Actualitate

”Start-up Nation, alimentat cu speranțe în loc de bani. Amăgirea continuă”

”Lansat cu surle și trâmbițe în urmă cu câteva luni de zile de către actualul guvern, programul Start-up Nation (după o idee a la Dan Diaconescu), vindea românilor cu spirit de aventură în afaceri un vis foarte frumos ambalat dar lipsit de conținut. Doar credite de angajament și alocări la viitoare rectificări de buget. Declarat ca un mare succes după perioada de depunere (15 iunie – 14 iulie), bula Start-Up Nation se sparge încet, încet.

Ca și joc de imagine a fost unul reușit. S-au înființat peste 19000 de firme care s-au angajat să creeze cel puțin două locuri de muncă fiecare, s-au depus în jur de 12.000 în ultimele două zile, ajungându-se la 1400 de planuri în ultima oră sau unul pe secundă în ultimele 5 minute. Euforia a fost creată. Uau! Senzațional!

Imediat însă după termenul limită de depunere a urmat primul duș cu apă rece pentru cei care nu s-au grăbit să depună din timp proiectele pentru că, în loc de calitatea planului de afaceri, gradul de inovare și potențialul de piață al afacerii care ar fi trebuit să fie criteriile de departajare, a contat mai mult data și ora înscrierii în sistem (printre alte criterii fără sens). Astfel, toți cei care depășit numărul maxim posibil de finanțării (aprox. 8.600) au ieșit din joc și nimeni nu le-a spus ce să facă cu firmele pe care și le-au înființat. Dar asta este. Statistic dă bine.

A doua mare problemă este faptul că ritmul de evaluare a proiectelor rămase în cursă este foarte lent, până în prezent fiind evaluate doar aprox. 4500 de proiecte din care peste 500 au fost respinse. Procedura programului prevedea ca până la finalul lunii septembrie să fie semnate contractele de finanțare, ori, în acest ritm este evident că acest termen nu va fi respectat.

Cireașa de pe tort a venit la actuala rectificare bugetară când Ministerul pentru Mediul de Afaceri a primit doar 248 de milioane din cele 500 prevăzute. Ce înseamnă asta? Înseamnă că se vor semna mai puține contracte de finanțare și că riscurile de a-ți recupera banii investiți în proiect cresc considerabil. De aceea, îi îndemn pe cei care au aplicat pe acest program la prudență maximă deoarece în condițiile date, capcanele sunt la tot pasul.

Dacă tot voia guvernul să se implice în susținerea noilor afaceri, deși nu asta e treaba statului sau nu la modul ăsta, trebuia să implementeze o schemă de finanțare cu avans sau, și mai bine era dacă derula programul prin intermediul unor acceleratoare sau incubatoare de afaceri care au mecanisme clare de evaluare a competitivității și sustenabilității unei idei de afaceri. Altfel, acest program este unul populist, plin de subiectivism și nu conduce în nici un fel la dezvoltarea competiției pe piață.

Ce nu le-a spus guvernul temerarilor antreprenori este faptul că cea mai sănătoasă afacere e cea în care îți investești propriile capitaluri, cunoștințele și timpul tău, îți asumi riscuri, pentru că nu-ți poți permite să dai greș. Sau greșești dar nu de mai multe ori. Când sunt banii tăi și timpul tău în joc interesul de a face afacerea să funcționeze este maxim. Altfel, cum o da Guvernul!”

Ioan Peteleu – președinte Patronatul Național Român, Filiala județeană Bistrița-Năsăud

1 comentariu

  • Ma Nelutule… cu firma ta de consultanta cu tot… lasă firmele sa facă afaceri, sa transpire și sa dacă bani, nu sa aștepte bani dați degeaba de stat!!!
    Înțeleg ca s-au înființat 8600 de firme pentru a primi pomana de la stat???? De ce??? Ca sa aiba Nelu Turc activitate??? De ce nu se punctează suplimentar firmele vechi… dar corecte???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.