Deși primarul Ovidiu Crețu anunțase că stâlpii înalți, 16 la număr, ridicați pe toată lungimea pietonalului Liviu Rebreanu la sfârșitul anului trecut pentru a susține instalațiile de iluminat festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă, vor fi folosiți în continuare pentru a fi împodobiți cu diverse ornamente, inclusiv de vară, aceștia au fost scoși până la urmă.
”Îi aranjăm ca să fie cum trebuie și atunci poate o să vă placă. Putem să punem aici praporii de la festivalul medieval, putem să-i ornăm în mod corespunzător. Ei pot fi suporți pentru elemente decorative care să dea farmec orașului”, spunea la începutul lunii primarul Bistriței.
Municipalitatea nu avea pentru stâlpi autorizație de la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu, care avizează intervențiile în centrul istoric.
Totodată, a început dezafectarea Teatrului de vară din Piața Centrală. Din cortul de evenimente al municipalității au fost luate instalațiile, scaunele și celelalte elemente de mobilier, pavilionul propriu-zis urmând să fie dat jos în perioada următoare.
Cortul va sta într-un depozit și va fi montat sporadic, cu ocazia unor târguri precum cele ale Camerei de Comerț. ”Eu am spus că acest cort putea să stea până când amenajăm Piața Centrală, care va dura doi-trei ani. Foarte multe lume a spus că nu e bine. Va fi o parcare acolo. S-ar putea ca el să fie instalat pe o perioadă de o săptămână, spre exemplu. Camera de Comerț ne-a solicitat deja pentru un târg la vară să îl instalăm. Sigur că da. Târgurile în general sunt în centru, când le-am spus că s-ar putea muta înapoi la Sala Polivalentă au spus că nu mai vine niciunul dintre cei care au venit la târg în centru și au găsit un vad foarte bun. Cortul nu este un elemnnt definitiv, este o soluție de compromis pe o anumită perioadă, ca să aduci viața în centrul istoric. Nu e normal ca aici să fie un muzeu, ci oameni, prin activitate comercială sau alte activități. Sigur, nu poți ține un cort definitiv, noi l-am folosit pentru că nu am avut sala de spectacole de la Palatul Culturii. Îl depozităm undeva, nu îl instalăm, nu avem soluție chiar dacă au fost câteva solicitări. Nu îl putem duce într-o zonă industrială, ca să se întâmple ce acolo”, a explicat nu de mult Ovidiu Crețu.
Inițial primăria a dorit ca stalpii montati pe mijlocul strazii pietonale cu ocazia sarbatorilor de iarna sa rămâna pe poziții până iarna viitoare, urmând sa fie din nou impodobiti cu miile de becuri multicolore. Primarul Cretu, le-a gasit stalpilor o utilitate chiar si inafara sezonului de iarna, acestia urmand sa sustina praporii de la festivalul medieval. Decizia de inlaturare a stalpilor de pe Pietonal, apartine Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național Bistrița-Năsăud care a declarat că stâlpii trebuie scoși de acolo deoarece au fost montați fără autorizație și orice intervenție în zona zero a monumentelor istorice trebuie avizată de Ministerul Culturii.
Initial primaria nu a vrut sa scoata stalpii de acolo pentru oricat s-ar fi chinuit NU AR MAI PUTEA SA PUNA PIETRELE LA LOC.
Facem un pariu ca acolo unde au fost stalpii va fi o aglomaeratie pe pietre si nici un…model?
Intrebare ? Suporta primarul Cret cheltuielile ori bistritenii platitori de taxe ?
Cum e domn primar cu AUTORIZATIA ? O ai au BA ? Ca intreb si io asa de sanchi.
Si uite,asa se vor cheltui bani,din nou,cu pavarea pietonalului.Daca nu strici,cum sa repari?Cum sa cheltui bani?In 8 ani de mandat,Cretu ne lasa de unde am pornit si cu multe datorii.Poate la noapte viseaza ca vrea pavajul roz,sa se asorteze cu fantana…
Ii acord lui Cretu prezumtia ca era bine intentionat dar,uitandu-ma in fotografii,realizez ca avem un centru istoric sleampat si de prost gust.Pana la urma,sa ai intentii bune nu este suficient.
Oricate ar realiza primarul Cretu nu poate multumi pe toata lumea din pacate… Insa din punctul meu de vedere tin sa il felicit pentru tot ceea ce face si ca incerca sa adapteze la fiecare sezon orasul nostru…multa bafta la alegeri!!!!
Direcția pentru Cultură și Patrimoniu e aia care a lăsat biserica de la Jelna să se prăbușească și alte vreo 10 biserici de lemn în tot județul?
Întreb doar.
Da.
Si e tot aia ca daca vrei sa faci ceva in Viisoara si se vede bisierica din centru din curte iti cere aviz de la monumente pentru un cotet pentru gaini care ti-l da dupa 2 ani!
Adica, un fel de sperietoare de ciori pentru fraieri si porumbel al pacii pentru clientela politica.
EU… nu IO!!! se spune!s-ar rasuci d-ul CUTOVA in mormant daca te-ar auzi! Roseata in obraji nu se mai pune in aceste vremuri!
Ba ( IO )ca asa merita sa te adresezi celor care nu te asculta si fac prostii. Ai inteles ALEX ?
Am scăpat de o „ciudăţenie” kitschoasă din cele opt numărate de mine: struţii, ouăle, cortul şi căsuţele care iniţial au fost provizorii, fântănile arteziene (de pe pietonal, din faţa casei de cultură), pomii fără coroană şi frunze, monumentul din Parcul eroilor. Mi-a scăpat ceva? Poate noul primar va consulta specialiştii în domeniu (arhitecţi, designeri) atunci când doreşte să aducă îmbunatăţiri estetice oraşului nostru.