Recomandări Social

Staţia de tratare mecanică a început să funcţioneze la Tărpiu. Cât selectează. Planul Vitalia (FOTO)

După ce colectarea selectivă a deşeurilor s-a dovedit a fi aproape un eşec la nivel judeţean, iar prima celulă din depozitul de la Tărpiu s-a umplut în proporţie de 82%, firma Vitalia a investit în câteva utilaje dintr-o staţie de tratare mecanică a gunoiului care separă funcţia umedă de cea uscată. Preşedintele Vitaliei, Octavian Morariu, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, au asistat, joi, la primele operaţiuni de selectare a gunoiului adus amestecat de maşinile Supercom.

Staţia de tratare mecanică a gunoiului pusă în funcţiune joi a costat peste 130.000 de euro, mai mult decât se angajase Vitalia prin contractul cu CJ, a spus preşedintele companiei, Octavian Morariu: „E o investiţie mare, dar care era necesară pentru că era prevăzută în contract, dar e şi o problemă de misiune socială pentru că noi prestăm pentru colectivitate, iar în cadrul acestei răspunderi sociale, investiţia era necesară şi din punctul de vedere al asigurării oamenilor că aici lucrurile se întâmplă cum trebuie. Ştiu că au fost anumite emoţii la un moment dat. Dovedim cu ocazia asta că emoţiile nu au fost justificate şi ne îndeplinim misiunea cum a fost ea stabilită. În continuare, dorim să optimizăm fluxul. Azi am stabilit că putem aduce îmbunătăţiri ca să asigurăm o rentabilitate mai bună investiţie. De asemenea, studiez posibilitatea de a rentabiliza cantitatea depusă în celula 1 nu numai prin prisma acestei investiţii, ci şi prin prisma valorificării, poate, a unei cantităţi de deşeuri existente în celula 1. Deci e un studiu în curs, astfel încât să prelungim poate intervalul de timp până când va fi nevoie de celula 2”.

 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Ţintean a declarat, la rândul lui, că, de acum „selectarea deşeurilor municipale se face la un alt grad”.

„Noi, Bistriţa-Năsăud, ne dorim să atingem ţintele prevăzute în legislaţia naţională şi în directivele europene în sensul ca anul acesta să ajungem la 40-50% (gunoi selectat), iar în anul 2020 la 70%. Ca să se întâmple acest lucru a fost nevoie de nişte utilaje care separă fracţia umedă de cea uscată în două etape. Interesul nostru, al CJ, este ca pe celula existentă şi pe celelalte care vor fi date în folosinţă, 2 şi 3, să se depună cât mai puţin. Din spusele domnilor de la Vitalia, această investiţie are deja un efect major cu privire la creşterea gradului de reciclare în sensul că deşeurile care vor urma calea reciclării vor fi procentual mult mai ridicate. Vom mări staţia de sortare, acum ea lucrează cu opt persoane într-un schimb, dar după cum se vede, deşeurile uscate sunt deja în cantităţi mult mai mari şi probabil Vitalia se gândeşte cum să-şi organizeze mai departe activitatea fiindcă, de aici încolo, o atenţie deosebită o vom acorda acestor sortări”, a spus Ioan Ţintean.

El a adăugat că Bistriţa-Năsăud va avea un program judeţean de gestionare a deşeurilor care se va finaliza în 4-5 luni: „După ce va fi aprobat în CJ, putem depune documentele pentru TMB, staţie de tratare mecano-biologică din fonduri europene. Ne-am anunţat la Ministerul Mediului intenţia de a depune un proiect, vor fi 10-12 în România, iar noi credem că vom fi nominalizaţi. TMB prevede în continuarea acestor utilaje şi altele care duc până la composturi care se mărunţesc, se spală, se usucă şi pot fi destinate încălzirii sau pentru agricultură, dar vom vorbi despre ele la momentul potrivit”.

Ceea ce este sigur însă e faptul că CJ are în curs de finalizare documentaţia pentru deschiderea celulei 2 de la Tărpiu, iar undeva în lunile septembrie- octombrie va preda amplasamentul.

„Celula 1 este plină în proporţie de 82% şi trebuie să ne gândim ca la anul, pe vremea aceasta, să ne apropiem de finalul pregătirii lucrărilor pentru a începe activitatea în celula 2. Dacă activitatea de sortare în fracţie umedă şi uscată va atinge ţinta de 50% s-ar putea ca închiderea celulei 1 să se mai prelungească pentru că nu ne dorim să avem foarte celule de închis, ne dorim să avem cât mai puţină cantitate de deşeuri care să se depoziteze. În acelaşi timp, toată această activitate de sortare va avea repercusiuni în sens pozitiv şi în ce priveşte levigatul. Depozitând mai puţin pe celula 1 şi pe celula 2 când va fi cazul şi cantitatea de levigat, în urma acestei sortări şi prelucări într-o primă formă a TMB, levigatul va fi într-o cantitate mai mică, de acolo şi permeatul, dar şi nămolul va scădea ca şi cantitate. Vom urmări în continuare să îndeplinească stratul de pământ condiţiile de acoperire a deşeurilor care se depzitează pe celulă. Din punctul meu de vedere s-au făcut paşi importanţi pentru a ne apropia de cerinţele proiectului aşa cum a fost el stabilit la început şi, când, conform ofertei tehnice şi financiare, Vitalia s-a angajat că o va respecta”, a spus Ioan Ţintean.

Directorul firmei Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL Bistriţa, Liviu Tănase, a explicat cum funcţionează tehnic staţia de sortare: „Noi descărcăm acum gunoiul menajer pe o platformă, încărcăm cu vola în primul tocător pe care l-am cumpărat de curând. Banda urcă în ciurul mare care are ochiurile de 30 mm. De acolo, tot ce pică, fracţia uscată, merge în ciurul mic. Acesta are ochiurile puţin mai mari decât primul. Fracţia umedă din ciurul mare este foarte fină pentru că ochiurile sunt mici. La ciurul mic, în schimb, cade menajerul, adică tot ce înseamnă resturi de mâncare şi fracţia uscată ce ajunge în container. Această fracţie uscată merge la cântar şi, ulterior, în hală, pentru preselectare, după care cade în containerul de refuz de bandă şi vine sus unde va fi pus într-un tocător unde noi vom face fluff, care e o materie ce se vinde la fabricile de ciment”, a explicat Liviu Tănase, directorul Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL Bistriţa.

Potrivit acestuia, după primele probe tehnologice, rezultă că doar 53% fracţie umedă ajunge în groapă, în timp ce 47% din gunoi este fracţie uscată.

„Containerele vin pline de plastic, dar la fund au menajer pentru că oamenii pun şi gunoi amestecat. De acum, va ajunge tot aici, pe platformă, şi nu va mai intra în hală unde ducem gunoiul selectat. Dacă mă uit la celula 1 din groapă, pot să vă spun că populaţia nu a selectat şi nici noi nu am aranjat că nu am avut cum. De acum, tot ce facem, mai ales că preşedintele Morariu a fost de acord să facem a doua bandă de selecţie cu ce facem aici, vom da mai multă viteză la tot ce facem aici, adică vom ajunge, sper, la 160-170 de tone pe zi gunoi selectat, în condiţiile în care avem două benzi de selectare. Acum, nu se poate, avem doar una. În afară de banda pe care o vedeţi azi, va mai fi o bandă care va încărca tocătorul şi încă o bandă de 6-7 metri unde vor fi oameni, angajaţi, care vor selecta direct plasticul de pe platformă. Nu mai mergem cu maşinile în hală”, a spus Liviu Tănase.

Directorul Vitaliei Bistriţa a adăugat că, cu cât e mai mult gunoi selectat, cu atât tariful de depozitare poate fi menţinut la valori mici: „Pentru noi, asta înseamnă costuri mai mici, nu ne ducem repede spre un tarif mare. Dacă selectăm aici, nu modificăm preţul de depozitare. Nu va mai fi depozitul aşa de mare. Urmează de la 1 ianuarie 2019 o taxă, care nu va fi de 80 de lei, ci de 30 de lei. De la Ministerul Mediului am înţeles că tot ce nu se depune pe groapă, banii aceia pot fi opriţi pentru investiţii în zona de lucru, a companiei. Dacă 47% nu mai punem pe groapă, din cei 30 de lei (taxa de depozitare -n.r.), cuantumul aferent celor 47% nu-i mai dau la stat. Putem opri banii şi putem face diverse investiţii”.

Liviu Tănase a spus că e regretabil că nu a existat de la bun început dotarea necesară la depozit: „Când am pornit, nu am pornit cu TMB (tratare mecano-biologică), lucru grav. Astăzi noi asta încercăm să facem. În mod normal, nu ar fi trebuit să o cumpărăm în sensul o avem jos, dar nu puteam face faţă. Prelungim cu încă două utilaje. Probabil vom lua şi un tocător fin, avem unul mobil, al CJ, dar dacă fabricilor de ciment nu le place dimensiune pe care o face el atunci trebuie să mai luăm un tocător fin pentru a face flaful mărunţit să fie la sub trei milimetri”.

În ce priveşte colectarea selectivă a gunoiului, Vitalia spune că nu a simţit nicio schimbare în bine în ce priveşte comportamentul oamenilor. Ioan Ţintean a dat vina şi pe lipsa unui operator cu un contract câştigat prin licitaţie şi a spus că speră ca, în toamna acestui an, să fie desemnat unul în urma licitaţiei la care s-au înscris, în total, trei competitori.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.