Social

Statul investește 1,4 mil. de lei într-o comună pe care un localnic o vrea desființată

Compania Națională de Investiții va cheltui 1,4 milioane de lei fără TVA pentru modernizarea și dotarea căminului cultural din satul Fântânița (369 de locuitori în 2011) din comuna Miceștii de Câmpie, bani de la bugetul de stat. Firmele pot trimite oferte până în data de 14.10.2022.

În tot acest timp, un cetățean din satul Fântânița, Zaharie Pop, a trimis Instituției Prefectului o adresă prin care cere să se aprobe organizarea unui referendum local pentru desființarea comunei Miceștii de Câmpie și alipirea satelor aparținătoare altor comune învecinate, Lechința, Sânmihaiu de Câmpie sau Budești, mai mari și capabile să atragă astfel finanțări pentru dezvoltarea zonei.

Bărbatul, fost consilier local, a invocat în susținerea cererii sale faptul că Miceștii de Câmpie are un număr scăzut de locuitori, un număr mic de copii, comuna nu poate accesa bani europeni din lipsa personalului calificat din administrația locală pe care, oricum, nici nu îl poate plăti din taxe și impozite, dar invocă și ”folosirea banului public nejustificat”.

”Rugăm cetățenii de bine ai localității comunei Miceștii de Câmpie, indiferent de clasa politică sau de etnie, pentru a fi de acord cu acest referendum cu scopul dezvoltării zonei Câmpia BN. Un trai mai bun a cetățenilor și o organizare cu oameni ce dovedesc meritocrația în domeniul administrației publice. Numai împreună putem reuși și o mobilizare a celor ce doresc binele acestei zone”, a scris el pe Facebook.

Comuna Miceștii de Câmpie cu mai puțin de o mie de locuitori este condusă de Ioan Becan. Are în componență satele Fântânița, Miceștii de Câmpie și Visuia.

7 comentarii

  • Omul are perfectă dreptate! Cred că sunt mai mulți angajați la primărie decât cetățeni ai comunei. Și câte sate și comune nu se găsesc exact în situația acestei comune?!… Reorganizarea teritorială nu se poate aplica pentru că se pierd o sumedenie de locuri de muncă pentru clientela fsn. Cât timp fsn călărește țara, să fim serioși, este posibil ca numărul comunelor să crească, nici într-un caz să se reducă, așa cum ar fi și normal. Să nu vă mire dacă într-o zi nu va fi promovat un proiect de lege, evident, propus de udmr, ei sunt responsabili cu înaintarea mizeriilor legislative, ca și în cazul majorării lefurilor pentru putorile din Parlament, care să înființeze și alte UAT-uri cu organe alese, v-ar mira așa ceva?!… Evident că organizarea teritorială a României este complet depășită, evident că există enorm de multe UAT-uri, evident că dificultatea de a susține politici publice majore este crescută, evident că viața oamenilor ar putea fi semnificativ îmbunătățită printr-o reorganizare, evident că ar crește calitatea serviciilor și bunurilor furnizate către populație, evident, evident, evident; etc. Trebuie să vrea și fsn (psd+penaleu=prostituție politică=69), ei nu guvernează pentru popor, ci pentru clica de partid și pentru infractori.

    44
  • Povesti…Oricare partid va folosi tema asta in campanie.Odata ajunsi la putere va trage de timp si va gasi tertipuri ca sa infiinteze ,nu sa desfiinteze posturi pentru clientela.Cand e vorba de trai bun pe spinarea fraierilor , politicienii romanii sunt cei mai mari specialisti.Cat despre angajamentele luate un fata Europei si a partenerilor occidentali…i am mai prostit de cateva ori cu reforme si reorganizari facute pe hartie.

    27
    1
  • La reforma din 1968 populatia medie a comunelor era de 3.500 locuitori.
    A urmat industrializare si mutarea tineretului la oraș, iar in ultimii 15 ani emigrarea.
    Acum populatia medie a comunelor a scăzut la 2.000-2500 locuitori.
    Alipirea comunelor mici la comunele vecine este cârpeală, PSEUDO REFORMĂ.
    Va dau eu exemple de comune, pentru că le știți de la meciurile echipelor românești de handbal si fotbal.
    Comuna Herning care se învecinează cu Comuna Viborg care se învecinează cu Comunele Randers și Silkeberg. Odense si Esbjerg sunt comune.
    Toate aceste comune au 90.000 de locuitori.

    La noi in județ si la vecini ai putea fi asa.
    Comuna Dej pana la granița cu BN.
    Comuna Gherla
    Comuna Reghin pana la granița cu BN
    Comuna Beclean pana la granița cu Cluj (vest) actualul Ținut al Haiducilor.
    Comuna Teaca (Sud pana la granița cu Mureș)
    Comuna Lechinta (sud vest, se va învecina cu Comunele Beclean si Teaca)
    Comuna Șieu (toate satele din zona Munților Călimani)
    Comuna Sângeorz-Bai
    Comuna Năsăud
    Comuna Bârgău ( Ținutul Bârgăuanilor)
    Populația Comunelor ajunge la 20.000l locuitori si avem 15 comune mari in tot județul.

    43
    1
  • România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială a ţării. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin reforma administrativ-teritoriala s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este destructurarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.
    Cu atât mai mult acum când din cauza crizelor multiple a ajuns cutitul la os, este nevoie reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, prin reforme structurale profunde cum ar fi:
    -Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
    -Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
    -În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
    -Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
    – Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
    Revenind la reforma administrativa , la noi dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi a oferi servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean.
    De aceea, in loc de tot felul de tergiversări fără noimă trebuie făcută cât mai curând posibil comasarea unitătilor administrative astfel ca fiecare să poată functiona in mod autonom si să genereze servicii publice pentru populatie. Pentru asta e nevoie de curaj politic şi de oameni cu pregătire solidă si nu de figuranti, precum cei din clientela actuală.

    14
  • Camera deputatilor a votat cresterea salariilor primarilor ,viceprimarilor,presedintilor consiliilor judetene si a vicepresurilor :))) consiliilor judetene.

    12
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.