Actualitate

”Star Party Full Moon Eclipse” cu incantații. Spectacolul ceresc, urmărit de pe Dealul Budacului (FOTO)

Sute de oameni au mers pe Dealul Budacului la ”Star Party Full Moon Eclipse”, a doua ”petrecere” din acest an în cinstea unui eveniment astronomic important, după cel al Perseidelor.

O eclipsă de Lună prin penumbră a avut loc vineri 16 septembrie la doar 30 de minute după apariţia pe bolta cerească a satelitului natural al Terrei. Eclipsa a început la ora 19.54 şi s-a încheiat la 23.54, iar în acest interval Luna a străbătut penumbra Pământului.

Chiar dacă pasionaţii de astronomie nu au văzut o Lună întunecată (roşie sau cărămizie), ei au putut admira, în preajma maximului eclipsei (ora 21.54), cum partea de sus a discului selenar a devenit mai închisă la culoare decât partea de jos.

1-eclipsa-luna-16-sep-16 2-eclipsa-luna-16-sep-16 3-eclipsa-luna-16-sep-16 4-eclipsa-luna-16-sep-16

”Fenomenul este spectaculos vizual pentru că doar penumbra Pământului umbreşte luna, nu şi discul planetei noastre. Asta creează o impresie vizuală de separaţie evidenţă a luminozităţii lunii, cu o parte direct luminată şi o parte mai puţin luminată de razele Soarelui prin penumbra planetei noastre. Fenomenul este vizibil atât cu ochiul liber, cât mai ales cu telescoapele astronomice. Când am spus acum o lună, la Perseide, că nu ne mai ajunge dealul, am glumit. De data asta sunt serios! Cel mai mult mă bucură mulțimea de copii care iau contact cu obiectele cerești printr-un telescop. Wow-ul! lor rostit din suflet mă lasă să văd în ochișorii lor încântați pe viitorii astronomi sau astronauţi de la NASA. Dragi bistriţeni, atât cu privirea cât și cu atmosfera creată, ați fost la înălțime!”, a menționat organizatorul evenimentului, Gavrilă Urs.

Pentru participanți au fost pregătite și o serie de surprize: atmosferă de basm prin ritualul bahic pus în operă de artistele de la Scenica (în timpuri imemoriale, incantaţiile misterioaselor bacante făceau Luna să îşi recapete strălucirea după tenebroasele eclipse), lampioane.

5-eclipsa-luna-16-sep-16 6-eclipsa-luna-16-sep-16 7-eclipsa-luna-16-sep-16 8-eclipsa-luna-16-sep-16

Cele mai spectaculoase eclipse de Lună sunt cele în care Luna intră total în umbra planetei noastre, iar în acele momente culoarea discului se modifică, trecând de la strălucirea normală la cărămiziu-roşcat.

Următoarea eclipsă de Lună vizibilă din România se va produce în noaptea de 11 spre 12 februarie 2017.

Foto: Darius Cîrmaci. Aici mai multe fotografii.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS