfășura aceeași activitate și în zona privată, să se interzică modul de lucru ca SRL”.
sa fie obligati privatii sa primeasca si sa trateze si persoane neasigurate, sa primeasca si alcoolici, si cei fara adapost si drogati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! altfel e placuta de inmatriculare suedeze!!! pe bani multi1 speram sa va placa acest gen de a da ordonante de urgenta!!!!!!!!!!!!!!!!! mi-e jena de acest govern si ce lucru ordinar au facut azi noapte, nu ca hotii ca aia numai o ordonanta au avut! ca nemernicii si tradatorii s-au comportat!!!!! liberali??????????? nuuu!!! nici nu se pot numi cumva! comunisti cu fata umana!!!!!!!
nu se poate sa obligi privatul sa faca nimic! Cei care sunt asigurati pot merge linistiti la privat, cu decontare din sistem+cota parte…. cei neasigurati trebuie sa plateasca la privat 100%, iar privatul are dreptul ca orice carciuma de ex… de asi selecta pacientii/clientii,… Alcoolicii, drogatii si cei fara asigurare sa mearga in sectorul public. De asta se numeste sector public si e construit pe bani publici… ca sa ii trateze si pe astia – trebuie sa li se respecte drepturile legale si constitutionale de oameni!!!
Dar pana acum de ce nu ati reactionat la fapul ca medicii din spitalul public lucreaza si in privat si dupa spitalizare isi cheama pacientii la cabinetele private?
dle manager… banuiesc ca prin „cote la bugetul de stat 42.5%” te referi la diversele retineri din salariul brut care se duc la asigurari, sanatate, somaj, pensii, impozit – vorbim de SALARIU! Fie vorba intre noi nu e 42,5% ci e 41,5%, dar asta nu conteaza prea mult.
Ceea ce conteaza este faptul ca intentionat induci in eroare populatia…. mamaaaaa spitalul cotizeaza peste 40% – SRL-ul doar 1%!!!! Zic intentionat, deoarece sti foarte bine situatia, ca si tu ai SRL!!! SRL-ul plateste 1% din tot ce a incasat… + cei 41.5% cote la bugetul de stat din salariile brute!!!!! Acuma ca unii nu dau bon si factura, ca au salarii mai mici in revisal, ca lucreaza la negru 80% si evazioneaza DA – sunt perfect de acord. Dar leaga-te de asta… de evaziune, nu de cote, nu te victimiza prin dezinformare!
Ai bani, traiesti
N-ai bani, mori.
Fiecare va trai atat cat isi permite.De cati bani, atata viata.
Selectie naturala.Principiu liberal.
Urmeaza falimentarea sistemului public de sanatate, dirijarea banilor pub!ici catre privati si privatizarea a ce mai ramane.
Mai bine duceti o viata sanatoasa, fara excese, fara nervi si stres, cu multa miscare.
Pe viitor o boala va insemna falimentul personal.
Sanatate si noroc !
Ministrul Sanatatii ia niste decizii foarte bune. Pacientul are dreptul sa aleaga stat sau privat. Oamenii nu inteleg ca privatul nu va primi bani , va primi bani Doar daca pacientii vor apela la el. Deci primeste bani doar daca presteaza servicii. Concurenta nu este loiala in sensul ca spitalele de stat sunt avantajate. Primesc bani de la Casa de asigurari si, in plus fata de spitalele private primesc bani de investitii, intretinere, reparatii, echipamente si salarii din alte surse -guvern,consiliu judetean etc.
Daca medicii nu o sa mai aiba voie sa aiba cabinete sau sa lucreze si la privat, spitalele de stat o sa ramana fara cei mai buni medici
Dnul Lazany atât timp cât medicul poate lucra in 7 locuri nu o sa fie echitabil pentru sistemul de stat. Pentru ca o sa cheme pacienții la privat. Nimeni nu poate lucra intr o zi si in policlinică si in spital si in privat. Asa sunt foarte multi. Am avut o experiență neplăcută in policlinica. Nu imi mai vine sa merg. Pur si simplu mi am pierdut timpul și nervii. Am asteptat 2 ore aparitia dnei dr. Ca sa nu mai spun ca am asteptat o lună pentru programare. Si am fost tratată de sus . Am renuntat la control . Era prea complicat. De ce nu se programează controlul in momentul consultații. Sa imi pierd din nou 2 zile una pt programare una pt control? Nu mi se pare corect. Aici aveti de facut mici corecturi. In rest tot respectul.
Poti sa traiesti si daca n-ai bani multi de tratamente.
Dar va trebui sa cersesti.Va trebui sa apelezi la mila publica pentru o operatie sau pentru un tratament.
Pregatiti-va sa rostogoliti pe facebook din ce in ce mai multe apeluri pentru ajutorarea unor sarantoci (femei, batrani, copii) care n-au bani de tratament sau operatie.
Gen „Ajutati-o pe cutare sa traiasca, nu are decat 5 ani si are nevoie de 30.000 euro pentru tratament.Donatii in contul yyyy”.
Si acum sunt asa anunturi.Ti se par normale desi arata halul de degradare in care a ajuns Romania.
Anunturi de acest fel vor fi tot mai multe.
Incet lumea se invata ca viata nu mai e pe gratis, viata costa bani.
Vrei sa traiesti, platesti.
Sanatate si noroc !
Dl Lazany se exprima la modul cel mai corect.Sa dam oamenilor posibilitatea de a alege intre stat si privat.Dar inainte de asta ar trebui toti sa realizam ca nu putem cere niste servicii fara sa platim pt ele.Sunt milioane de romani fugiti din tara.Jumatate dintre ei huzuresc,nu le pasa ca vine batranetea cu boli si …SPITALE SAU AZILE si vor veni cu o falca in cer si una pe pamant sa clameze ca sunt fii de Romanie si nu avem dreptul sa-i lasam sa moara de foame!! Chiar daca pe ei nu i-a durut capul pana acum de tarisoara noastra ,care se zbate cu atatea nevoi!!Ce vor face copiii si nepotii nostri In aceasta situatie???