Spitalele pot relua internările şi intervenţiile chirurgicale programate, dar şi activitatea în ambulatorii. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a emis ordinul cu prevederile referitoare la reluarea activităţii spitalelor, documentul fiind publicat în Monitorul Oficial. Totodată, Ministerul Sănătăţii a stabilit că pacienţii care au avut coronavirus se externează după 2 probe negative şi nu mai stau izolaţi la domiciliu.
Ordinul pentru modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a Listei cu spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat, vineri seară, în Monitorul Oficial.
Documentul prevede că, în funcţie de situaţia epidemiologică locală, se pot relua internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii.
”În funcţie de situaţia epidemiologică locală, spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-COV 2 pot asigura, cu avizul direcţiilor de sănătate publică, asistenţa medicală şi pacienţilor non-Covid, în condiţiile existenţei circuitelor funcţionale complet separate, fără a fi necesară externarea/ transferarea tuturor pacienţilor internaţi către alte spitale”, se mai arată în document.
Ordinul prevede că pacienţii care au avut coronavirus se externează după 2 probe negative şi nu mai stau izolaţi la domiciliu 14 zile.
Externarea se face pe baza exudatului, la pacienţii la care starea clinică sugerează vindecarea sau la cei asimptomatici. Pentru cazurile severe, proba pentru test se ia din spută sau aspiratul bronşic, dar şi culturi microbiologice.
Decesele unor persoane care au avut două teste negative vor fi puse tot pe seama coronavirus, dacă clinicianul evidenţiază ”semne şi simptope înalt sugestive şi decesul este corelat cu evoluţia clinică determinată de Covid”.
”În situaţia în care apare necesitatea clarificării cauzei decesului se indică examene pcr din ţesut pulmonar recoltat de către medicul specialist anatomie patologică sau medicină legală fără a fi necesară necropsia”, se arată în document.
Într-un interviu acordat ziarului Pro Politica, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, managerul SJU Gabriel Lazany a spus că unitatea medicală a făcut față cu brio acestei situații.
”Nu a trecut ușor, dar a trecut cu bine. Am luat măsuri cu mult timp înainte pentru că ne-am așteptat la ce va urma, încă la mult mai rău decât a fost. Măsurile pe care le-am luat și pe care le păstrăm în continuare cred că au fost benefice pentru pacienții Spitalului Județean. Recordul a fost de 75 de pacienți internați pozitiv Covid-19, deci a fost perioada de vârf, și acum (vineri -n.r.) avem 63 de pacienți pozitivi, unul singur în Terapie Intensivă, restul fiind pacienți cu forme ușoare sau medii”, a spus Lazany.
Tot ce s-a cheltuit la spital în această perioadă a fost decontat din bugetul Casei Național de Asigurări de Sănătate: ”Suplimentar am primit bani pe programele de sănătate Pacientul critic în ATI, Pacientul infectat Covid-19 la Secția Boli Infecțioase și bani pentru realizarea testelor RT-PCR în laboratorul de biologie moleculară. Deci aș putea spune că SJU are acoperite toate cheltuiuelile realizate în pandemie”.
În ce privește banii pe care Guvernul i-a primis celor din linia întâi, Lazany a spus că, la Bistrița, sunt 401 persoane au beneficiat de acest stimulent financiar și care s-au dovedit că au intrat direct în contact cu un pacient infectat cu Covid-19. Cei mai mulți au primit deja banii.
Potrivit lui Gabriel Lazany, doar cei de la Medicina Legală nu au primit încă banii, dar urmează să le intre și acestora în cont.
da cine raspunde pt faptul ca multi pacienti non-covid au fost neglijati , li s-a inrautatit situatia si unii chiar au plecat intre timp? pt ce?