Actualitate

De ce e în paragină casa lui Brâncuşi. Ce spune secretarul de stat Alexandru Pugna

Înainte să se prăbuşească totul, autorităţile încearcă să salveze ce se mai poate din casa lui Constantin Brâncuşi de la Hobiţa. Turiştii vizitează între timp o casă muzeu, fără valoare reală. Şi mai au de aşteptat, până când moştenirea marelui sculptor, preţuit de o lume întreagă, va primi un cadru adecvat şi în ţara în care s-a născut, iar operele sale vor fi înscrise în patrimoniul UNESCO.

În localitatea Hobița, la 25 de km de Târgu Jiu, doar câteva bârne de lemn vechi mai amintesc de copilăria lui Brâncuşi. Casa în care s-a născut artistul a fost mistuită într-un incendiu, iar câteva grinzi salvate au fost folosite la construcţia acestei locuinţe, care stă să cadă.

La 100 de metri distanţă autorităţile regimului comunist au amenajat o casa-muzeu atunci când au văzut că localitatea are potenţial turistic. Acum autorităţile se gândesc să ia măsuri de conservare a vechii căsuţe, dar nu se grăbesc.

″Încercăm să găsim soluţia cea mai bună pentru ca ceea ce a mai rămas să fie pus în lumină”, a spus, pentru ştirile Pro TV, Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii.

“Mai avem şi noi în magaziile liceului depozitată o parte din casă, plus acoperişul, dar grinzile acestea, restul, cui aparţin în prezent, au un proprietar, nu au, sunt 13 moştenitori care nu au obţinut încă documentaţie de proprietate”, a explicat Cosmin Pigui, primar comuna Peștișani.

Autorităţile ar vrea să amenajeze o zonă mai mare la Hobița dedicată lui Constantin Brâncuşi care să atragă turişti, dar nu vorbesc deocamdată despre acest proiect.

Cât despre înscrierea în patrimoniul UNESCO a ansamblului de opere Brâncuşi din Târgu Jiu, autorităţile au ratat aceasta ţintă în ultimii ani.

“Probabil că anul viitor se vor relua toate aceste discuţii într o nouă abordare, noi aşteptăm de la comisia UNESCO să demareze acest lucru”, a transmis Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Dosarul depus a fost o dată retras pentru că nu era bine scris, iar a doua oară UNESCO a răspuns că operele sunt dedicate soldaţilor români morţi în Primul Război Mondial, iar comisia are şi alte solicitări de acest gen şi va lua o hotărâre abia la anul. Pugna spune că discuțiile vor fi reluate în 2019.

Sursa: ştirile Pro TV

7 comentarii

  • de ce nu exista o lege prin care astfel de proprietati lasate in paragina sa fie trecute automat in grija statului sau a unor entitati care sa se ocupe efectiv de ele??? Mostenitorii acestia de rea credinta trebuie despagubiti si gata!!!Ca de facut nu fac nimic !!!

  • Analfabetul asta ce mama dracului cauta la cultura. Stie el cine si ce a facut Brancus? In situati asta mai sunt foarte multe case si cladiri monumentale care dispar in timp, fara sa faca cineva ceva. Ca exemplu este si casa lui V. Alexandri si sa nu mai vorbim de cazinoul din Constanta. Cand nu vrei sa faci ceva si esti un impotent notoriu in meserie, cauti tot felul de vine pe care le pui in seama unora sau altora. Asta inseamna sa pui oameni nepregatiti in anumite functii si e bine de stiut ca „Omul Sfinteste Locul”.

    • Câtă răutate aveți Domnule Doru. Cum poti face analfabet un om care are discurs frumos, aplicat și întotdeauna inspirat. Si de ce nu vedeti partea bună, adevărată a lucrurilor? De atâta vreme nimeni din conducerea Ministerului nu s-a interesat de această casă, nu au luat măsuri sa o salveze, si acum când cineva a inceput demersuri serioase să rezolve problema sărim pe el și-l facem praf de parcă ar face ceva rău… Intrebati la Minister D-le Doru care dintre Secretarii de Stat sunt cei mai harnici, care dintre ei rezolvă acolo problemele si o să vedeti că nu aveti dreptate. Eu nu sunt nici PSD nici iubitor de folclor neaparat, vin din domeniul artelor plastice. Dar nu pot sa nu văd Adevărul! Cred că trebuie să învățăm din nou să devenim mai buni.

  • Analfabeţi, după câte ştiu, sunt oamenii care nu ştiu să scrie şi să citească. Mai ştiu şi o zicală românească, prelucrată de popor din învăţătura creştină, care zice că „unii se uită la aşchia din ochii altuia, dar grinda din ochiul proriu nu o văd”.Exemplul este la îndemâna oricui, îl citez „…În situaţi asta mai sunt foarte multe case….” De asemenea sensul cuvântului „impotent” nu este acelaşi cu al celui de „incompetent”. Fiecare om are dreptul să-şi exprime părerea, opinia pe reţelele de socializare, să critice actele şi faptele altuia, dar într-un limbaj civilizat şi nu atacând persoana aceluia. Ar fi bine, dacă cei care vor să-şi expună părerea s-ar limita la subiectul pus în discuţie cu intenţia de a contribui la rezolvarea problemei şi nu la caracterizarea persoanei în cauză. Ar fi o atitudine creştinească, deoarece marea majoritate a românilor se declară creştini ortodocşi, dar faptele nu demonstrează nici credinţă, nici iubirea aproapelui !

  • Doru.”Stie el cine si ce a facut Brancus?”
    /
    Brancus a fost un sculptor pe care îl chema Brâncuşi. Cu „i” la sfârşit.
    V.Alexandri a fost un poet, dramaturg si om politic pe care ilchema Alecsandri.
    Face parte din cultura elementara, se atrage atenţia în mod special la orele de Română în clasele mici, nu e Alexandri ci Alecsandri.Cu „cs” nu cu „x”.
    /
    „Cauti tot felul de vine pe care le pui in seama”
    Plurarul de la „vină” este „vini”.
    Dacă vorbeşti despre cultură e bine să nu faci trei greşeli grave la fiecare două fraze.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.