Actualitate Recomandări

Camelia Tabără despre incidentul de la CN ”Andrei Mureşanu”

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a comentat, luni, incidentul petrecut între câţiva elevi de la secţiile română şi maghiară ale Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa. Ea a venit dis-de-dimineaţă la şcoala în care predă şi a discutat cu profesorii, după care a făcut următoare declaraţie jurnaliştilor prezenţi.

„Sunt de 30 de ani profesoară în această şcoală. Am fost şi diriginte, am fost şi director, sunt profesor acum. Această problemă de conflicte interetnice nu e un specific al CNAM. A fost, cu siguranţă, ceva între copii. Din păcate, s-a amplificat şi s-a dat această interpretare. Nu ştim exact cum s-au petrecut lucreurilşe. Vom afla din investigaţiile pe care colegii le fac, dar pot să spun şi să subliniez acest lucru, în Andrei Mureşanu nu sunt asemenea probleme (de natură etnică -n.r.). E un subiect foarte sensibil şi, în general, în toate problemele copiilor şi ale şcolii, atunci când e o imixitiune a politicului, întotdeauna lucrurile degenerează. În conformitate cu Regulamentul, orice problemă de acest gen mai întâi se reclamă la direcţiune, apoi la Inspectorat. Faptul că reclamaţia s-a făcut în mod direct la un partid politic nu ne place. Nu e normal şi nu e în regulă, dar pe o situaţie de violenţă verbală şi fizică nopi trebuie să luăm atitudine. Copiii sunt mici, sunt foarte multe sensibilităţi. E o şcoală cu aproape 2000 de copii şi e clar că trebuie să existe reguli pentru o convieţuire corectă şi un ton civilizat, dar repet, CNAM e şcoala pe care eu o ştiu foarte bine pe dinăuntru şi nu există probleme de acest fel”, a spus Camelia Tabără.

Luni, la şcoală s-a întrunit comisia de disciplină, au fost invitaţi să participe la ea toţi cei implicaţi în conflict, inclusiv părinţii copiilor întrucât aceştia sunt minori.

„Ce se întâmplă exact o să aflăm exact după ce comisia din interiorul şcolii îşi face treaba”, a spus inspectorul şcolar general.

Conducerea Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa a început o anchetă internă după ce o elevă din clasa a V-a a pretins că a fost agresată de doi colegi, în pauza dintre orele de curs fiindcă vorbea în limba maghiară cu două colege. Fata spune că doi elevi din clasa a VI-a de la secția română a aceleiași școli au agresat-o verbal și fizic.

„Mai întâi i-au adresat injurii, apoi au lovit-o cu umbrelele, pe eleva care, de altfel, vorbește foarte bine și limba română. Ulterior, băieții au recunoscut că i-a deranjat faptul că eleva vorbea în limba maghiară”, mebţionează UDMR Bistrița-Năsăud într-un comunicat în care a precizat că incidentul a avut loc joi 21 septembrie.

Uniunea Democrată Maghiară din România și organizația UDMR Bistrița-Năsăud condamnă ferm comportamentul elevilor agresori și au luat legătura cu părinții fetei, cărora le acordă tot sprijinul pe parcursul anchetei interne, inițiată de conducerea școlii.

”Este regretabil faptul că acum, când ne apropiem de centenarul din 2018, în această zonă a comunităților dispersate apar astfel de manifestări antimaghiare. De data aceasta într-un oraș în care de altfel românii și maghiarii conviețuiesc în relații pașnice în viața de zi cu zi. Deși se cunosc împrejurările în care a avut loc acest incident, considerăm important să specificăm faptul că atât mass-media română, cât și o parte a zonei politice au un anumit rol și o responsabilitate în ceea ce privește provocarea unor astfel de incidente. Pe parcursul ultimelor luni au incitat în permanență la ură împotriva comunității maghiare, accentuându-se permanent faptul că maghiarii ar reprezenta un pericol pentru România. Din nefericire, realitatea o dovedește, că de la agresiunea verbală se poate ajunge cu ușurință la agresiune fizică, că instigarea la ură are un preț mult prea mare și poate avea oricând consecințe neprevăzute. Facem apel din nou reprezentanților mass-media și politicienilor din România să renunțe la instigări care au scopul de a dezbina cele două comunități. Persoanele responsabile, liderii de opinie nu ar trebui să dea curs unei astfel de retorici ci să promoveze calea dialogului”, transmite UDMR Bistrița-Năsăud.

3 comentarii

  • Oare conflictul nu a avut un alt motiv si nu faptul ca vorbea ungureste.
    Va spun aceasta pentru ca am trait intr-un spatiu unde erau mult mai multi copii de etnie maghiara.Ne jucam impreuna , mai ne si certam,dar nu pe motov ca vorbeau maghaiara.Din contra am invatat si noi putin ungureste.Cand faceam echipele la fotbal, ne interesa cat de bine joaca si nu cum il chema.
    Pe vremea noastra nu stiam si nu se discuta de etnii.
    Am prieteni maghiari din acea perioada , din clasa de liceu, din clasele paralele ,din facultate .Am devenit prieteni pentru ca aveam preocupari comune.
    Povestea aceasta ridica mingea la fileu pentru cei care vor liceu separat pentru comunitatea maghiara.Daca vrem sa vedem o evolutie si nu o involutie in ceea ce priveste convetuirea impreuna , copii trebuie sa mearga la acelasi liceu, in aceeasi clasa si cu bune si rele sa se cunoasca uni pe alti.
    Ridicand un zid (chiar daca numai la figurat) intre copii ,ne vom intoarce in timp si poate se vor repeta greselile din trecut.

  • UDMR ul ridica ziduri pentru a-și justifica existenta. Din Beclean fiind cei mai buni prieteni și vecini, din copilărie, erau unguri. Îmi aduc aminte cu drag de bune și rele. Uneori mai făceam glume între noi, dar niciodată nuaveau tenta etnică. Și azi vorbesc frumos de Sily, Domiciliu și Zoli. Mai târziu, adult fiind am colaborat cu diverse persoane, unguri fiind, insa nu am întâlnit dezbinarea și diferențele promovate de un partid care nu se poate identifica cu o societate normala.

  • La urma o sa vedem ca udmr ridica nu ziduri , ci muntii..
    Politica…
    Toti suntem fii ai lui Dumnezeu , chiar daca uni tagaduiesc acest lucru.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.